epitiximenos-anthropos-bill-gates

10 Πράγματα που δεν κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι!

by Fanis Ineglis

Η λέξη “φτωχός” συνήθως συνδέεται με την οικονομική κατάσταση κάποιου. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, κάποιος που είναι φτωχός έχει και “φτωχή νοοτροπία” και γι’ αυτό το λόγο δε μπορεί να προοδεύσει και συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα.

Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει “νοοτροπία πλούσιου” μπορεί γι’ ένα διάστημα της ζωής του να είναι άφραγκος αλλά κάποια στιγμή θα επιτύχει, γιατί ακριβώς έχει την νοοτροπία του πλούσιου! Αν και αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων, οφείλω να πω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τη συμπεριφορά τέτοιων ανθρώπων και καλό θα ήταν να τα αποφύγεις.

 

Δες επίσης: 5 Tips για να δεις αν μια επιχειρηματική ιδέα είναι βιώσιμη!

 

10 Λάθη που κάνουν οι αποτυχημένοι άνθρωποι!

 

Αυτοί που έχουν αποτυχημένο τρόπο σκέψης και νοοτροπία πάντα…

1. Βλέπουν το πρόβλημα και όχι τη λύση

provlimatismenos-an8ropos

Στη δουλειά μου κανένας δε μπορεί να αναφέρει ότι έχει πρόβλημα εκτός κι αν έχει ήδη βρει κάποια λύση για αυτό. Τα προβλήματα δημιουργούνται παντού και σε όλους. Η διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων και των “φτωχών” ανθρώπων είναι ότι οι δεύτεροι επικεντρώνονται στο ίδιο το πρόβλημα και όχι στη λύση. Δες για παράδειγμα πως αντιδρούν όταν έχουν κάποιο ατύχημα.

Οι “φτωχοί” άνθρωποι περνάνε τις επόμενες τρεις μέρες αναλύοντας το ατύχημα και το τι συνέβη, ενώ οι επιτυχημένοι άνθρωποι θα καλέσουν αμέσως την ασφαλιστική τους εταιρεία, θα κλείσουν ένα ραντεβού για να ελέγξουν το αυτοκίνητο τους και είναι έτοιμοι. Σίγουρα δε μπορείς να αλλάξεις ότι έχει συμβεί, αλλά μπορείς να κινηθείς γρήγορα για να επικεντρωθείς σε σημαντικά πράγματα.

2. Συχνά έχουν να σου δώσουν συμβουλές αλλά δεν έχουν και την ανάλογη εμπειρία.

xerolas-milai-poli

Κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι όταν ακούω κάποιους να δίνουν συμβουλές ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη τίποτα. Όσοι δεν έχουν πετύχει κάτι και δεν έχουν κίνητρο για να πετύχουν, δε θα έπρεπε να δίνουν συμβουλές σε άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι οι πρώτοι που θα σου δώσουν συμβουλές όποτε έχεις κάτι να πεις. Όταν λοιπόν κάποιος μιλάει γενικά χωρίς προηγούμενη εμπειρία, το κάνει γιατί επιθυμεί να τον αποδεχτούν σαν επιτυχημένο άτομο παρόλο που δεν έχει καταφέρει τίποτα ακόμη.

3. Ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν.

money

Οι φτωχοί έχουν σχεδιάσει πως θα ξοδέψουν τα χρήματα τους, κι αυτό τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για να σε βοηθήσει να είσαι οικονομικά άνετος. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις οι φτωχοί άνθρωποι ξοδεύουν λεφτά που δεν έχουν πάρει ακόμη.

Αυτού του είδους τα άτομα συνηθίζουν να δανείζονται από τους φίλους τους, να αγοράζουν άσχετα πράγματα και όχι να αποταμιεύουν τα χρήματα τους. Ο πλούτος συσσωρεύεται, δε γίνεται ξαφνικά. Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω πως κάποιοι φοράνε μια ζώνη ή ένα σακάκι που μπορεί να αξίζει €300 αλλά να μην έχουν ούτε €2 στην τσέπη τους για ένα καφέ.

4. Επικεντρώνονται στο τι μπορούν να αγοράσουν και όχι στο πόσο σπουδαίοι μπορούν να γίνουν.

epitixia

Όταν οι φτωχοί άνθρωποι δουλεύουν ή ξεκινάνε μια επιχείρηση, το κάνουν μόνο και μόνο γιατί επιθυμούν να αγοράσουν κάποια πράγματα και όχι γιατί θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς συνήθως λένε “Μια μέρα θα γίνω εκατομμυριούχος” ή “Μια μέρα θα αγοράσω μια Lamborghini”.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πόσο αφελείς είναι και ότι είναι απίθανο να πετύχουν τους στόχους τους. Αν ρωτήσεις έναν από αυτούς πώς έχει σκοπό να γίνει εκατομμυριούχος, το πιο πιθανό είναι να λάβεις μια γενική απάντηση, όπως “Θα αποκτήσω τη δική μου επιχείρηση”. Η σωστή απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση, που θα σε βοηθήσει να πετύχεις, είναι να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις.

5. Είναι ενθουσιασμένοι για την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής, και όχι για την ίδια τη δουλειά.

work

Όποτε λέει κάποιος ότι θέλει να παραιτηθεί από μια δουλειά που δουλεύει ένα κανονικό οχτάωρο και τον ρωτήσεις για ποιο λόγο θέλει να το κάνει αυτό, το πιο πιθανό είναι να σου δώσει μια ανόητη απάντηση του στυλ “Θέλω να έχω ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ζωής μου και της δουλειάς”.

Οι περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι πιστεύουν πως όταν δουλεύουν 8-4, δουλεύουν για άλλους, και κατηγορούν το αφεντικό τους για χαμηλό μισθό ή για τις ώρες τις οποίες εργάζονται. Η αλήθεια είναι πως κανένας από εμάς δε δουλεύει για τους άλλους.

Αν βγάζεις χρήματα επειδή εργάζεσαι, τότε αποδέχεσαι ότι ότι αυτά είναι τα χρήματα που αξίζει να πάρεις για τις ώρες που εργάζεσαι. Κανένας δε σε αναγκάζει να δουλέψεις εκεί, και΄μόνο ωφελείσαι από τα χρήματα που κερδίζεις. Γι’ αυτό μην ψάχνεις να εξισορροπήσεις την προσωπική σου ζωή με τη δουλειά, απλά ψάξε να βρεις μια καλύτερη δουλειά.

6. Έχουν πάντα να σου πουν μια ιστορία ή μια δικαιολογία για να εξηγήσουν τον λόγο που δεν τα κατάφεραν.

dikaiologia

Όταν μιλάς με τους ανθρώπους αυτούς για επιτυχία, συνήθως έχουν να σου δώσουν ένα σωρό δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν έχουν κάνει τίποτε ακόμη στη ζωή τους. Μπορεί να σου πουν ότι είχε να κάνει με την οικογένεια τους, τα παιδιά, ή κάτι αντίστοιχο.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν καμία ιστορία να σου πουν για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη αρκετά πλούσιοι επειδή προσπαθούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο ακόμη κι αν εργάζονται για άλλους (ΝΑΙ, μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος ακόμη κι αν δουλεύεις για άλλους αν και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο!) Το χειρότερο όμως σημείο σε τέτοιου είδους δικαιολογίες είναι ότι θέλουν οι άλλοι να ταυτιστούν μαζί τους.

7. Έχουν φοβερές ιδέες αλλά δεν κάνουν τίποτα για αυτές.

mindset

Κάθε φορά που ένας επιτυχημένος άνθρωπος μοιράζεται μια ιδέα ή μια ιστορία για το πώς τα κατάφερε, ένας άλλος φτωχός άνθρωπος έχει επίσης μια καλή ιδέα που θα ήθελε να μοιραστεί. Περιμένουν ότι κάποιος θα τους πει πόσο υπέροχη είναι η ιδέα τους και ότι θα ήταν καλό να συνεργαστούν. Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα τους να δράσουν θεωρείται ως ένα είδος αρρώστιας από τους άλλους, οι οποίοι παίρνουν ρίσκα και βγαίνουν από την καθημερινή τους άνεση.

Γιατί να θέλεις να συνεργαστείς με κάποιον που φοβάται; Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξεκινάνε και βάζουν τα δυνατά τους για πετύχουν, κι αυτό μπορεί να προσελκύσει απίστευτους ανθρώπους δίπλα τους. Οι φτωχοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν κάνουν μόνοι τους την αρχή και απλά δε θέλουν να δουλέψουν αρκετά ώστε να φτάσουν σε κάποιο σημείο όπου θα χρειαστούν οι ικανότητες τους να συνεχίσουν.

8. Περιτριγυρίζονται από ανόητους και γι’ αυτό δεν αισθάνονται άσχημα.

friends

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι φτωχοί άνθρωποι κάνουν πάντα παρέα με άλλους ανθρώπους που δεν έχουν πετύχει κάτι; Πρώτα απ’ όλα επειδή έχουν την ίδια ακριβώς νοοτροπία. Έτσι δεν αγχώνονται ιδιαίτερα και δε χρειάζεται να μοιράζονται τις ιδέες τους μαζί τους. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όταν περικυκλώνονται από όμοιους τους, νιώθουν μια ψευδή ικανοποίηση για την ζωή τους. Στο κάτω κάτω σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει παρέα με ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν ασήμαντοι.

9. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να τους βοηθήσουν να φτάσουν στην κορυφή.

success

Όταν αρνηθείς να μοιραστείς με κάποιον το μυστικό το οποίο σε βοήθησε να αγοράσεις ένα υπέροχο αμάξι ή ένα σπίτι, μπορεί να σου πουν ότι δε θέλεις να τους βοηθήσεις. Το θέμα είναι ότι οι φτωχοί άνθρωποι θεωρούν πως έχουν πολύ περισσότερα δικαιώματα απέναντι σου.

Θεωρούν ότι αφού τα €15000 δεν είναι τίποτα για εμένα, τότε δε θα με πείραζαν ούτε τα €10 ούτε τα €20. Αντί να προσπαθήσουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα ή να πιεστούν να κάνουν κάτι, επικεντρώνονται στο γιατί δε μπορούν να αποκτήσουν αυτό που έχουμε εμείς κάνοντας λιγότερα πράγματα. Αυτή είναι η κλασική τους νοοτροπία. Οι φτωχοί άνθρωποι είναι στην ουσία τεμπέληδες αλλά πιστεύουν ότι δεν είναι.

10. Ζητάνε τη συμβουλή σου, αλλά ποτέ δεν την ακούνε.

andras-den-akoui

Δες επίσης: Επιχειρηματικό σχέδιο: 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς!

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζητάνε τη συμβουλή σου για να μπορέσουν να πετύχουν, αλλά όταν πας να τους μιλήσεις διαφωνούν με τις απόψεις σου και δεν τους νοιάζει το γεγονός ότι ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάνε έχει όντως πετύχει κάτι ενώ αυτοί όχι. Θεωρούν πως έχουν την απάντηση για όλα. Αυτό δεν έχει λογική. Αν εγώ ζητούσα συμβουλή από κάποιον, γιατί να διαφωνήσω μαζί του αφού έχει περάσει και ο ίδιος από παρόμοια κατάσταση;

Αν κάνεις κι εσύ κάτι από τα παραπάνω, τότε ίσως να θέλεις να σταματήσεις αμέσως και να διορθώσεις τα λάθη σου προτού διαπιστώσεις ότι περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που δεν έχουν πετύχει κι αυτοί κάτι.

Related Posts