Ενσυναίσθηση: τι είναι και πως θα καταλάβεις αν την έχεις

Τι είναι Ενσυναίσθηση και πώς θα καταλάβεις ότι την έχεις!

by theman

Η ενσυναίσθηση στα αγγλικά είναι empathy και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λανθασμένα την μεταφράζουν ως εμπάθεια. Είναι από εκείνους τους όρους της ψυχολογίας που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πολλών. Νομίζεις ότι μπορείς να πιάσεις την αύρα του κόσμου γύρω σου όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο; Πιστεύεις ότι μπορείς να διακρίνεις ένα ψέμα; Είσαι από τους ανθρώπους που έχουν έντονο προαίσθημα για καταστάσεις;

Αν έχεις απαντήσει ναι σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις ενσυναίσθηση. Θα μου πεις ότι καλά τα λέω αλλά, τελικά, τι είναι η ενσυναίσθηση και πως μπορείς να καταλάβεις ότι την έχεις; Ε, σήμερα θα σου δώσω όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι,προσπαθώντας να είμαι όσο πιο αναλυτική γίνεται.

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πως θα καταλάβεις αν την έχεις!

ενσυναίσθησηΣύμφωνα με τη σύγχρονη νευροψυχολογία η έννοια της ενσυναίσθησης περιγράφει την αινιγματική ικανότητά μας να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις και να νιώσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό την συναισθηματική κατάσταση του άλλου είτε στην περιγράφει, είτε απλά από την στάση και κινησιολογία του.

Δες επίσης: Πως η γκρίνια ωθεί τον εγκέφαλο προς τον αρνητισμό!

αγόρι μοιράζεται σε φίλουςΤο να έχει κάποιος ενσυναίσθηση έχει θετικά και αρνητικά. Τα άτομα με ενσυναίσθηση είναι ενστικτώδη και έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια όσων είναι κοντά τους. Είναι καλοί ακροατές και ξέρουν από συμπόνοια. Βέβαια αυτή τους η ευαισθησία καμιά φορά τους δυσκολεύει στο να ξεχωρίσουν την ενέργεια των άλλων από τη δική τους. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια άτομα θα πρέπει να βρίσκουν τις ισορροπίες ώστε να μην ξεχνάν να φροντίζουν και τις ανάγκες του ίδιου τους του εαυτού.

επικοινωνία, the-man.grΈνα άτομο με ενσυναίσθηση έχει αναπτυγμένο το ένστικτο. Μπορεί να καταλάβει την έκβαση μιας κατάστασης πριν καν συμβεί. Είναι αρκετά εσωστρεφές άτομο και αυτό κυρίως γιατί μπορεί να καταλάβει σε βάθος τον πόνο του άλλου και όταν ο απέναντι του, του λέει ψέματα- πράγμα αρκετά πληγωτικό και απαιτεί αρκετή εσωτερική διεργασία για να το ξεπεράσει. Είναι άτομο ευαίσθητο και συνήθως είναι το άτομο στο οποίο θα στραφούν όσοι έχουν κάτι που τους απασχολεί.

Δες επίσης: Πως να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις το εργασιακό burnout!

άντρας κρατάει το χέρι γυναίκαςΑκόμα τα άτομα με ενσυναίσθηση αναζητούν συνέχεια απαντήσεις σε ερωτήματα. Προτεραιότητα τους πάντα είναι οι άλλοι. Έχουν μεγάλη καρδιά και με δύο κουβέντες θα σε έχουν καταλάβει στο έπακρο.

Βέβαια, όλο αυτό είναι αρκετά στρεσογόνο, οπότε το άγχος μπορεί να τους καταβάλει. Όμως αν έχεις την τύχη να συναναστρέφεσαι με ένα τέτοιο άτομο- ή αν είσαι ένας τέτοιος άνθρωπος- τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε αποδέχεται όπως και αν είσαι, με τα στραβά και τα καλά σου.

Related Posts