diafores efarmoges

H έξυπνη εφαρμογή φωτός που βελτιώνει τον ύπνο!

by theman

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν ότι το να είσαι μπροστά στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο για πολλή ώρα, θα σε εμποδίσει να κοιμηθείς σωστά. Γνωρίζουμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Οι δημιουργοί αυτών των έξυπνων εφαρμογών (applications/apps) το γνωρίζουν πολύ καλά και υπόσχονται βελτίωση του ύπνου και ξεκούραση των ματιών μας.

Πού βρίσκεται το μυστικό;

Ο “ένοχος” που “κλέβει” τον ποιοτικό ύπνο από όσους περνάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα το βράδυ μπροστά στις ηλεκτρονικές συσκευές, δεν είναι άλλος από το λεγόμενο μπλε φως. Κάθε φως που έρχεται στα μάτια μας είναι ουσιαστικά συνδυασμός των βασικών χρωμάτων του ουράνιου τόξου, είτε μιλάμε για φυσική πηγή (ήλιος) είτε τεχνητή (λάμπα). Η ποσότητα κάθε χρώματος στο κάθε φως είναι κι αυτή που θα καθορίσει το τελικό του χρώμα. Γιατί, όμως, τα έχουμε βάλει τώρα με το μπλε φως;

koimomenos pc

Οι έρευνες έδειξαν ότι το μπλε φως, που είναι μεγάλης έντασης στις ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζει τη μελατονίνη πολύ χειρότερα από τα άλλα είδη.

Η μελατονίνη είναι η σημαντικότατη “ορμόνη του ύπνου” και σταδιακά προετοιμάζει το σώμα για αυτή την κατάσταση. Όταν πέφτουμε για ύπνο και δεν περνάμε στο βαθύ στάδιο ή δεν ξεκουραζόμαστε σωστά, αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μελατονίνης έχει διαταραχθεί. Κάθε φως και ειδικά μεγάλης έντασης καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, για αυτό και συστήνεται να μη βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα φωτεινό περιβάλλον όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Το μπλε φως όμως είναι το χειρότερο απ’ όλα σε αυτή την περίπτωση.

Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε, ο καθένας για τους λόγους του, να απέχουμε από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο; Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ακολουθεί αυτή τη σύσταση, μιας και στη σημερινή εποχή αυτό είναι απλώς αδύνατον. Σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο, όχι όμως και να τον εξαλείψουμε. Άρα, ποια είναι η λύση;

krevati kinhto

Μια εφαρμογή που καταστέλλει την παραγωγή μπλε φωτός στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και του κινητού!

Δες επίσης: Τα 4 καλύτερα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας!

Επειδή όπως τόσοι άλλοι χρησιμοποιώ και εγώ τον υπολογιστή και το κινητό μου πολύ συχνά, ακόμα και τις βραδινές ώρες, αυτές οι εφαρμογές μου έχουν λύσει τα χέρια. Εκτός από τον καλύτερο ύπνο, ξεκουράζονται και τα μάτια μας που καταπονούνται ιδιαίτερα με το μπλε φως. Μια φορά που πάτησα παύση εφαρμογής το βράδυ για να δω τι θα γίνει, με πόνεσαν τα μάτια μου! Όπως θα παρατηρήσετε, η οθόνη θα φαίνεται λίγο πιο κόκκινη τις βραδινές ώρες, επειδή λείπει το μπλε φως. Αρχικά ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά γρήγορα θα συνηθίσετε.

Το καλύτερο κομμάτι αυτής της εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να διαλέξετε περίπου τι ώρα ξυπνάτε και κοιμάστε ώστε το μπλε φως να φεύγει σταδιακά από την οθόνη. Η απότομη αλλαγή στο “κόκκινο κλίμα” μπορεί επίσης να κουράσει το μάτι και να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας. Όμως, με τη σωστή ρύθμιση, το μάτι δεν καταλαβαίνει καν την αλλαγή και εστιάζει ξεκούραστα στις οθόνες.

Ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές;

 

Για υπολογιστή: f.lux & Για κινητό τηλέφωνο (Android): Twilight

app upologisti

Οι εφαρμογές αυτές βασίζεται στο να μετατρέπουν το φως της οθόνης ίδιο με το περιβάλλον, με άλλα λόγια να συγχρονιστούν με τον κύκλο του ήλιου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως είναι στην κανονική λειτουργία της ηλεκτρικής συσκευής. Όταν όμως βραδιάζει, το φως αποβάλλει το μπλε χρώμα του και είναι πιο θερμό. Ως αποτέλεσμα, η οθόνη κοκκινίζει όσο περνάει η ώρα. Έχω τις εφαρμογές εδώ και χρόνια και ούτε που καταλαβαίνω την αλλαγή.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε την τοποθεσία που μένετε, για να γίνει ο συντονισμός με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, μέσω των συντεταγμένων. Το f.lux μάλιστα διαθέτει διάφορες επιλογές φωτός, όπως προτεινόμενο/κλασσικό, νυχτερινή εργασία και μακριά από τον ισημερινό. Εγώ έχω διαλέξει την ειδική επιλογή για ευαίσθητα μάτια!

mobile app

Οι εφαρμογές αυτές έχουν προειδοποίηση για το ποιες άλλες εφαρμογές παρεμποδίζονται κατά τη μείωση του μπλε φωτός. Θα τις δείτε και εσείς όσο “παίζετε” με τις ρυθμίσεις, οι περισσότερες όμως δεν αφορούν τα άτομα με γενική χρήση των συσκευών. Ακόμα κι αν το χρειαστείτε, μπορείτε να κάνετε προσωρινή παύση της της εφαρμογής για να κάνετε τη δουλειά σας. Επίσης, και οι δύο εφαρμογές είναι δωρεάν! Υπάρχει μια pro version του twilight επί πληρωμή, αλλά δεν σας χρειάζεται γενικώς.

Δες επίσης: Πώς να μετατρέψεις μια Android εφαρμογή για να παίζει στο PC σου!

Δοκιμάστε τη χρήση αυτών των εφαρμογών και θα με θυμηθείτε! Πείτε αντίο στις αϋπνίες και στα πονεμένα μάτια κάθε βράδυ. Αν και δεν πρέπει φυσικά να υπερβάλλετε στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έτσι κι αλλιώς, με αυτές τις εφαρμογές θα μπορείτε άνετα να τις χρησιμοποιείτε για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους… κάθε ώρα της ημέρας.

Related Posts