Χειραψία στη δουλειά

Πως να κερδίσεις μία καλή πρώτη εντύπωση με την χειραψία!

by theman

Για να κάνουμε μία καλή πρώτη εντύπωση παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Μερικοί από αυτοί είναι η στάση του σώματος μας, πόσο αξιόπιστος και ειλικρινείς δείχνουμε, η θέση των χεριών μας ακόμα και η γωνία που προσεγγίσαμε τον συνομιλητή μας. Μερικά χαρακτηριστικά όμως υπερτερούν κάποιων άλλων. Αυτά είναι το χαμόγελο, η θετική διάθεση και σίγουρα η χειραψία!

Πολλοί από εμάς σνομπάρουμε την χειραψία και την θεωρούμε απλά έναν τρόπο να μάθουμε το όνομα του άλλου και να προχωρήσουμε στην συζήτηση. Αυτό όμως είναι τελείως λάθος, καθώς από εκεί κρίνεται η πρώτη εντύπωση. Θα διαβάσεις λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσουμε μία καλή πρώτη εντύπωση με την χειραψία μας!

Δες επίσης: 4 Ψυχολογίας τρικ για να γίνεσαι πιο συμπαθής!

Επηρεάζει η χειραψία στην διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης;

Άνδρας και γυναίκα ανταλλάσσουν χειραψία

Σαφέστατα ναι. Η χειραψία είναι η πρώτη επαφή με τον συνομιλητή μας ή το κοινό που θέλουμε να αποσπάσουμε μία θετική απάντηση ή γνώμη. Αν κάνουμε βιαστικές και άτακτες κινήσεις ενώ απλώνουμε το χέρι, θα φανούμε αβέβαιοι και σίγουρα δεν θα τους πείσουμε τόσο εύκολα. Για να γίνουμε συμπαθείς πρέπει επίσης να δείχνουμε αξιόπιστοι. Πότε ένιωσες τελευταία φορά ότι ένα άτομο δεν μπορείς να το εμπιστευτείς με το που έκανες χειραψία; Προσωπικά μιλώντας, ήταν αρκετά πρόσφατα.

Δες επίσης: 9 Τρόποι για βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους!

Τι θεωρείται “καλή και ζεστή” χειραψία;

Κρατάνε την βλεμματική επαφή

Προκειμένου να αναλύσουμε τι σημαίνει ζεστή χειραψία, πρέπει να συζητήσουμε πρώτα την στάση του σώματος. Αρχικά, πρέπει το σώμα μας να κοιτάει τον συνομιλητή ή το άτομο που πάμε να γνωρίσουμε, πάντα! Ας δώσουμε επίσης προσοχή στα πόδια. Δεν πρέπει να κάνουμε χειραψίες όταν πάμε να αποχωρήσουμε από έναν χώρο καθώς όχι μόνο φαίνεται αγενές αλλά δίνουμε και την αίσθηση στον άλλον ότι δεν μας νοιάζει και σκεφτόμαστε μόνο να τον αποφύγουμε.

Υπάρχουν στιγμές που μόνο απλώνοντας το χέρι και προφέροντας το όνομα μας, έχουμε νιώσει ότι αυτό το άτομο είναι συμπαθητικό και μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Αυτό έγινε επειδή η χειραψία ήταν στην τέλεια θερμοκρασία, ούτε κάποιο ιδρωμένο χέρι, ούτε κρύα ως το κόκαλο! Επιπλέον, η αύρα που μας μετέδωσε το άτομο μέσω της χειραψίας και της γλώσσας του σώματος του ήταν αρκετά θετική και ελκυστική.

Σαν πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι η δύναμη που βάζουμε. Για να θεωρηθεί μία χειραψία ζεστή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία καλή πρώτη γνώμη, πρέπει να μην πιέζουμε το χέρι του άλλου αλλά και ούτε να “κρέμεται” το δικό μας. Βάζουμε μία ισορροπία και είμαστε έτοιμοι!

Δες επίσης: 8 Tips για να έχεις μια επιτυχημένη επικοινωνία!

Τι να κάνεις όταν πας για χειραψία

Σωστή στάση σώματος

Για να πετύχουμε μία καλή χειραψία και να δημιουργήσουμε μία καλή πρώτη εντύπωση, πρέπει να κρατάμε την βλεμματική επαφή-eye contact καθόλη την διάρκεια αλλιώς θα δείξουμε αναξιόπιστοι και ανειλικρινείς. Κοιτάμε στα μάτια τον άλλον, φέρνουμε το σώμα μας μπροστά του “εκτεθειμένο” και τότε απλώνουμε το χέρι μας. Το σώμα μας δεν πρέπει όπως είπαμε να δείχνει ότι έχει τάση φυγής, καθώς αυτό θα μειώσει και την αξία του συνομιλητή μας οπότε δεν θα φανούμε καθόλου συμπαθητικοί. Με αυτά τα γρήγορα tips θα έχουμε το πράσινο έδαφος για μία ζεστή χειραψία!

Δες επίσης: Πώς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση!

Πότε να την αποφύγεις

Χειραψία στη δουλειά

Αν και το να σφίγγεις το χέρι κάποιου όταν τον συναντάς για πρώτη φορά είναι μία γενικώς αποδεκτή συνήθεια, υπάρχουν ορισμένες φορές που πρέπει να την αποφύγουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η χειραψία είναι ένδειξη καλωσορίσματος και εμπιστοσύνης. Έτσι, πριν κάνουμε μία χειραψία πρέπει να θέτουμε κάποια ερωτήματα στον εαυτό μας: είμαι ευπρόσδεκτος; αυτό το άτομο χαίρεται που με βλέπει ή του επιβάλλω μία χειραψία; Μόνο και μόνο αν η απάντηση είναι θετική, απλώνουμε το χέρι μας.

Για να γίνουμε καλύτεροι στην επικοινωνία μας πρέπει να μπορούμε να μαντέψουμε την ψυχολογική κατάσταση του συνομιλητή μας. Για παράδειγμα, όσοι ασχολούνται με πωλήσεις ξέρουν πως αν απλώσουν το χέρι τους πρώτοι, αυτό ίσως παρεξηγηθεί και ο πελάτης πάρει μία αμυντική στάση και δώσει μία αρνητική απάντηση στην πρόταση. Οπότε, οι πωλητές γενικότερα μαθαίνουν να περιμένουν από τους πελάτες να ξεκινήσουν την χειραψία. Δώσε προσοχή λοιπόν!

Related Posts