Πως να φροντίσεις τα δερμάτινα παπούτσια σου!

by theman

Ρίξε μία ματιά στα παπούτσια σου και πες μας από τι υλικό είναι κατασκευασμένο τα περισσότερα εξ’ αυτών. Δέρμα; Μαντέψαμε σωστά; Για να σου πούμε την αλήθεια, είχαμε στοιχηματίσει ότι η πλειοψηφία της συλλογής των παπουτσιών σου θα είναι κατασκευασμένη από διάφορα είδη δέρματος.

Είτε πρόκειται για τα κλασικά γυαλιστερά δερμάτινα derbies είτε για κάποιο σουέντ μποτάκι, ένα δερμάτινο παπούτσι χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, κομψότητα και ανθεκτικότητα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε ανδρική συλλογή. Ωστόσο, παρά τα σκληρά, φυσικά υλικά κατασκευής τους, τα δερμάτινα παπούτσια χρειάζονται κάποια φροντίδα προκειμένου να διατηρηθούν σωστά στο χρόνο.

Πως να φροντίζεις τα ανδρικά δερμάτινα παπούτσια σου με αυτές τις απλές συμβουλές!

Ανδρικά μποτάκια, brogues, derbies, μοκασίνια-loafers, slippers και sneakers, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα με κύριο υλικό κατασκευής το δέρμα. Και μάντεψε, όλα τους χρειάζονται την αντίστοιχη φροντίδα από εσένα. Ο καθαρισμός και η προετοιμασία των δερμάτινων παπουτσιών σου είναι δύο απλά βήματα που μπορείς να πραγματοποιήσεις εύκολα και γρήγορα, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικά αν θέλεις να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους.

Αν αγαπάς, λοιπόν, πραγματικά τα δερμάτινα παπούτσια σου δείξε τους ότι κάνεις τα πάντα για να τα φροντίσεις, και αν δεν ξέρεις το πως, μην ανησυχείς. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις σημαντικές συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να μάθεις πως πρέπει να φροντίζεις τα δερμάτινα παπούτσια σου!

Δες επίσης: Άλλαξε εύκολα το χρώμα των παπουτσιών σου!

Καθάρισε σχολαστικά τα παπούτσια σου

καθάρισε προσεκτικά τα δερμάτινα παπούτσια σου

Το πρώτο και αναμφισβήτητα σημαντικότερο βήμα για τη φροντίδα των δερμάτινων παπουτσιών σου είναι απλό και απαντά στην καθαριότητά τους. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η μέθοδος καθαρισμού διαφέρει ανάλογα με το είδος του δέρματος από το οποίο είναι κατασκευασμένο το παπούτσι σου. Όπως ένα καλά συντηρημένο αμάξι θα σου προσφέρει πίσω τη φροντίδα που του δείχνεις, έτσι, το ίδιο ακριβώς θα κάνει και ένα δερμάτινο παπούτσι. Πίστεψέ με, η περιποίηση των δερμάτινων παπουτσιών σου είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Ξεκίνησε τον καθαρισμό των παπουτσιών σου με μία μαλακή βούρτσα και καθάρισε τις όποιες σκόνες και βρομιές. Εάν το δέρμα του παπουτσιού σου διαθέτει φινίρισμα, χρησιμοποίησε ένα ήπιο σαπούνι και ένα υγρό πανί για να καθαρίσεις την επιφάνειά του. Καλό θα ήταν να αποφύγεις την όποια χρήση σφουγγαριού, καθώς αυτά εμπεριέχουν πολλές χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαρρεύσουν και να επηρεάσουν το εσωτερικό του δέρματος.

Σε περίπτωση τώρα που το δέρμα δεν είναι φινιρισμένο αλλά ημιτελές, χρησιμοποίησε για τον καθαρισμό του παπουτσιού σου ένα σαπούνι “σέλας” -saddle soap. Αρχικά, δημιούργησε λίγο αφρό και έπειτα τοποθέτησέ τον στα παπούτσια σου, τρίβοντάς παράλληλα την περιοχή απαλά με ένα πανάκι. Φρόντισε ώστε να σκουπίζεις κάθε περίσσεια αφρού-υπολείμματος  από τα παπούτσια σου. Τέλος, δεν θα χρειαστεί να τα στεγνώσεις, καθώς το σαπούνι “σέλας” εμπεριέχει ένα ειδικού τύπου κερί, το οποίο βοηθά στη “σφράγιση”-μόνωση και προστασία των ημιτελών δερμάτων.

Tip: Αν τα παπούτσια σου έχουν στάμπες-λεκέδες από νερό ή άλατα κάνε το εξής. Σε ένα μπολ πρόσθεσε δύο μέρη νερού και ένα λευκό ξύδι. Ανακάτεψέ το και έπειτα εφάρμοσε το εν λόγω μείγμα με τη βοήθεια ενός πανιού στις περιοχές με τους λεκέδες. Σκούπισε απαλά μέχρις ότου εξαφανιστούν.

Πως να καθαρίσεις τα σουέντ παπούτσια σου

πως να καθαρίσεις τα σουέντ παπούτσια σου

Κάθε σωστός τζέντλεμαν θα πρέπει να διαθέτει ένα ζευγάρι σουέντ παπούτσια. Το σουέντ υλικό αποτελεί ιδανικό σύντροφο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα (δεν είναι τυχαία η “πέραση” που έχουν τα chelsea μποτάκια). Ωστόσο, η υγρασία και η βροχή ενδέχεται να “πληγώσουν” τα αγαπημένα σου σουέντ παπούτσια. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση τους κατά τη διάρκεια των πολύ βροχερών ημερών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι πως η σωστή συντήρησή τους είναι αυτή που θα καθορίσει την ανθεκτικότητά τους.

Είναι γνωστό ότι τα σουέντ παπούτσια λερώνονται εύκολα. Πως, λοιπόν, τα καθαρίζουμε; Αρχικά, θα πρέπει να έχεις μία ειδική βούρτσα καθορισμού για σουέντ δέρμα καθώς και ένα αντίστοιχα ειδικό καθαριστικό (κυκλοφορούν και σε μορφή γόμας). Η ειδικού τύπου βούρτσα θα σε βοηθήσει να μην καταστρέψεις την υφή-δομή του δέρματος. Έπειτα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τρίψεις απαλά και με κυκλικές κινήσεις την επιφάνεια του παπουτσιού σου, χρησιμοποιώντας το ειδικό καθαριστικό και τη βούρτσα.

Αν τώρα ο λεκές “επιμένει” υπάρχει πάντοτε η λύση του καθαρισμού με ατμό. Βράσε λίγο νερό στον βραστήρα σου και τοποθέτησε τη σουέντ πλευρά του παπουτσιού σου πάνω από τον βραστήρα. Οι ατμοί του νερού θα σε βοηθήσουν να “μαλακώσεις” τους λεκέδες. Παράλληλα, χρησιμοποίησε την ειδική βούρτσα για να απομακρύνεις τους λεκέδες. Τέλος, καθάρισε την περιοχή με ένα μαλακό, στεγνό πανί.

Ένας από τους βασικότερους κινδύνους των σουέντ παπουτσιών ακούει στο όνομα “λιπαροί λεκέδες”, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι και η σάλτσα. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να αποφύγεις τη χρήση τους σε περιπτώσεις όπου αντίστοιχα ατυχήματα είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Αν παρόλα αυτά συμβεί το “κακό”, τότε η λύση είναι η εξής. Πρώτα, χρησιμοποίησε μία χαρτοπετσέτα για να “ρουφήξει” τα όποια υπολείμματα. Έπειτα, ρίξε επάνω στον λεκέ λίγη μαγειρική σόδα ή ταλκ. Άφησε το ταλκ ή τη μαγειρική σόδα πάνω στον λεκέ μέχρι την επόμενη ημέρα και στη συνέχεια τρίψε την περιοχή του λεκέ με την ειδική βούρτσα για σουέντ παπούτσια. Τέλος, σκούπισε με ένα καθαρό πανί.

Φρόντισε τα παπούτσια σου σε τακτική βάση

φρόντιζε τα παπούτσια σου σε τακτική βάση

Προκειμένου να διατηρήσει τη γυαλάδα του ένα δερμάτινο παπούτσι απαιτείται τακτική φροντίδα με ένας καλής ποιότητας βερνίκι για δέρμα. Το βερνίκι πέρα από τη ζωντάνια-γυαλάδα που θα δώσει στο δερμάτινό σου παπούτσι θα βοηθήσει και στην αύξηση της διάρκειας ζωής του.

Προτού χρησιμοποιήσεις το βερνίκι, φρόντισε ώστε τα παπούτσια σου να είναι εντελώς στεγνά. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγεις τυχόν βερνίκια υγρής φύσεως, μιας και αυτά ενδέχεται να βλάψουν την επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας ένα είδος επίστρωσης που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Για να “απλώσεις” σωστά το βερνίκι στα δερμάτινα παπούτσια σου θα χρειαστείς ένα μαλακό πανί από μικροΐνες, τη δύναμη των χεριών σου αλλά και όλη σου στην προσοχή, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να αξίζει τον κόπο. Στην περίπτωση των brogues παπουτσιών, όπου οι λεπτομέρειες είναι αρκετές, ίσως χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στο γυάλισμα των περιοχών γύρω από τις “τρύπες”.

Με το πέρας της παραπάνω διαδικασίας εφάρμοσε στα παπούτσια σου κάποιο ειδικό conditioner-ή προστατευτικό τέλος πάντων-για δέρμα (κυκλοφορούν τόσο σε μορφή ρητίνης όσο και σε σπρέι). Το εν λόγω conditioner-προστατευτικό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα πιο “ευαίσθητα” δερμάτινα παπούτσια σου, όπως είναι τα σουέντ.

Tip: Σε περιόδους όπου η υγρασία είναι σε ανεβασμένα επίπεδα ή οι βροχές πιο συχνές, καλό θα ήταν να εφαρμόζεις το conditioner-προστατευτικό των παπουτσιών σου πιο συχνά από ό,τι συνηθίζεις.

Δες επίσης: Ποια Ανδρικά Παπούτσια να συνδυάσεις με κάθε σου Παντελόνι!

Αποθήκευσε τα παπούτσια σου σε ασφαλές μέρος

αποθήκευσε τα παπούτσια σου σε ασφαλές μέρος

Κι όμως, η σωστή αποθήκευση των παπουτσιών σου μπορεί να σώσει στην κυριολεξία ορισμένα από τα αγαπημένα δερμάτινα παπούτσια σου. Σε περίπτωση που τα δερμάτινα παπούτσια σου είναι βρεγμένα, καλό θα ήταν να τα “γεμίσεις” με μερικές εφημερίδες, προκειμένου αυτές να “ρουφήξουν” την όποια υγρασία.

Βέβαια, αυτό που διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη σωστή αποθήκευση, και συνεπακόλουθα στη σωστή συντήρηση του παπουτσιού, έχει να κάνει με τη διατήρηση της φόρμας του. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα καλαπόδι στο εσωτερικό των παπουτσιών σου.  Επέλεξε κάποιο καλαπόδι από κέδρο, το οποίο φέρει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και φρέσκο, ωραίο άρωμα. Το καλαπόδι θα απορροφήσει την όποια υγρασία, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει την αρχική φόρμα του παπουτσιού σου.

Επίσης, τα δερμάτινα παπούτσια θα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές σακούλες παπουτσιών, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των υποδημάτων σου από ενδεχόμενη καταστροφική σκόνη και ηλιακή ακτινοβολία. Ως προς τα σουέντ παπούτσια, αυτά θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το φως, αλλά παράλληλα να είναι εκτεθειμένα στον “καθαρό” αέρα.

προστάτεψε τα δερμάτινα παπούτσια σου

Αυτές ήταν, λοιπόν, οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα δερμάτινα παπούτσια σου “φρέσκα” για περισσότερο χρόνο. Αν κάποιο από τα παπούτσια σου χρειαστεί αλλαγή σόλας, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον έμπειρο τεχνικό, προκειμένου να έχεις το ανάλογο αποτέλεσμα. Επίσης, δοκίμασε να αλλάζεις τα κορδόνια των παπουτσιών σου κάθε έξι μήνες. Αυτό θα δώσει μία νέα “πνοή” στα παπούτσια σου.

Related Posts