τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch

Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch!

by theman

Τα smartwatches έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, ενώ πλέον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές εισέρχονται στην εν λόγω κατηγορία ρολογιών. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις των Fossil, Casio, Tag Heuer και πολλών άλλων εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα smartwatches έχουν “ξεφύγει” από τα στενά όρια του απλού ρολογιού με οθόνη.

Πλέον, μέσω ενός smartwatch μπορείς να δεχθείς ή να αποκλείσεις κλήσεις του τηλεφώνου σου (αν και αυτό δεν είναι εφικτό σε όλα τα μοντέλα), να διαβάσεις και να στείλεις μηνύματα ή e-mail καθώς και να λάβεις διάφορες ειδοποιήσεις. Επίσης, το smartwatch σου μπορεί να δράσει και ως μία εξαιρετική συσκευή επιτήρησης για τις προπονήσεις σου, αφού σχεδόν όλα τα μοντέλα της αγοράς διαθέτουν built-in εφαρμογές υγείας και γυμναστικής.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch!

Ωστόσο, η ολοένα και αυξανόμενη “εισροή” ανταγωνιστικών εταιρειών στην εν λόγω κατηγορία ρολογιών και η συνεπακόλουθη αύξηση των προτάσεων, καθιστούν την αγορά ενός smartwatch μία ιδιαίτερα δύσκολη  διαδικασία. Στην αγορά θα βρεις smartwatch για όλες τις τσέπες, με διαφορετικές λειτουργίες αλλά και συγκεκριμένο προσανατολισμό (με την έννοια ότι ορισμένα smartwatch επικεντρώνονται στις λειτουργίες του κινητού ενώ άλλα σε λειτουργίες γυμναστικής).

Προκειμένου να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το κατάλληλο smartwatch για εσένα σου ετοιμάσαμε το συγκεκριμένο άρθρο-οδηγό αγοράς smartwatch. Εδώ θα δεις ποιες λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά θα πρέπει να λάβεις υπόψη προτού αγοράσεις ένα smartwatch.

Συμβατότητα

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-συμβατότητα με κινητό τηλέφωνο

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το smartwatch που θα αγοράσεις θα χρειαστεί να συνδεθεί με τη συσκευή του τηλεφώνου σου (προκειμένου να εμφανίζονται στο πρώτο κλήσεις, μηνύματα και άλλες ειδοποιήσεις). Ωστόσο, προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει το smartwatch σου να είναι συμβατό με το smartphone σου. Για παράδειγμα, αν είσαι κάτοχος κάποιου iPhone κινητού καλό θα ήταν να αποφύγεις την αγορά ενός Android smartwatch, αφού το δεύτερο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις διάφορες λειτουργίες που διαθέτει το iOS λογισμικό. Αντίστοιχα, αν θέλεις να αγοράσεις ένα Apple Watch, τότε θα πρέπει να είσαι και απαραίτητα κάτοχος κάποιου iPhone, αφού τα πρώτα δεν μπορούν να συνδεθούν με κινητά λογισμικού Android.

Οθόνη

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-οθόνη

Η πλειοψηφία των smart ρολογιών της αγοράς χρησιμοποιούν κάποια LCD ή AMOLED οθόνη μέσω της οποίας μπορείς να δεις τις φωτογραφίες, τις ειδοποιήσεις καθώς και τις τις εφαρμογές σου με ζωντανά και πλούσια χρώματα. Το αρνητικό, βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στα εν λόγω smartwatches, η οποία είναι σχετικά μικρή (1 με 2 ημέρες περίπου). Αν τώρα το design αποτελεί εξίσου σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του smartwatch σου, σου επισημαίνουμε πως οι OLED οθόνες είναι λεπτότερες έναντι των LCD, επομένως τα smartwatches με τις οθόνες της πρώτης περίπτωσης τείνουν να διαθέτουν έναν πιο κομψό και slick σχεδιασμό έναντι των δεύτερων.

Interface: Οθόνη vs κουμπιά

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-interface

Το interface (ή αλλιώς διεπαφή) των smartwatches έρχεται σε δύο μορφές, μέσω μίας οθόνης αφής ή μέσω απλών κουμπιών. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνηθίσει πλέον στη χρήση των οθονών αφής. Ωστόσο, στην περίπτωση του smartwatch το θέμα της οθόνης αφής είναι λίγο περίπλοκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθείς να επιλέξεις εικονίδια, τα οποία απεικονίζονται πολύ μικρά, καθιστώντας έτσι την επιλογή τους μέσω των δαχτύλων σου ένα δύσκολο εγχείρημα. Από την άλλη πλευρά, τα κουμπιά μπορούν να σου προσφέρουν τη ζητούμενη ακρίβεια στις κινήσεις σου, ωστόσο, θα σε “κουράσουν” κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου στο μενού ή τις εφαρμογές του smartwatch σου.

Ως ιδανική λύση, εμείς θα σου προτείναμε την επιλογή ενός smartwatch που υποστηρίζει και τις δύο μορφές interface. Στα συγκεκριμένα smartwatches οι περισσότερες ενέργειες εκτελούνται μέσω της οθόνης αφής, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες λειτουργίες που επιτελούνται μέσω του πατήματος των κουμπιών.

Ειδοποιήσεις

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-ειδοποιήσεις

Ένα καλό smartwatch θα σε ειδοποιήσει για κάθε εισερχόμενη κλήση ή e-mail σου. Έτσι, θα είσαι σε θέση να δεις αν αξίζεις πραγματικά τον κόπο να ανοίξεις το κινητό σου για να απαντήσεις σε τυχόν μήνυμα ή κλήση. Επίσης, ορισμένα smartwatches σου δίνουν τη δυνατότητα να ενσωματώσεις τις ειδοποιήσεις σου από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Πριν αγοράσεις το smartwatch σου, λοιπόν, έλεγξε αν αυτό μπορεί να παρουσιάσει τις όποιες ειδοποιήσεις σου με ευκολία καθώς και το πόσο εύκολο είναι να απαντήσεις σε κάποια ειδοποίηση μέσω αυτού.

Εφαρμογές-προεκτάσεις γυμναστικής & υγείας

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-εφαρμογές γυμναστικής και υγείας

Εάν είσαι λάτρης της γυμναστικής καλό θα ήταν να αγοράσεις ένα smartwatch που σου προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες-εφαρμογές. Πολλά smartwatches διαθέτουν built-in GPS, προκειμένου να μπορείς να χρονομετράς τις διαδρομές σου με απόλυτη ακρίβεια είτε κάνεις τζόκινγκ είτε κολυμπάς σε κάποια πισίνα. Επίσης, μέσω της εν λόγω λειτουργίας μπορείς να δεις τις θερμίδες που “έκαψες” καθώς και την πρόγνωση του καιρού (ιδιαίτερα χρήσιμο αν αρέσκεσαι στο να τρέχεις στην ύπαιθρο). Αν τώρα, είσαι από αυτούς που θέλουν να λαμβάνουν κάθε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση του σώματός τους, καλό θα ήταν να στραφείς σε κάποιο smartwatch που σου προσφέρει τη δυνατότητα  μέτρησης των καρδιακών σου παλμών.

Εξατομίκευση και design

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-design και εξατομίκευση

Ο σχεδιασμός ενός smartwatch είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει κοιτάξεις προτού κάνεις την αγορά σου. Εξάλλου, το smartwatch δεν αποτελεί μονάχα ένα gadget αλλά και ένα κόσμημα για εσένα (άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του κλασικού ρολογιού). Πλέον, στην αγορά θα βρεις smartwatches από μεγάλες εταιρείες που προέρχονται από την αγορά των κλασικών ρολογιών, όπως είναι η Tag Heuer και Michael Kors. Επίσης, πολλές εταιρείες σου δίνουν τη δυνατότητα να εξατομικεύσεις το στυλ του “έξυπνου” ρολογιού σου μέσα από διάφορες επιλογές σε χρώματα, φινίρισμα, λουράκια (υφασμάτινα ή λαστιχένια) καθώς και μπρασελέ.

Κόστος αγοράς

τι να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα smartwatch-τιμή

Σε κάθε σου αγορά ο πλέον καθοριστικός παράγοντας αποτελεί η τιμή του εκάστοτε προϊόντος που θέλεις να αποκτήσεις. Στην αγορά των smartwatch θα βρεις ένα μεγάλος εύρος τιμών, με αυτές να εκκινούν από τα 50€ και να φτάνουν μέχρι και τα 1.500€. Εμείς δεν θα σου πούμε σε ποιο εύρος τιμών να κοιτάξεις, μιας και αυτό είναι καθαρά δική σου επιλογή, ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις πως ένα καλό και αξιόπιστο smartwatch αξίζει τουλάχιστον 100-120€.

Αφού καταλήξεις στο εύρος τιμών που θέλεις να εστιάσεις, αυτό που σου μένει είναι να λάβεις υπόψη σου τα παραπάνω στοιχεία και να κάνεις την καταλληλότερη για εσένα επιλογή! Εμείς θα σου ευχηθούμε καλές αγορές!

Related Posts