antrika-style-genia

9 Στυλ για γένια και πως να τα κάνεις!

by theman

Τα γένια είναι ιδανικά για να τα ξύνεις όταν σκέφτεσαι, για να εμποδίσεις τον ήλιο να κάψει το πρόσωπο σου, καλύπτουν τα προγούλια και σε απαλλάσσουν από τους ερεθισμούς από το ξυράφι. Όμως, ενώ οι τρίχες στο πρόσωπο αποτελούν προϊόν φυσικής διεργασίας του σώματος σου, τα γένια χρειάζονται λίγη βοήθεια για να έχουν υγιή όψη.

Το κούρεμα, το να τους δώσεις σχήμα, το αραίωμα, και όλη η περιποίηση τους είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς και πρέπει να κάνεις αλλαγές ανάλογα με το στυλ που θέλεις αλλά και με το είδος της τρίχας που έχεις στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος να φτιάξεις τα γένια σου. Παρακάτω θα δεις 9 διαφορετικά είδη για γένια και συμβουλές για να μπορέσεις να κάνεις κι εσύ ο ίδιος αλλά και να τα φροντίσεις.

 

Στυλ για γένια & πως να τα αποκτήσεις

 

Καθαρός λαιμός, ξυρισμένα μάγουλα

trimmed cheeks

Με αυτό το στυλ μπορείς να διακρίνεις το τετραγωνισμένο σαγόνι του Gerard Butler. Ο καθαρός λαιμός εξισορροπεί τα γένια καθώς τα κάνει να μην φαίνονται τόσο καλλωπισμένα. Τα ξυρισμένα μάγουλα δίνουν στα γένια αλλά και στο πρόσωπο γωνίες και σχήμα.

Το κόλπο σε αυτό το στυλ είναι να ακολουθείς το κάτω μέρος των ζυγωματικών, ξυρίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται από πάνω και διατηρώντας ότι βρίσκεται κάτω από αυτό. Η περιποίηση τους μία φορά την εβδομάδα συνήθως αρκεί, αλλά αυτό εξαρτάται και από το ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Το στυλ αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιον που έχει λίγα ή αραιά γένια. Και παρόλο που ο λαιμός φαίνεται φυσικός, κράτα σαν κανόνα πως οτιδήποτε κάτω από το μήλο του Αδάμ πρέπει να ξυρίζεται.

Πολύχρωμα γένια

colourful beard

Οι τρίχες στο πρόσωπο δεν παράγουν την ίδια ποσότητα μελανίνης όπως και οι θύλακες των μαλλιών στο κεφάλι σου. Γι’ αυτό το λόγο τα μούσια είναι πιο άγρια και πρισματικά από τις τρίχες στο κεφάλι. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να παραμείνεις όσο πιο φυσικός γίνεται. Μην βάψεις τα μούσια για να καλύψεις τις διαφορετικές αποχρώσεις ή τις γκρι τρίχες καθώς πολλές φορές το χρώμα δεν απορροφάται σωστά από τις τρίχες στο πρόσωπο σου.

Μουσάκι

goatee

Τα μουσάκια μπορεί να ήταν μόδα τη δεκαετία του ’90 αλλά έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση στα μούσια που καλύπτουν όλο το πρόσωπο. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι αρχικά να αφήσεις τα γένια σου να μεγαλώσουν λίγο παραπάνω από το κλασικό μουσάκι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να επεξεργαστείς περισσότερες τρίχες όταν θα αρχίσεις να δίνεις σχήμα στα γένια σου.

Πρώτα φτιάξε το σχήμα με μια μηχανή κουρέματος για γένια. Ένας γενικός κανόνας είναι μια ίσια γραμμή προς τα κάτω από τη γωνία του στόματος σου. Αν θέλεις να τη συνδέσεις με το μουστάκι σου ή όχι, είναι αποκλειστικά δική σου επιλογή. Ξύρισε το χαμηλότερο σημείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οστού του πηγουνιού σου. Μετά οριστικοποίησε το ξυρίζοντας το κανονικά με ξυράφι. Τα μάγουλα και ο λαιμός θα πρέπει να ξυρίζονται σε καθημερινή βάση για να έχει το μουσάκι σου τέλεια εμφάνιση. Πολλοί επώνυμοι εξισορροπούν το στυλ αυτό με ένα μουστάκι και κόβοντας τα μαλλιά τους αρκετά κοντά.

Τραχιά τελειότητα

rugged beard

Ένα τραχύ μούσι θα πρέπει να φαίνεται φυσικό αλλά παράλληλα θα πρέπει να δείχνει περιποιημένο. Τα γένια αυτά είναι λίγο πιο κοντά από τη γενειάδα 1-2 εβδομάδων. Το στυλ διατηρείται κρατώντας τα μάγουλα και τον λαιμό αραιωμένα.  Υπάρχουν και πιο κοντές εκδοχές αυτού του στυλ, οι οποίες θα πρέπει να ξυρίζονται και να αραιώνονται στην πρώτη ή δεύτερη βαθμίδα κάθε 1 ή 2 εβδομάδες. Αν θέλεις να έχεις λίγο πιο μακριά γένια, μπορείς να το κάνεις θέτοντας τη μηχανή ξυρίσματος στην τρίτη βαθμίδα κάθε 2 ή 3 εβδομάδες.

Η σκιά

the shadow

Η σκιά δημιουργεί στην ουσία την ψευδαίσθηση ότι έχεις μούσι. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ξυρίζεσαι καθημερινά χρησιμοποιώντας τις χαμηλότερες ρυθμίσεις στη μηχανή ξυρίσματος. Οι τρίχες που εμφανίζονται πάνω από το μάγουλο και κάτω από το μήλο του Αδάμ θα ήταν καλό να αφαιρούνται με ξυράφι. Όμως, μην το παρακάνεις διαφορετικά θα χάσεις τη φυσική όψη.

Τα αξύριστα γένια μπορεί να είναι ενοχλητικά, ιδιαίτερα κατά τις πιο στενές σου σχέσεις, γι’ αυτό θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσεις λίγο conditioner την ώρα που κάνεις μπάνιο.

Υπάρχουν, όμως, 3 κανόνες που πρέπει να έχεις υπόψη σου. Πρώτον, βεβαιώσου ότι τα γένια σου μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως ώστε η γενειάδα σου να μην φαίνεται απεριποίητη. Έπειτα, βεβαιώσου ότι και η υπόλοιπη εμφάνιση σου είναι περιποιημένη – ένα καλό κούρεμα, ωραία ρούχα – διαφορετικά θα φαίνεται ότι είσαι απλά τεμπέλης και βαριέσαι να ξυριστείς και να προσέξεις τον εαυτό σου. Ο τελευταίος κανόνας είναι ότι τα αξύριστα γένια δείχνουν καλύτερα σε κάποιον που έχει πιο μαλακά χαρακτηριστικά ενώ οι πιο έντονη σκιά είναι για πιο σκουρόχρωμα πρόσωπα.

Ο καθαρός λαιμός

clean neck line

Ένα καθαρό όριο μεταξύ γενιών και του λαιμού είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσεις τάξη σε μια ατίθαση ανάπτυξη της γενειάδας. Το κόλπο στο να διατηρήσεις ένα τέλειο λαιμό στο κάτω μέρος από το μούσι είναι να χρησιμοποιήσεις το ανώτερο σημείο του μήλου του Αδάμ ως οδηγό και να ακολουθήσεις τη γραμμή των σαγονιών σου προς τα έξω.

Χρησιμοποίησε μια μηχανή ξυρίσματος χωρίς οδηγό για να δημιουργήσεις τη γραμμή και μετά ξυρίσου κανονικά. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις τη γραμμή είναι με ένα καθρεφτάκι, το οποίο θα σου επιτρέψει να δεις πως θα φαίνεται χωρίς να χρειαστεί να τεντώσεις το λαιμό σου στον καθρέφτη του μπάνιου. Θα πρέπει να διατηρείς το λαιμό καθαρό ξυρίζοντας τον τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Λωρίδα στο πηγούνι

chin strap

Η λωρίδα στο πηγούνι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα στυλ. Χρειάζεται έντονες και ακριβείς γραμμές, οι οποίες απαιτούν συνεχή περιποίηση, δεν μεγαλώνουν σωστά και δεν συγχωρούν λάθη ή περίεργα χαρακτηριστικά. Το στυλ αυτό είναι ιδανικό όταν βρίσκεται σε αρμονία με τη γραμμή του σαγονιού.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο φαρδύ και στρογγυλό είναι ένα πρόσωπο, τόσο πιο πυκνή πρέπει να είναι η λωρίδα. Όσο πιο λεπτό και με γωνίες πρόσωπο έχεις, τόσο πιο λεπτή πρέπει να κάνεις τη λωρίδα (αυτό βέβαια δεν είναι πάντα απαραίτητο καθώς το στυλ αυτό είναι λίγο ξεπερασμένο).

Μακρύ αλλά περιποιημένο

long beard

Αυτό το στυλ μπορεί να είναι λίγο πιο μακρύ από τις συνηθισμένες τρίχες στο πρόσωπο σου, αλλά είναι και τακτοποιημένο. Για να μη φαίνεται ότι η γενειάδα αυτή καταστρέφει το υπόλοιπο πρόσωπο σου θα πρέπει να μεταχειρίζεσαι το πρόσωπο σαν να είναι το κεφάλι σου. Οι ειδικοί συστήνουν να πλένεις και να βάζεις conditioner στα γένια κάθε 3 με 5 ημέρες και να τα χτενίζεις με μια χτένα.

Όσο πιο μακριά είναι τα μούσια, τόσο πιο σημαντικό είναι να προσέχεις ιδιαίτερα όταν πλένεις το πρόσωπο σου. Χρησιμοποίησε καθαριστικό προσώπου τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Έπειτα, ένα λάδι περιποίησης για τα γένια σε καθημερινή βάση θα διατηρήσει τις τρίχες και την επιδερμίδα σου περιποιημένη, απομακρύνει τις κατσαρές τρίχες και διατηρεί τους θύλακες στο πρόσωπο σου σε λειτουργία.

Η περιποίηση και η καθαρότητα επιτυγχάνεται κόβοντας τις τρίχες που προεξέχουν και ξυρίζοντας τα μάγουλα και το λαιμό τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα, ίσως και 2. Πριν από όλα αυτά, όμως, θα χρειαστείς 6 μήνες με 1 χρόνο για να δημιουργήσεις μια γενειάδα τέτοιων διαστάσεων και θα πρέπει να έχεις αρκετά πυκνά και γεμάτα γένια για να φαίνεσαι περιποιημένος.

Τα ακραία γένια

extreme beard

Η αυτοπεποίθηση είναι ο κύριος παράγοντας που επιτρέπει σε έναν άντρα να αφήσει μια τέτοια γενειάδα. Αυτό που θα σου προτείνω σε αυτή την περίπτωση είναι η τακτική περιποίηση τους, η οποία θα αποτελείται από ένα ελαφρύ καθάρισμα 1 φορά το μήνα, πλύσιμο και χρήση conditioner στον ίδιο βαθμό που τα χρησιμοποιείς και στα μαλλιά σου και καλό βούρτσισμα όσο πιο συχνά γίνεται για να μη φαίνεται ανακατεμένη.

Όσο πιο μακριά είναι τα γένια, τόσο πιο ξηρές γίνονται οι τρίχες και η επιδερμίδα από κάτω. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς ένα δυνατό ενυδατικό conditioner και μετά να βάζεις κάποιο έλαιο για τα γένια. Δες επίσης tips για να αποκτήσεις πιο πυκνά γένια!

Related Posts