Οι στατιστικές λένε ότι αυτή την στιγμή περίπου το 75% των εργαζόμενων σκέφτεται να αλλάξει δουλειά. Το να ψάχνεις για καινούρια δουλειά θα φέρει κι άλλες συνεντεύξεις, και αυτές με την σειρά τους θα φέρουν ακόμα περισσότερες αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να μετανιώσεις αργότερα. Πριν βρεθείς να προσπαθείς να καταλάβεις αν αυτό που σου φταίει είναι η νοοτροπία της εταιρείας, ο προϊστάμενος ή ο μισθός που συμφώνησες, διάβασε πιο κάτω για να μάθεις ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν ότι πρέπει να φύγεις στα μισά μιας συνέντευξης, ή να μην μπεις καν στον κόπο να πας.
1. Όπου ρώτησες, δεν άκουσες τίποτα καλό
Είναι δική σου ευθύνη να ψάξεις την εταιρεία και να μάθεις γι’ αυτούς όσο περισσότερα μπορείς. Ρώτα φίλους και γνωστούς, ψάξε στο ίντερνετ, και εάν πρόκειται για μεγάλη εταιρεία, χρησιμοποίησε γιά την ενημέρωσή σου σελίδες όπως το Glassdoor ή το Indeed.
Αν όμως όλα όσα βρίσκεις και ακούς για την εταιρεία είναι αρνητικά, αν όλοι έχουν παράπονα από την διεύθυνση, τους μισθούς, την κουλτούρα της εταιρείας… Μην μπεις καν στον κόπο.
Πρόσεξε μόνο, να καταλάβεις την διαφορά ανάμεσα στην δικαιολογημένη, τεκμηριωμένη δυσαρέσκεια και στην γενική και αόριστη γκρίνια που λίγο πολύ την συναντάμε παντού.
2. Ο προϊστάμενος δεν συζητάει
Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε κατα την διάρκεια της συνέντευξης είναι: “πείτε μου πως θα ξέρω τι περιμένετε από εμένα να κάνω, σε αυτόν το ρόλο, καθημερινά αλλά και μέσα στον μήνα”.
Από την απάντηση θα καταλάβεις πως επικοινωνεί ο μελλοντικός προϊστάμενος σου. Εξηγεί; Δίνει λεπτομέρειες; Είναι σαφής; Αν σου απαντήσει με γενικότητες ή εάν είναι υπερβολικά λακωνικός, δεν θα τα πάτε καλά.
Αν πρόκειται να μην ξέρεις ποτέ τι θέλουν, τι περιμένουν, ή αν είσαι εντάξει στην δουλειά σου, δεν θα είσαι ποτέ ήρεμος. Να ξέρεις ότι 50% των παραιτήσεων είναι εξ αιτίας του κακού μάνατζμεντ.
3. Η περιγραφή της θέσης είναι γενική και αόριστη
Τα καθήκοντα της θέσης θα πρέπει να είναι ήδη ξεκάθαρα από την αγγελία. Αν έχεις φτάσει στα μισά της συνέντευξης και ακόμα δεν ξέρεις ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντά σου, αλλά και ποια δεν θα είναι, κάτι δεν πάει καλά.
Το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι θα είσαι γενικών καθηκόντων. Αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη σε υποστελεχωμένες εταιρείες, όπου όλοι κάνουν τα πάντα και οι υπάλληλοι παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού.
4. Το κλίμα είναι κακό
Μπαίνεις στα γραφεία της εταιρείας για την τελική συνέντευξη, και σε υποδέχεται μια μουτρωμένη γραμματεία. Περνάς δίπλα από τα γραφεία όπου εργάζονται οι μελλοντικοί, ίσως, συνάδελφοί σου, και βλέπεις μόνο σκυθρωπά πρόσωπα και κατεβασμένα κεφάλια. Στους διαδρόμους όλοι δείχνουν από δυστυχισμένοι μέχρι και εχθρικοί. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις αυτό να είναι και το δικό σου μέλλον;
Προσπάθησε να διακρίνεις την διαφορά ανάμεσα στην σοβαρότητα και στην κατήφεια. Στο χώρο εργασίας μας περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Αν όλοι φαίνονται να μισούν αυτό που κάνουν, σίγουρα τα προβλήματα είναι πολλά και το περιβάλλον τοξικό.
5. Σου είπαν ότι θα πρέπει να πληρώσεις εσύ για τον εξοπλισμό
Και όμως, συμβαίνουν κι αυτά.
Η αγγελία αναφέρει κάποια φαινομενικά εύκολη δουλειά, και έναν πολύ καλό μισθό. Όλα πάνε ρολόι, αλλά ενώ έχετε σχεδόν συμφωνήσει, σου λένε ότι θα πρέπει να αγοράσεις τον εξειδικευμένο εξοπλισμό για να μπορέσεις να εργαστείς. Ή ότι θα χρεώνεις το δικό σου τηλέφωνο, του οποίου θα πληρώνεις εσύ και τον λογαριασμό. Ή θα δουλεύεις με το αυτοκίνητό σου, αλλά δεν θα σου πληρώνουν την βενζίνη.
Ακόμα χειρότερα, αν σου πουν ότι θα πρέπει να αγοράσεις το εξοπλισμό σου από αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται καν να εξηγήσεις τον λόγο, απλά άνοιξε την πόρτα και φύγε.
6. Στα αλλάζουν στην πορεία
Απάντησες σε μία αγγελία με συγκεκριμένο μισθό, θέση, καθήκοντα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, σου τα γυρίζουν. Τα λεφτά είναι λιγότερα, τα όποια benefits που υπόσχονταν δεν θα στα δώσουν “ακόμα”, και η θέση δεν είναι στην πραγματικότητα αυτή της αγγελίας, αλλά μια άλλη κατώτερη.
Καταλαβαίνεις φυσικά ότι πρόκειται για άτομα αναξιόπιστα, που λένε και ξελένε, και που προφανώς δεν είπαν την αλήθεια για την δουλειά από την αρχή στην αγγελία γιατί κανείς δεν θα ενδιαφερότανε αν την έλεγαν.
Η απόφαση είναι δύσκολη
Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο να γυρίσεις την πλάτη σε μία ευκαιρία, έστω και μέτρια, ειδικά αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ή αν παλεύεις καιρό να βρεις μια δουλειά χωρίς αποτέλεσμα.
Στην χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, δέξου και κάνε ότι μπορείς, αλλά μην σταματήσεις στιγμή να ψάχνεις για κάτι καλύτερο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην πέμπτη περίπτωση αν σου ζητήσουν δηλαδή να πληρώσεις για να μπορέσεις να δουλέψεις.
Και προφανώς υπάρχουν και άλλα, πολύ σοβαρά σημάδια ότι πρέπει να φύγεις στα μισά της συνέντευξης. Όμως εδώ σίγουρα έχουμε καλύψει τα πιό βασικά. Λάθη στο βιογραφικό σου που σου κόβουν συνεντεύξεις.