mathaino glosses

16 Καθημερινές συνήθειες για Καλύτερη Σωματική και Ψυχική Υγεία!

by theman

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε υγιείς τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Όχι μόνο διότι και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά, αλλά κυρίως διότι το ένα επηρεάζει το άλλο. Εάν ο ένας τομέας υπολειτουργεί, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να φθίνει και άλλος και συνεπώς, πρέπει να τους φροντίζουμε και τους δύο.

Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν όλη η φροντίδα τους είναι στο χέρι μας. Επίσης η αλληλεπίδρασή τους μπορεί να είναι και θετική. Εάν ο ένας τομέας πάρει τα πάνω του, σύντομα θα ακολουθήσει και ο άλλος. Αρκούν μερικές απλές συνήθειες που εάν τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να αποδειχθούν θαυματουργές.

Ποιες είναι αυτές οι ωφέλιμες συνήθειες;

 

1. Να κοιμάστε σωστά

Το σωστό πρόγραμμα ύπνου δεν σημαίνει μόνο αρκετές ώρες, αν και αυτό είναι μια βασική προϋπόθεση. Θα πρέπει να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα ή τουλάχιστον να μην επιτρέπετε τις μεγάλες και συχνές αποκλίσεις. Έτσι το “βιολογικό ρολόι” θα ξέρει πότε είναι η ώρα που πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη ενεργητικότητα. Η έλλειψη ύπνου μας κάνει άκεφους και μονίμως κουρασμένους, ενώ μακροπρόθεσμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

2. Να τρέφεστε υγιεινά

troo sosta

Είναι μια συμβουλή που έχουμε ακούσει πολλές φορές, όμως δεν σημαίνει πάντα αυτό που φανταζόμαστε. Προφανώς και πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα λίπη, ενώ αντίθετα πρέπει να εστιάζουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, και τους σωστούς υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία, οπότε μην αγχωθείτε. Μην νιώθετε τύψεις για κάποιες “ατασθαλίες”, απλώς εντάξτε τις στο πρόγραμμά σας, σε λογικά πλαίσια.

3. Μην παραλείπετε το νερό

pino nero

Ο γενικός κανόνας είναι οκτώ ποτήρια την ημέρα, όταν όμως ασκείστε ή είστε σε ζεστό περιβάλλον, καλό είναι να πίνετε ακόμα περισσότερο. Πιείτε δύο ποτήρια νερό 15-30 λεπτά πριν το πρωινό σας για να ξεκινήσετε τη μέρα με ζωντάνια, και γενικά φροντίστε να πίνετε λίγο ανά τακτά διαστήματα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, διότι σε αυτό το στάδιο το σώμα ήδη έχει αρχίσει να αφυδατώνεται.

4. Ασκηθείτε

askoumai kathimerina

Ενώ είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητά μας, η άσκηση οφείλει να είναι πηγή ευχαρίστησης και όχι άγχους. Σκεφτείτε τι θα κερδίσετε με την συστηματική άσκηση και ξεκινήστε! Ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα που αγαπάτε, και προγραμματίστε την άσκησή σας συγκεκριμένες ώρες και μέρες για να την συνηθίσετε γρηγορότερα. Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό που σας αρέσει, για να “μπείτε στο πνεύμα” – για παράδειγμα, εά ασχοληθείτε με την κολύμβηση αγοράστε ένα αθλητικό μαγιό στο αγαπημένο σας χρώμα.

5. Διαβάστε πολλά βιβλία

diavaso vivlia

Όσα βιβλία και να διαβάσουμε, δεν είναι ποτέ αρκετά. Εκατομμύρια τίτλοι για κάθε γούστο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, σας περιμένουν να διαλέξετε. Δεν υπάρχει άτομο που να μην του ταιριάζει έστω ένα βιβλίο. Ανάλογα με το βιβλίο που θα επιλέξουμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μια άλλη ιστορία, να μάθουμε περισσότερα για έναν τομέα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και άλλα πολλά. Αφήστε που η ίδια η ανάγνωση βιβλίων ενισχύει τις γλωσσολογικές μας ικανότητες και ακονίζει το μυαλό μας.

Δες επίσης: 5 Βιβλία που προτείνει να διαβάσεις o Bill Gates!

6. Μάθετε μια ξένη γλώσσα

mathaino glosses

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας -όποιας προτιμάτε εσείς- έχει πολλά οφέλη. Το προφανές είναι ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα ξένων χωρών, όμως υπάρχει και κάτι παραπάνω. Κάθε γλώσσα μας διδάσκει έναν καινούριο πολιτισμό, έναν άλλον τρόπο σκέψης. Επιπλέον είναι και αυτή μια ασχολία που ακονίζει το μυαλό, ενώ όσο παράδοξο και να ακούγεται φτάνουμε το σημείο να εκτιμήσουμε περισσότερο τη δική μας γλώσσα και τη δική μας κουλτούρα.

7. Μεταδώστε τις γνώσεις σας

Εκτός του ότι βοηθάτε άλλα άτομα και συσφίγγετε τις μεταξύ σας σχέσεις, έρευνες έχουν δείξει πως όταν διδάσκουμε κάτι μας βοηθάει ώστε να το εμπεδώσουμε καλύτερα και εμείς οι ίδιοι. Επιπλέον, μας ανεβάζει και την αυτοπεποίθηση. Δεν είναι ανάγκη να είναι επίσημη διδασκαλία. Μπορείτε απλά να λύσετε την απορία κάποιου, να συζητήσετε για ένα θέμα που να κατέχετε, ή ακόμη και να μιλήσετε μόνος σας στο δωμάτιό σας. Δεν έχει τόση σημασία αν όντως μιλάμε σε κάποιον ή το παραστήσετε, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο.

8. Βρείτε ένα μέσο έκφρασης

paizo theatro

Τι κοινό έχει να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο, να τραγουδάτε, να ασχοληθείτε με το θέατρο και να γράψετε οτιδήποτε σας απασχολεί; Μπορεί να είναι για διαφορετικά γούστα, όμως όλα σας βοηθούν να μάθετε να εκφράζεστε. Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί να την κάνετε με την ψυχή σας, οπότε έρχεστε σε επαφή με τα συναισθήματά σας έτσι κι αλλιώς. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείτε και το μυαλό σας, καταλήγοντας έτσι να σκέφτεστε αλλά και να αισθάνεστε, και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο.

9. Παίξτε παιχνίδια στρατηγικής

Ακόμα μια μορφή ενασχόλησης που ακονίζει το μυαλό μας και το οδηγεί να σκέφτεται, με έναν καθαρά ψυχαγωγικό τρόπο. Το πιο διαδεδομένο παιχνίδι αυτής της κατηγορίας είναι το σκάκι. Χρειάζεται μια παραπάνω εξάσκηση, όμως σύντομα θα μάθετε να απολαμβάνετε την εξεύρεση λύσεων για να προχωρήσετε στο παιχνίδι και μακροπρόθεσμα τα οφέλη στον εγκέφαλο είναι σημαντικά. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το να κρατάμε το νου μας τόσο ενεργητικό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ!

10. Διαλογιστείτε

kano dialogismo

Μπορείτε να προσθέσετε και τη γιόγκα στο διαλογισμό σας ώστε να το συνδυάσετε με άσκηση, όμως μπορείτε κάλλιστα να αφιερώσετε ένα τέταρτο στο τέλος της μέρας ώστε να αδειάζετε το μυαλό σας και να ηρεμείτε. Αν θέλετε, βάλτε να ακούσετε και ήρεμη μουσική. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτά που σας απασχολούν και αφεθείτε την ηρεμία, ώστε να ξεκουραστείτε και έτσι θα βρείτε ευκολότερα λύσεις. Εστιάστε στις ευτυχισμένες σας σκέψεις και κυρίως στην αναπνοή σας, που πρέπει να είναι ήρεμη και ρυθμική.

Δες επίσης: 10 Συνήθειες που έχουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι!

11. Βγείτε από την άνεσή σας

petao psila

Δεν πρόκειται να μείνουν ανοιχτοί οι ορίζοντές σας αν δεν βγείτε από την άνεσή σας. Τολμήστε να κάνετε πράγματα που δεν γνωρίζετε ακόμα καλά, που δεν έχετε προσπαθήσει πριν, που σας βγάζουν από την ρουτίνα. Ψάξτε να δείτε τι μπορεί να θέλατε να κάνετε και δεν τολμούσατε, ή ακόμα εμβαθύνετε σε κάτι εντελώς καινούριο για ένα ακόμα πιο μεγάλο βήμα. Μην ντραπείτε και μη δειλιάσετε, γιατί οι περισσότεροι από τους φόβους μας είναι αβάσιμοι και μόνο μέσα στο κεφάλι μας.

12. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας

exo gnoseis

Ένα μυαλό που δεν μαθαίνει καινούρια πράγματα -έστω, με τον δικό του ρυθμό- είναι σαν μια λίμνη που δεν ανανεώνεται μέσω κάποιου ποταμού και καταλήγει αργά ή γρήγορα να βαλτώσει. Το να παραμένουμε στα ίδια και στα ίδια κάνει το μυαλό μας να αδρανεί και εμάς τους ίδιους να βαριόμαστε. Δεν χρειάζεται να γίνετε παντογνώστες σε όλα, όμως μπορείτε κάθε μέρα να μαθαίνετε και κάτι. Έστω ένα αξιοπερίεργο συμβάν. Έστω να δείτε ένα καινούριο βίντεο. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο, όμως σταδιακά έχετε να κερδίσετε πολλά.

13. Επικοινωνήστε με τους γύρω σας

Όπως και με τις καινούριες γνώσεις, έτσι και οι καινούριοι άνθρωποι στη ζωή μας μας δημιουργούν την αίσθηση της λίμνης που ανανεώνεται από το ποτάμι. Ο άνθρωπος δεν είναι προορισμένος να παραμένει μόνος του, αλλά να αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα άτομα γύρω του και να μαθαίνει από αυτά. Δεν είναι ανάγκη όλοι όσοι γνωρίσουμε να γίνουν φίλοι μας, όμως κάθε άνθρωπος έχει και κάτι να μας προσφέρει. Αποκτούμε καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες, βρίσκουμε ευκολότερα άτομα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για μας και νιώθουμε κεφάτοι και ευτυχισμένοι.

14. Καλλιεργήστε την αισιοδοξία

high five

Η αισιοδοξία και το γέλιο δεν είναι απαραίτητα μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για τη σωματική. Το γέλιο μας προσθέτει ζωή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα μας κάνει και πιο υγιείς. Επιπλέον, το να χαιρόμαστε για τη ζωή μας και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλά. μας ωθεί περισσότερο στο να κάνουμε τη σκέψη μας πράξη. Όλα μας φαίνονται πιο ενδιαφέροντα και λιγότερο δύσκολα, και τελικά έχουμε κερδίσει!

15. Θέστε στόχους για τη ζωή σας

O άνθρωπος θέλει να νιώθει ότι κάτι θέλει να πετύχει, ότι έχει έναν προορισμό. Το να ζεις χωρίς να έχεις κάποιον σκοπό, σε κάνει εν τέλει να μην έχεις καν όρεξη για ζωή. Όταν όμως νιώθουμε ότι έχουμε έναν λόγο που ζούμε, αυτόματα βάζουμε όλον μας τον εαυτό. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για οικονομικούς ή ακαδημαϊκούς στόχους, αλλά και για καθημερινές διεργασίες ή βελτίωση των σχέσεων μας. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο όμορφη είναι και η πορεία προς το στόχο, διότι έτσι θα μας γίνει άγχος. Ζούμε την κάθε στιγμή, και όταν πραγματοποιήσουμε έναν στόχο θέτουμε έναν επόμενο!

16. Απολαύστε το χρόνο με τον εαυτό σας

me ton eauto mou

Με όλες αυτές τις συνήθειες, ποιον θέλουμε να φροντίσουμε; Τον εαυτό μας, φυσικά. Αυτός έρχεται πάνω απ’ όλα, όσο εγωιστικό και να ακούγεται. Εάν δεν προσφέρουμε πρώτα στον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πουθενά αλλού γενικά. Άσε που ο εαυτός μας είναι ο μόνος που παραμένει σίγουρα μαζί μας για όλη μας τη ζωή! Για να έχετε λοιπόν μια όμορφη ζωή, να αγαπάτε τον εαυτό σας. Να τον ανακαλύπτετε και να τον βελτιώνετε κάθε μέρα. Να τον ανταμείβετε όσο αξίζει και να απολαμβάνετε την παρέα του. Μη φοβηθείτε τις μοναχικές δραστηριότητες, διότι η μοναξιά σε υγιείς δόσεις είναι απολαυστική και ωφέλιμη!

Δες επίσης: 12 καθημερινές συνήθειες για περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα από αυτές τις εύκολες και ευχάριστες ασχολίες, μπορούμε να φροντίσουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Όχι μόνο θα απολαμβάνουμε κάθε μας μέρα ξεχωριστά, αλλά θα αποκομίσουμε και οφέλη για όλη μας τη ζωή.

Ξεκινήστε σήμερα, και θα δείτε πως θα αποκτήσετε σωματική υγεία, κοφτερό μυαλό, γαλήνη και χαρά πολύ πιο εύκολα και σύντομα απ’ όσο νομίζετε!

Related Posts