τα 8 καλύτερα χειμερινά ελαστικά

Τα 8 καλύτερα χειμερινά ελαστικά της αγοράς!

by theman

Αν και ο χειμώνας άργησε να έρθει φέτος στη χώρα μας, πλέον τα πρώτα χιόνια αποτελούν και επίσημα γεγονός. Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις αυτήν την περίοδο του χρόνου ακούει στο όνομα ελαστικά αυτοκινήτου. Πέρα από τον τυπικό-τακτικό έλεγχο που θα πρέπει να επιτελείς δύο φορές ανά έτος στα ελαστικά σου (μία πριν την έναρξη του χειμώνα και μία πριν την έναρξη του καλοκαιριού), κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκύπτει ένα επιπλέον θέμα.

Αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από αυτό της χρήσης ή μη των χειμερινών ελαστικών. Αν και τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδιαίτερα υποτιμημένα στη χώρα μας, ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός (και δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη χιονιού στο δρόμο). Το κακό οδικό δίκτυο της χώρας  σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας προς το χειρότερο.

Τα καλύτερα χειμερινά ελαστικά για να επιλέξεις στο αυτοκίνητό σου!

Ένα χειμερινό ελαστικό εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα πρόσφυσης σε υγρό και χιονισμένο οδόστρωμα, αφού η ειδική του σύνθεση και σχεδιασμός το καθιστούν ιδανικό για τέτοιες συνθήκες. Σε αντίθεση με τα All-Season ελαστικά (και προφανώς τα θερινά), τα χειμερινά ελαστικά “ζεστένονται” άμεσα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κάνοντας έτσι ασφαλές κάθε σου απότομο φρενάρισμα ή στρίψιμο. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η αγορά ενός καλού και αξιόπιστου σετ χειμερινών ελαστικών δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις επισκέψεις σου στα βουνά, και συνεπακόλουθα τους χιονισμένους δρόμους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις τα 8 καλύτερα χειμερινά ελαστικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, με τις τιμές αυτών να ποικίλουν, αφού καθένα από αυτά απευθύνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και συνθήκες.

κόστος χειμερινών ελαστικών

Αν τώρα ακόμη σκέφτεσαι το κόστος των χειμερινών ελαστικών εμείς απλά θα σου αναφέρουμε πως η χρήση μίας τετράδας χειμερινών ελαστικών κατά τη χειμερινή περίοδο θα αυξήσει τόσο το όριο ηλικίας των θερινών ή All-Season ελαστικών σου (αφού θα τα χρησιμοποιείς για λιγότερο χρονικό διάστημα και σε καταλληλότερες συνθήκες) όσο και των χειμερινών αυτών καθ’ αυτών. Επομένως σε βάθος χρόνου η επένδυση που θα κάνεις θα σου επιστρέψει πίσω τα όποια οφέλη σε συνδυασμό με την ασφαλή οδήγηση τον χειμώνα.

Δες επίσης: 5 Τεχνικές οδήγησης που πρέπει να γνωρίζεις!

Bridgestone Blizzak WS80

 

bridgestone blizzak ws80

To Bridgestone Blizzak αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά ως προς τη χρήση στο χιόνι ελαστικό της αγοράς. Μάλιστα, το εν λόγω μοντέλο ελαστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μικρά αυτοκίνητα όσο και σε μεγαλύτερα μοντέλα, όπως είναι τα SUV και τα φορτηγάκια.

Αυτό που κάνει το Blizzak τόσο καλό ελαστικό είναι ο συνδυασμός των περιφερειακών και πλευρικών αυλακώσεων του (3D σχεδιασμού στους ώμους του ελαστικού και 2D στο μέσο της γόμας), τα οποία κατευθύνουν το νερό και το χιόνι μακριά από την περιοχή επαφής του ελαστικού με το οδόστρωμα. H σύνθεση της γόμας με τεχνολογία Nano Pro-tech εμπεριέχει διοξείδιο του πυριτίου για βελτιωμένη απόδοση και πρόσφυση ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αποτελούν μία σχετικά ακριβή επιλογή τα εν λόγω ελαστικά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελούν τα καλύτερα χειμερινά ελαστικά της αγοράς αυτή τη στιγμή.

Michelin X-Ice Xi3

michelin x-ice xi3

Περνώντας σε μία άλλη μεγάλη εταιρεία ελαστικών, τη Michelin, συναντάμε το μοντέλο X-Ice Xi3. Τα συγκεκριμένα χειμερινά ελαστικά χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ικανά σε χιονισμένες επιφάνειες ενώ είναι κατάλληλα για κουπέ, σεντάν, πολυμορφικά και μικρά SUV-crossover αυτοκίνητα. Στα υπέρ του εν λόγω ελαστικού το στοιχείο της εξοικονόμησης καυσίμου, αφού η υψηλή ποιότητα κύλισής του (λίγες τριβές) δεν θα “επιβαρύνουν” την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου.

Το πέλμα του ελαστικού διαθέτει ειδικές αυλακώσεις τόσο στο πλαϊνό όσο και το κεντρικό του τμήμα, υιοθετώντας έναν Z-Cross σχεδιασμό προς όφελος της πρόσφυσης και της βέλτιστης οδηγικής συμπεριφορά στο υγρό στοιχείο. Εκείνοι που ανησυχούν για την απόδοση σε υψηλές ταχύτητες θα μείνουν ήσυχοι, αφού το Xi3 διαθέτει διαθέτει εσωτερική δομή αποτελούμενη από διπλή ζώνη χάλυβα και ένα σπειροειδές τυλιγμένο νάιλον. Τέλος, τα εν λόγω ελαστικά φέρουν έναν ειδικό δείκτη φθοράς που ενημερώνει τον οδηγό όταν μειώνεται η πρόσφυση επί πάγου ή χιονιού.

Όπως τα Blizzak της Bridgestone έτσι και τα X-Ice Xi3 αποτελούν μία ακριβή επιλογή χειμερινού ελαστικού, ωστόσο οι επιδόσεις τους δικαιολογούν και το παραμικρό ευρώ που θα χρειαστεί να ξοδέψεις γι’ αυτά.

Pirelli Winter Sottozero 3

pirelli winter sottozero 3

Η Pirelli αποτελεί ακόμη έναν κολοσσό στον κλάδο των ελαστικών του αυτοκινήτου, με την πρότασή της στα χειμερινά ελαστικά να ακούει στο όνομα Winter Sottozero 3. Τα εν λόγω ελαστικά-πέρα από μία πολύ καλή επιλογή-φέρουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό της run-flat επιλογής. Για τις σχισμές του πέλματος χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία χάραξης 3D, με το όλο πέλμα να διαθέτει κατευθυντικό σχέδιο προς όφελος της πρόσφυσης (τόσο σε νερό όσο και σε χιόνι) αλλά και του φρεναρίσματος.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε πως το δυνατό σημείο του συγκεκριμένου ελαστικού απαντά σε συνθήκες οδήγησης επί πάγου και νερού (όχι τόσο επί χιονιού). Τέλος, τα Winter Sottozero 3 αποτελούν μία από τις ακριβές ως προς την τιμή επιλογές του άρθρου, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός των επιδόσεων επί χιονιού. Ωστόσο, αν δεν έρχεσαι συχνά σε “επαφή” με χιονισμένα οδοστρώματα αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις.

Firestone Winterforce 2

Firestone Winterforce 2

Η Firestone αποτελεί μία εταιρεία με πολυετή εμπειρία στον τομέα των Indy Cars, δηλαδή την αμερικάνικη εκδοχή της Formula 1. Το Winterforce 2, που είναι η επιλογή του άρθρου μας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ικανό ελαστικό για οδήγηση επί χιονιού. Μάλιστα, τα εν λόγω ελαστικά θα τα βρεις και σε ειδική έκδοση με καρφιά (για ακραίες συνθήκες οδήγησης). Ως προς τον σχεδιασμό του πέλματός του, το Winterforce 2 διαθέτει βαθιές αυλακώσεις και εγκάρσιες εγκοπές στο κεντρικό τμήμα του ελαστικού, καθώς και ανοιχτές εγκοπές στους “ώμους”  (πλαϊνό τμήμα). Όλα αυτά σχεδιάστηκαν προς όφελος της πρόσφυσης και της αποφυγής του φαινομένου της υδρολίσθησης.

Το περίβλημα του ελαστικού αποτελείται από διπλούς ιμάντες χάλυβα και πολυεστέρα, στοιχεία που καθιστούν το εν λόγω ελαστικό ιδιαίτερα ανθεκτικό στη χρήση αλλά και ικανό στην οδήγηση. Τέλος, θα βρεις τα Winterforce 2 σε διάφορες διαστάσεις με τις τιμές αυτού να χαρακτηρίζονται αρκετά προσιτές.

Δες επίσης: Τι θα πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο πριν από κάθε ταξίδι!

Goodyear Ultra Grip Ice WRT

goodyear ultra grip ice wrt

Η σειρά Ultra Grip των ελαστικών της Goodyear είναι πολύ δημοφιλής επειδή διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, καθιστώντας τα ιδανικά για διάφορα τύπους οχημάτων. Το Ultra Grip Ice WRT διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους χαράξεων στο πέλμα του προς όφελος της πρόσφυσης στο υγρό στοιχείο αλλά και στο χιόνι. Ο πρώτος τύπος χάραξης διαθέτει τεχνολογία 3D TreadLock και αποσκοπεί στη βέλτιστη πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα, ενώ ο δεύτερος 2D σχεδιασμού φέρει επιφανειακές λεπίδες που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των αποστάσεων φρεναρίσματος.

Συνολικά αποτελεί μία πολύ καλή αλλά παράλληλα και ακριβή επιλογή χειμερινού ελαστικού, η οποία θα σε βγάλει από τα περισσότερα δύσκολα σημεία χωρίς κόπο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένα τεστ διαπιστώθηκε πτώση στην απόδοση των συγκεκριμένων ελαστικών σε ξηρές συνθήκες.

Yokohama iceGUARD iG52c

Yokohama iceGUARD iG52c

Η επόμενη πρόταση του άρθρου μας έρχεται από την Yokohama με το ελαστικό iceGUARD iG52c. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία χαρακτηρίζει το εν λόγω ελαστικό ως το οικολογικότερο χειμερινό ελαστικό της. Το iceGUARD iG52c διαθέτει πέλμα με τριπλές 3D σχισμές για μέγιστη πρόσφυση σε χιόνι και νερό, ενώ η ειδική σύνθεση κατασκευής του βοηθά στην άμεση απομάκρυνση του υγρού στοιχείου από την επιφάνεια. Έτσι δεν θα “φοβηθείς” να κινηθείς με ταχείς ρυθμούς ακόμη και σε υγρό οδόστρωμα με πολλαπλές στροφές (με μέτρο πάντα και σε λογικές ταχύτητες).

Αυτό που θα μπορούσε να ειπωθεί για το iceGUARD iG52c είναι πως ταιριάζει απόλυτα σε συνθήκες όπου οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από πάγο και χιόνι, αλλά όχι κάτι πιο ακραίο (βαθύ χιόνι). Ως προς τις επιλογές, τα συγκεκριμένα ελαστικά είναι διαθέσιμα σε αρκετά μεγέθη, ακόμη και κάτω από 175 / 70R13.

Δες επίσης: Πως να καθαρίσεις του προβολείς του αυτοκινήτου σου!

Dunlop Winter Maxx WM01

Dunlop Winter Maxx WM01

Περνώντας στην επιλογή του ιδανικού χειμερινού ελαστικού από την Dunlop συναντάμε το ελαστικό Winter Maxx WM01. Όπως θα διαπίστωσες και από τη φωτογραφία του άρθρου, το συγκεκριμένο ελαστικό διαθέτει “επιθετικό” πέλμα γεγονός που το καθιστά ιδανικό για συνθήκες οδήγησης επί πάγου και χιονιού. Η σύνθεσή του από πυρίτιο τα βοηθά να “ζεσταθούν” γρήγορα ακόμη και στις πιο ψυχρές συνθήκες προς όφελος της πρόσφυσης και της οδηγικής συμπεριφοράς.

Το Winter Maxx WMO1 διαθέτει ασύμμετρη σχεδίαση μπλοκ που βοηθούν στην οδήγηση τόσο σε κρύες όσο και σε ξηρές συνθήκες. Οι μοναδικές σφήνες τεχνολογίας Miura-Ori απωθούν το χιόνι από το πέλμα προσφέροντας πραγματικά πολύ καλές επιδόσεις επί χιονιού. Βέβαια, το γεγονός πως τα εν λόγω ελαστικά κρίνονται ιδιαίτερα ικανά σε χιονισμένα εδάφη έχει και το κόστος του, αφού σε ξηρές συνθήκες η απόδοσή τους πέφτει. Εν κατακλείδι, θα χαρακτηρίζαμε την πρόταση της Dunlop ως μία πολύ οικονομική-για αυτά που προσφέρει-επιλογή, με εξαιρετικές επιδόσεις επί χιονιού και σχετικά καλές επιδόσεις επί ξηρού οδοστρώματος.

Continental WinterContact TS860

continental wintercontact ts860

Η τελευταία πρόταση του άρθρου μας έρχεται από την Continental με το WinterContact TS860. Το WinterContact TS860 αποτελεί ένα από τα ελαστικά του άρθρου μας το οποίο τα καταφέρνει καλύτερα στο υγρό οδόστρωμα απ’ ό,τι στο χιόνι. Έτσι, αν δεν συνηθίζεις να κάνεις αρκετές επισκέψεις προς τα βουνά και τα χιόνια γενικότερα, το εν λόγω ελαστικό απευθύνεται σε εσένα.

Ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η ειδική σύνθεση του ελαστικού από πυρίτιο βοηθά στην άμεση “ενεργοποίησή” του προς όφελος της πρόσφυσης ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χάραξη των αυλακώσεων τεχνολογίας Liquid Layer Drainage βοηθά στην απομάκρυνση του νερού από το πέλμα και την καταπολέμηση του φαινομένου της υδρολίσθησης. Τέλος, η τεχνολογία Snow Curve+ εξασφαλίζει αρκετά καλό κράτημα σε οδόστρωμα με ελαφρύ χιόνι, ακόμη και στις στροφές.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα Continental WinterContact TS860 αποτελούν μία πολύ καλή, σχετικά οικονομική επιλογή χειμερινού ελαστικού για τη χώρα μας, ιδίως για αυτούς που δεν κάνουν συχνές εξορμήσεις σε περιοχές με “υπερβολικό” χιόνι.

Related Posts