treksimo andras dromos

3 Ιδέες για να αξιοποιήσεις σωστά τον ελεύθερο χρόνο σου!

by theman

Οι άνθρωποι στις μέρες μας εργάζονται και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν όλα όσα χρειάζονται. Αυτό μας αφήνει με αρκετό ελεύθερο χρόνο που πολλές φορές δεν ξέρουμε πως να τον αξιοποιήσουμε σωστά!

Οι πρόγονοι μας έπρεπε να κινούνται συνεχώς και να προσπαθούν όλη την ημέρα για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, ωστόσο στις μέρες μας οι διάφορες τεχνολογίες και η εξειδίκευση εργασίας έχουν αυτοματοποιήσει πολλές διαδικασίες.

Αν και εσύ συνηθίζεις να γυρνάς από την δουλειά και να περνάς το υπόλοιπο της μέρας σου σε ένα καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Οι ασχολίες αυτές, αν και είναι ομολογουμένως πολύ διασκεδαστικές, μας κάνουν κακό και στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία.

Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει μια καθιστική ζωή. Οι δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολύ κόπο και φαιά ουσία φαίνονται ξεκούραστες αλλά στην πραγματικότητα δεν σου δίνουν ενέργεια και σε κάνουν να νιώθεις συνεχώς κουρασμένος και πεσμένος.

Δώσε λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό σου να αποκτήσει ένα ωραίο και υγιές σώμα, γνώσεις που θα σε βοηθήσουν σε όλους τους τομείς της ζωής σου και χρόνο για χαλάρωση και περισυλλογή.

Άλλωστε γιατί να αφήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας να πάει χαμένος;

Δες επίσης: Η πρωινή ρουτίνα των επιτυχημένων ανθρώπων!

Πώς να αξιοποιήσεις σωστά τον ελεύθερο χρόνο σου;

Γυμναστική

treksimo andras dromos

Η γυμναστική είναι φυσικά ο πρώτος και ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου καθώς βοηθάει τόσο στην διατήρηση ενός καλλίγραμμου σώματος όσο και στην υγεία και ευεξία του οργανισμού. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται και καθώς πολλοί από εμάς έχουν ένα κατά τ’ άλλα καθιστικό τρόπο ζωής, μισή ώρα άσκησης την ημέρα είναι αναγκαία για να διατηρηθούμε υγιής και να έχουμε ενέργεια.

Βασική προϋπόθεση για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας  είναι να έχεις ενέργεια και καθαρό μυαλό και αυτό μπορεί να στο προσφέρει κατά κύριο λόγο η άσκηση. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στο χαρακτήρα και στην καθημερινότητα σου. Οι επιλογές είναι αμέτρητες πχ. τρέξιμο, ποδήλατο κλπ.

 

Δες επίσης: 7 Σοβαρές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου!

Διάβασμα

antras diabazei

Η ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει νέα πράγματα είναι εγγενής. Η αλήθεια είναι ότι το ίντερνετ μας προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση, δωρεάν πολλές φορές, και αρκετά γρήγορα σε μια πληθώρα κειμένων και βιβλίων. Ωστόσο η έκθεση στις οθόνες θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς διαταράσσουν την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας μας.

Σε κάθε περίπτωση, το διάβασμα είτε μιας αυτοβιογραφίας μιας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας είτε ενός λογοτεχνικού βιβλίου, θα σε βοηθήσει να διευρύνεις το πεδίο των γνώσεων και του πνεύματος σου και θα σου μάθει νέα πράγματα για τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες, αν διαβάσεις 3 βιβλία πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνεις πιο “ειδικός” πάνω στο θέμα σε σχέση με το υπόλοιπο 95% του πληθυσμού που δεν έχει ακούσει και δεν έχει διαβάσει ίσως καθόλου γιαυτό. Μην χάνεις χρόνο, βρες τι σε ενδιαφέρει και ξεκίνα να εμπλουτίζεις τις γενικές αλλά και τις ειδικές γνώσεις σου!

Διαλογισμός

dialogismos antras kipos

Ο εγκέφαλος μας είναι συνεχώς σε μια κατάσταση έντονης λειτουργίας και πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά ή να συγκεντρωθούμε. Αυτό συμβαίνει καθώς στη καθημερινότητα μας, περνάνε από το μυαλό μας χιλιάδες σκέψεις και τα ερεθίσματα που επεξεργαζόμαστε είναι αμέτρητα.

Τι θα γινόταν λοιπόν, αν μπορούσες να κάνεις ένα restart, και να ξεκινάς κάθε μέρα σου με καθαρό μυαλό; Η δυνατότητα να είσαι συγκεντρωμένος στις εργασίες σου ή να μπορείς να λαμβάνεις αποφάσεις με βάση τη λογική σου είναι λειτουργίες που διαταράσσονται όταν είμαστε κουρασμένοι ή “φορτωμένοι” νοητικά.

Δώσε 10′ καθημερινά στον εαυτό σου να χαλαρώσει, και εξάσκησε τον εγκέφαλο σου στη συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Με αυτό τον τρόπο θα δεις ότι θα νιώθεις πιο ανάλαφρος και ήρεμος κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο διαλογισμός αποτελεί ίσως ένα από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να ξοδέψεις τον ελεύθερο χρόνο σου.

Related Posts