στεναχωρημένος άντρας τοξική σχέση με τον εαυτό σου

4 Σημάδια ότι έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου

by tzinav

Από όλες τις σχέσεις που δημιουργούμε στη ζωή μας η πιο σημαντική είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Συχνά όμως, είτε λόγω του τρόπου που μεγαλώσαμε είτε λόγω των μετέπειτα σχέσων μας αναπτύσσουμε μη υγιείς συμπεριφορές με αποδέκτες πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους. Πώς όμως θα καταλάβεις ότι έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου ώστε να τη διορθώσεις;

Το να τα έχεις καλά με εσένα ακούγεται απλό αλλά δεν είναι καθόλου. Είναι όμως πολύ σημαντικό για να ζεις ευτυχισμένος αλλά και για να μπορέσεις να συνδεθείς ποιοτικά με τους ανθρώπους γύρω σου. Δες λοιπόν 4 σημάδια ότι έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου ώστε να την αλλάξεις!

4 Σημάδια ότι η σχέση με τον εαυτό σου δεν είναι υγιής!

1. Δεν μπορείς να πεις όχι

γραφείο άντρας γυναίκα

Το να μη μπορείς να πεις όχι δείχνει ότι σου είναι δύσκολο να βάλεις όρια. Αυτή η αδυναμία να αρνηθείς δείχνει ότι δε τα έχεις βρει πλήρως με τον εαυτό σου. Ωστόσο, ένας άνθρωπος που τα έχει καλά με τον εαυτό του και έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να θέτει ξεκάθαρα όρια και να αρνείται να κάνει πράγματα που τα παραβιάζουν.

Δες επίσης: 5 Ψυχολογικά τρικς για να αποπνέεις αυτοπεποίθηση

2. Είσαι πολύ επικριτικός- Σημάδια ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου

επικριτικός άντρας τοξική σχέση με τον εαυτό σου

Το να βλέπεις τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους με μια αυστηρή ματιά είναι εντάξει και ενίοτε μπορεί να γίνει και παραγωγικό. Το να είσαι όμως υπερβολικά επικριτικός και σκληρός τόσο με εσένα όσο με τον κόσμο γύρω σου είναι άλλο πράγμα. Η αυστηρότητα αυτή δείχνει ότι δε τα έχεις βρει πλήρως με εσένα, γεγονός που σε εμποδίζει και από το να φτιάξεις σχέσεις αγάπης και κατανόησης.

Δες επίσης: 5 Τρόποι να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους!

3. Ψάχνεις επιβεβαίωση από τους άλλους

στεναχωρημένος άντρας τοξική σχέση με τον εαυτό σου

Ένα πολύ ισχυρό σημάδι ότι έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου είναι το να μην μπορείς να δώσεις ο ίδιος επιβεβαίωση σε εσένα αλλά να την επιζητάς από τους άλλους. Το να βασίζεσαι σε άλλους για να καταλάβεις τι αξίζεις είναι αρκετά προβληματικό. Κι αυτό γιατί μπορεί να σε οδηγήσει σε ανθρώπινες σχέσεις με άτομα που σου ωραιοποιούν τα πράγματα κι όχι σε σχέσεις με ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό λοιπόν να εξυγιάνεις την σχέση με εσένα τον ίδιο ώστε να φτιάξεις ουσιαστικές συνδέσεις και με τους άλλους.

Δες επίσης: 5 Σημάδια πως είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου!

4. Μιλάς υποτιμητικά για τον εαυτό σου

προβληματισμένος άντρας πιάνει πρόσωπο

Μπορεί το να μιλάς υποτιμητικά για τον εαυτό σου να σου βγαίνει αυθόρμητα και να θεωρείς ότι δε σημαίνει τίποτα ουσιαστικό αλλά δεν είναι έτσι. Σημαίνει ότι δεν αποδέχεσαι πλήρως τον εαυτό σου. Εκφράσεις όπως “είμαι χαζός”, “όλο βλακείες κάνω”, “μα πόσο χάλια δείχνω” μπορούν να σου χαλάσουν ενδόμυχα την ψυχολογία και να σε κάνουν να χάσεις κάθε πίστη στον εαυτό σου. Φρόντισε λοιπόν να τις βγάλεις από το λεξιλόγιο σου καθώς θα είναι ένα βήμα για να σωπάσεις τη μέσα φωνή που σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση.

Related Posts