ποιος τύπος ρολογιού σου ταιριάζει

Μάθε ποιος τύπος ρολογιού σου ταιριάζει!

by theman

Η επιλογή ενός ρολογιού για τον άνδρα δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, μιας και αυτό αποτελεί ένα από τα λίγα “κοσμήματά” του. Για το λόγο αυτό, ο τύπος του ρολογιού που θα επιλέξεις θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το στυλ σου, ενώ παράλληλα θα έρχεται σε συμφωνία με το μπάτζετ σου καθώς και με τον τρόπο ζωής σου (π.χ. χρήση στη δουλειά, χτυπήματα ή συχνή επαφή με νερό, κ.ά.).

Πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ενός ρολογιού πέφτουμε στην παγίδα των πωλητών (και αυτοί βέβαια δεν φταίνε, τη δουλειά τους κάνουνε), αγοράζοντας ένα φινετσάτο και ακριβό ρολόι, το οποίο ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ (μιας και αυτό θα φορεθεί μία-δύο φορές το χρόνο). Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν αγοράσεις ένα ρολόι να αναλογιστείς τον λόγο για τον οποίο το θέλεις. Είναι για επίσημη περίσταση; Το χρειάζεσαι για τη δουλειά σου; Θα το χρησιμοποιήσεις σε καθημερινή βάση;

Αγόρασε τον κατάλληλο τύπο ρολογιού, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες!

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά ερωτήματα, προκειμένου να οδηγηθείς στην κατάλληλη επιλογή ρολογιού. Ως προς τους τύπους ρολογιών που κυκλοφορούν στην αγορά θα βρεις πραγματικά μία πληθώρα επιλογών για να διαλέξεις, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν είναι και τόσο βολικό για εσένα που δεν κατευθύνεσαι σε μία “στοχευμένη” επιλογή-αγορά.

Για να σε διευκολύνουμε αναφορικά με το εγχείρημα της επιλογής του κατάλληλου ρολογιού, δημιουργήσαμε το εν λόγω άρθρο, μέσα στο οποίο θα βρεις τους πιο δημοφιλείς και χρήσιμους τύπους ρολογιών που μπορείς να συναντήσεις. Δες τις προτάσεις που ακολουθούν και λαμβάνοντας υπόψη τα θέλω σου κάνε την κατάλληλη αγορά!

Προχώρησε, λοιπόν, ώστε να μάθεις ποιος τύπος ρολογιού σου ταιριάζει!

Δες επίσης: Τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις το πρώτο σου ρολόι!

Ρολόγια πιλότου-aviation

ρολόγια πιλότου

Τα ρολόγια τύπου πιλότου αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ανδρικών ρολογιών. Διαθέτουν ευμεγεθεί κάσα, και συνεπακόλουθα καντράν, γεγονός που τα καθιστά “επιβλητικά” στην όψη. Επίσης,  οι πλαϊνές κορώνες (δηλαδή τα κουμπιά του ρολογιού) είναι εξίσου μεγάλες, στοιχείο το οποίο χαρακτήριζε ακόμη και τα πρώτα ρολόγια τύπου πιλότου. Βλέπεις, οι πιλότοι των πολεμικών αεροπλάνων ήθελαν κουμπιά, τα οποία θα μπορούσαν να χειριστούν με τα “χοντρά” και δύσχρηστα γάντια τους (γιατί τότε χρειάζονταν και γάντια για να πιλοτάρεις ένα αεροσκάφος).

Η συγκεκριμένα κατηγορία ρολογιών διαθέτει μεγάλες και ευανάγνωστες ενδείξεις στο καντράν, ενώ συνήθως εφοδιάζονται και με έναν χρονογράφο. Μάλιστα, σε ορισμένα μοντέλα ενδέχεται να βρεις χρονογράφους τύπου fly-back ή split-second (ύπαρξη δύο κεντρικών δευτερολεπτοδεικτών), οι οποίο καθιστούν δυνατή τη χρονομέτρηση διαδοχικών γεγονότων.

Αν επιθυμείς ένα ρολόι για τις βραδινές ή καθημερινές σου εξόδους, καθώς και για τη δουλειά γραφείου σου, τότε ένα ρολόι πιλότου θα κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Μάλιστα, θα βρεις ρολόγια πιλότου στην αγορά τόσο με μπρασελέ όσο και με δερμάτινο λουράκι. Ωστόσο, αν το προορίζεις για “σκληρή χρήση” και σε περιβάλλοντα όπου ενδέχεται να το χτυπήσεις (π.χ. χειρωνακτική εργασία), τότε καλύτερα να στραφείς αλλού. Βρες μεγάλη ποικιλία σε ανδρικά ρολόγια πιλότου-aviation εδώ!

Πως θα το φορέσεις

Τα ρολόγια πιλότου διαθέτουν διττό χαρακτήρα, αφού μπορούν να συνδυαστούν τόσο με ένα formal όσο και με ένα casual outfit. Μπορείς να συνδυάσεις το συγκεκριμένο ρολόι σου με ένα καθημερινό outfit, συνοδευόμενο από ένα δερμάτινο jacket. Ακόμη και ένα απλό T-shirt μαζί με το αγαπημένο σου τζιν θα δέσουν ιδανικά με τον εν λόγω τύπο ρολογιού. Επίσης, μπορείς να φορέσεις το συγκεκριμένο ανδρικό ρολόι και σε μία πιο επίσημη περίσταση, όπως είναι ένα ρομαντικό ραντεβού. Συνδύασε το ρολόι σου μαζί με ένα καλό υφασμάτινο, tailored παντελόνι και ένα λευκό πουκάμισο (αν έχει κρύο, πρόσθεσε και ένα σακάκι).

outfits για να συνδυάσεις με το αγαπημένο σου ρολόι τύπου πιλότου

Ρολόγια κατάδυσης

ρολόγια κατάδυσης

Τα ρολόγια κατάδυσης αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία ανδρικών ρολογιών, αφού πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να λάβουν τον εν λόγω χαρακτηρισμό. Όπως φανερώνει και το όνομά τους, τα εν λόγω ρολόγια είναι ιδανικά για εσένα που έχεις ως χόμπι κάποιο θαλάσσιο σπορ ή τις καταδύσεις.

Συγκεκριμένα, ένα ανδρικό ρολόι κατάδυσης θα πρέπει να διαθέτει αμφίδρομο στεφάνι χρονομέτρησης, ξεκάθαρες ενδείξεις διαχωρισμού λεπτών, ορατότητα στοιχειών-ενδείξεων σε απόσταση τουλάχιστον 25 εκατοστών κάτω από συνθήκες απόλυτου σκότους καθώς και δυνατότητα φωτεινής ένδειξης (σε περίπτωση όπου τα στοιχεία-ενδείξεις του ρολογιού “χάσουν” τη φωτεινή τους ιδιότητα στο σκοτάδι).

Επίσης, τα συγκεκριμένα ρολόγια έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την αντοχή, προκειμένου το λουράκι καθώς και η κάσα τους να αντιστέκονται στις ισχυρές πιέσεις που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας. Σε αντίθεση με τα ρολόγια τύπου πιλότου, τα ρολόγια κατάδυσης διαθέτουν πιο “μαζεμένη” ως προς το μέγεθος κάσα, και άρα καντράν.

Αν επιθυμείς ένα ρολόι κατάδυσης για επίσημη περίσταση, φρόντισε ώστε αυτό να διαθέτει ένα λουράκι τύπου μπρασελέ. Τα μπρασελέ ρολόγια κατάδυσης αποτελούν την επιτομή της κομψότητας και μπορούν να συνοδεύσουν άριστα τα πιο επίσημα outfits σου.  Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις κάτι πιο “καθημερινό” επέλεξε ένα ρολόι με λουρί από καουτσούκ. Βρες οικονομικά ανδρικά ρολόγια κατάδυσης εδώ!

Πως θα το φορέσεις

Τα ρολόγια κατάδυσης διαθέτουν casual χαρακτήρα, αν εφοδιάζονται με κάποιο λουρί από καουτσούκ, ή formal χαρακτήρα, αν διαθέτουν λουρί τύπου μπρασελέ ή δέρματος. Επομένως, ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να κατευθυνθείς σε μία από τις δύο επιλογές. Στην πρώτη περίπτωση (casual χαρακτήρας), μπορείς να συνδυάσεις το ρολόι κατάδυσής σου πραγματικά με οτιδήποτε! Στη δεύτερη περίπτωση, ιδανικά μπορείς να συνοδέψεις το μπρασελέ ρολόι κατάδυσής σου με ένα κοστούμι σαν ένας άλλος James Bond. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μάθει να συσχετίζουμε ένα κλασικό σμόκιν με ένα μπρασελέ ρολόι κατάδυσης.

outfits με ρολόγια κατάδυσης

Ρολόγια στρατιωτικού τύπου

στρατιωτικού τύπου ρολόγια

Το σωστό ρολόι στρατιωτικού τύπου θα πρέπει να είναι απλό, χρηστικό ανθεκτικό και χωρίς πολλές “φανφάρες”. Με λίγα λόγια να ταιριάζει σε κάθε σου καθημερινή ανάγκη. Τα στρατιωτικού τύπου ανδρικά ρολόγια διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό κίνησης, προκειμένου να μην εξαρτώνται από τις ανάγκες μιας μπαταρίας (το ρολόι λειτουργεί με την κίνηση του χεριού).  Γενικότερα, τα εν λόγω ρολόγια αποτελούν κατασκευές, οι οποίες προορίζονται να αντέξουν κάθε “κακομεταχείρισή” σου αλλά και οποιοδήποτε “εχθρικό” περιβάλλον.

Αν, λοιπόν, ψάχνεις για ένα ρολόι που να αντέχει τις σκληρές συνθήκες εργασίας σου, τότε συγχαρητήρια! Μόλις βρήκες αυτό που έψαχνες. Ως προς το λουρί, μπορείς να επιλέξεις κάποια υφασμάτινη, καουτσούκ ή δερμάτινη επιλογή. Ως προς το καντράν, αξίζει να γνωρίζεις πως τα εν λόγω ρολόγια διατίθενται τόσο με αναλογικό όσο και με ψηφιακό καντράν.

Πως θα το φορέσεις

Όπως θα κατάλαβες και από τα παραπάνω, τα στρατιωτικού τύπου ρολόγια προορίζονται για casual και μόνο περιστάσεις. Ο “σκληρός” τους χαρακτήρας θα ταιριάξει απόλυτα με τα αντίστοιχα “σκληρά”-ανθεκτικά ρούχα της γκαρνταρόμπας σου. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις κάποιο τζιν ή cargo παντελόνι μαζί με ένα απλό T-shirt και ένα ζευγάρι μπότες ή sneakers. Μάλιστα, ο casual χαρακτήρας του ρολογιού σου θα ταιριάξει ακόμη και με τις αθλητικές σου φόρμες!

outfits με στρατιωτικού τύπου ρολόγια

Δες επίσης: Τα 10 πιο οικονομικά αυτόματα ανδρικά ρολόγια!

Ρολόγια “αγώνων” (με χρονογράφους)

ρολόγια αγώνων (με χρονογράφους)

Οι χρονογράφοι αποτελούν στοιχείο τόσο των ρολογιών τύπου πιλότου όσο και αυτών τύπου “αγώνων” (γνωστά ως racing watches). Αν και αλήθεια είναι πως ένα ρολόι αγώνων δύσκολα θα εκτιμηθεί για τις περιφερειακές του λειτουργίες αναφορικά με τους χρονογράφους (μιας και αυτοί είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι στη χρήση), το τελικό οπτικό αποτέλεσμα τα καθιστά ιδιαίτερα θελκτικά στο μάτι.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένου τύπου ανδρικά ρολόγια αποτελούν τα πιο δημοφιλή στην αγορά.

Ως προς τις λειτουργίες των χρονογράφων θα βρεις ρολόγια με ένα, δύο ή ακόμη και τρεις διαφορετικούς χρονογράφους διαθέτοντας μηχανισμούς fly-back και split-second (αναφέρθηκαν και στην περίπτωση των ρολογιών πιλότου). Σχεδιαστικά, τα συγκεκριμένα ρολόγια διατίθενται σε μία ποικιλία μεγεθών ως προς την κάσα τους (είτε πολύ μεγάλα είτε “κανονικά) αλλά και τις επιλογές υλικών στο λουράκι (υφασμάτινο, δερμάτινο, μπρασελέ).

Ο συγκεκριμένος τύπος ρολογιού ταιριάζει κυρίως σε smart casual και formal περιστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να φορέσεις το αγαπημένο σου ρολόι αγώνων ακόμη και σε καθημερινή βάση (ιδίως αν το λουράκι του ρολογιού σου είναι υφασμάτινο). Παράλληλα, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα “προσεκτικός” μαζί του, αφού τα εν λόγω ρολόγια δεν χαρακτηρίζονται ως τόσο ανθεκτικά.

Πως θα το φορέσεις

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα ρολόγια τύπου αγώνων αποτελούν ένα “πασπαρτού” για εσένα, αφού μπορούν να συνδυαστούν κάλλιστα με όλη τη γκαρνταρόμπα σου. Είτε επιθυμείς να βάλεις κάτι απλό (ένα T-shirt μαζί με ένα τζιν παντελόνι) είτε κάτι πιο “επίσημο” (ένα πουκάμισο με ένα τζιν ή chinos παντελόνι), το συγκεκριμένο ρολόι θα σε συνοδέψει επάξια. Αν τώρα διαθέτεις ρολόι αγώνων με μπρασελέ λουρί, τότε μπορείς κάλλιστα να το χρησιμοποιήσεις με κάποιο κοστούμι σου.

outfits με ρολόγια αγώνων

Κλασικά ρολόγια/dress watches

dress ρολόι -κλασικό

Ένα κλασικό ανδρικό ρολόι ή αλλιώς  το dress watch σου θα πρέπει να είναι αυτό που “ισχυρίζεται” το όνομά του. Να διαθέτει δηλαδή έναν διαχρονικό και παράλληλα απλό σχεδιασμό, ικανό να σε συνοδέψει με κάθε επίσημο outfit σου. Επίσης, το κλασικό σου ρολόι θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτό, ώστε να μπορεί να “περάσει” μέσα από τα μανικετόκουμπά σου.

Επομένως, στη συγκεκριμένη κατηγορία ρολογιών ξέχνα τα ρολόγια με μεγάλες κάσες, πολλαπλούς χρονογράφους και δακτυλίους κατάδυσης. Η όλη ουσία σε ένα κλασικό ανδρικό ρολόι απαντά μονάχα στον ένα και βασικό σκοπό του, την ένδειξη της ώρας (άντε, το πολύ-πολύ το ρολόι σου επιτρέπεται να διαθέτει και ένα ενσωματωμένο μετρητή ημερών).

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιλογές ρολογιών, αν επιθυμείς ένα κλασικό dress ρολόι, τότε δεν θα πρέπει να πολυσκεφτείς το θέμα του μπάτζετ. Δώσε το κάτι παραπάνω και πάρε αυτό που πραγματικά αξίζει, γιατί το συγκεκριμένο ρολόι θα σου μείνει για όλη σου τη ζωή (εξάλλου δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση). Αν τώρα μπορείς να διαθέσεις αρκετά χρήματα, στρέψου προς μία επιλογή με “εξωτικά” υλικά κατασκευής αντί για κάποια ατσάλινη επιλογή.

Tip: Αν και παραπάνω σου επισημάναμε το formal χαρακτήρα που μπορεί να προσδώσει ένα μπρασελέ λουρί στο ρολόι σου, στη συγκεκριμένη κατηγορία ρολογιών δεν μπορείς παρά να επιλέξεις ένα δερμάτινο λουρί.

Πως θα το φορέσεις

Ένα dress ρολόι δεν μπορεί παρά να συνοδεύσει τα πιο formal outfit σου. Ένα καλό κοστούμι ή σμόκιν είναι οι επιλογές που μπορείς να επιλέξεις με το συγκεκριμένο τύπο ρολογιού.

outfits με dress ρολόι

Δες επίσης: 7 πράγματα που κάνουν το ρολόι να χαλάει πιο γρήγορα!

 

“Έξυπνα” ρολόγια/smartwatches

ρολόγια τύπου smartwatch

Πολλοί αναρωτιούνται αν τα “έξυπνα” ρολόγια ή αλλιώς smartwatches θα πρέπει να θεωρούνται κανονικά ρολόγια ή μίνι-υπολογιστές. Η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί και μοιάζει όπως ένα συμβατικό ρολόι, ωστόσο, πέρα αυτού μπορεί να κάνει και άλλα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να στείλει e-mail, να κάνει κλήσεις, να χαρτογραφήσει την αθλητική σου δραστηριότητα, να σε βοηθήσει στις πληρωμές σου ή να σου μεταφράσει το τι λέει η όμορφη τουρίστρια που μόλις γνώρισες (διάλεξε όποια εθνικότητα εσύ επιθυμείς).

Όπως καταλαβαίνεις, τα smartwatches απευθύνονται σε άτομα τα οποία επιθυμούν κυριολεκτικά τα πάντα από το ρολόι τους. Βέβαια, το μεγάλο αρνητικό των “έξυπνων” ρολογιών έχει να κάνει με το θέμα της μπαταρίας τους, μιας και αυτή δύσκολα θα αντέξει παραπάνω από 2 ημέρες (ωστόσο, υπάρχει η λύση της φόρτισής τους).

Πως θα το φορέσεις

Τα smartwatches χαρακτηρίζονται από πολυχρηστικότητα, στοιχείο το οποίο συναντάμε και στον τομέα των συνδυαστικών outfit επιλογών σου. Μπορείς να φορέσεις το smartwatch τόσο σε μία casual όσο και σε μία formal περίσταση, ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποια από τις “σταθερές αξίες” τύπου ρολογιών όπως είναι τα dress ρολόγια. Επίσης, μην ξεχνάμε πως ¨επιβάλλεται” να το φοράς κατά τη διάρκεια της σωματικής σου άσκησης-προπόνησης.

outfits με smartwatch

Related Posts