Το αίσθημα του φόβου είναι από τα πιο έντονα. Ο φόβος είναι ουσιαστικά η αντίδραση του σώματος μας όταν νιώθει ότι απειλείται. Κάθε φορά που τον βιώνεις η καρδιά σου χτυπάει πιο δυνατά, το αίμα κυκλοφορεί πιο γρήγορα στα αγγεία σου, οι παλάμες σου ιδρώνουν, αναπνέεις γρηγορότερα και πάει λέγοντας. Το σώμα σου ουσιαστικά προετοιμάζεται για κάτι κακό, ο φόβος είναι λοιπόν ένας μηχανισμός επιβίωσης.
Όμως δεν είναι όλοι οι φόβοι μας πραγματικοί. Υπάρχουν οι εκ γεννετείς φόβοι σου δηλαδή αυτοί με τους οποίους γεννήθηκες και έχουν όλοι οι άνθρωποι αλλά και οι επίκτητοι φόβοι δηλαδή αυτοί που αποκτάς στη πορεία της ζωής σου και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τους εκ γεννετείς φόβους σου θα τους έχεις πάντα γιατί είναι απαραίτητοι για την επιβίωση σου. Αυτοί όμως είναι 2 κοινοί φόβοι για όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι υπόλοιποι φόβοι σου είναι επίκτητοι επομένως όσο εύκολα μπορεί να τους απέκτησες τόσο εύκολα μπορείς και να τους ξεπεράσεις. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί οι 2 πραγματικοί σου φόβοι!
Οι 2 μοναδικοί σου φόβοι που είναι πραγματικοί!
1. Ο φόβος των δυνατών θορύβων!
Ο πρώτος αληθινός σου φόβος είναι αυτός των δυνατών θορύβων. Οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να είναι τρομακτικοί ακόμα και αν γνωρίζεις τη πηγή που προέρχονται. Ο φόβος αυτός είναι έμφυτος και μας χρειάζεται για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αν κάτι επικύνδυνο βρίσκεται κοντά μας!
Δες επίσης: 6 Σημάδια ότι έχεις υπερβολικό άγχος!
2. Ο φόβος της πτώσης!
Ο δεύτερος φόβος που έχεις εσύ όπως και όλοι οι άνρθωποι είναι ο φόβος της πτώσης. Και αυτός αλλά και ο φόβος των δυνατών θορύβων είναι απαραίτητος για την επιβίωση σου. Σχετίζεται με την έλλειψη του αισθήματος του ελέγχου κάτι που οδηγεί στο να νιώθεις ανασφάλεια και ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο!
Δες επίσης: 3 Μυστικά της ψυχολογίας για να γίνεις ειδικός στην επικοινωνία!
Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως όλοι οι υπόλοιποι φόβοι σου μπορούν να ξεπεραστούν. Ακόμα και οι χειρότεροι σου φόβοι είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν αρκεί να το προσπαθήσεις. Το καλύτερο είναι να βρεις την ισορροπία σε αυτά που κάνεις δηλαδή ούτε να αρνείσαι οτιδήποτε φοβάσαι αλλά ούτε και να πιέζεις τον εαυτό σου. Για να ξεπεράσεις έναν φόβο θα σε βοηθήσει πολύ το να έρθεις αντιμέτωπος με αυτόν κατάματα. Ταυτόχρονα όμως δώσε το χρόνο στον εαυτό σου να το κάνει αυτό με τους ρυθμούς του, χωρίς πιέσεις ή ‘πρέπει’.