οδηγίες για να παρκάρεις ένα μικρό αυτοκίνητο

3 Συμβουλές για να κάνεις το παρκάρισμα πιο εύκολο!

by theman

Το παρκάρισμα του αυτοκινήτου αποτελεί την κατεξοχήν πιο δύσκολη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οδήγησης για τους περισσότερους οδηγούς, είτε αυτοί είναι έμπειροι είτε όχι. Αν τώρα μιλάμε και για μία περίπτωση οδηγού, ο οποίος διαθέτει στην κατοχή του κάποιο ογκώδες όχημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Γενικότερα το παρκάρισμα αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία, γιατί αυτό πραγματοποιείται κάτω από πολλές και διαφορετικές συνθήκες. Μπορεί να χρειαστεί να παρκάρεις σε ανηφόρα ή κατηφόρα, σε στενό δρομάκι ή σε ένα πολύ μικρό χωρικό περιθώριο. Αναλογιζόμενοι και την κίνηση που επικρατεί στους δρόμους, καταλαβαίνεις πως δεν σε “παίρνει” να αφήσεις ελεύθερη κάποια θέση στάθμευσης επειδή θεωρείς πως το αυτοκίνητο σου χωράει ίσα-ίσα.

Εύκολο παρκάρισμα σε 3 απλά βήματα!

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις περαιτέρω άγχος, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλεις να νιώσεις τη στιγμή που επιχειρείς να παρκάρεις. Προκειμένου λοιπόν, να σου φύγει το όποιο άγχος, και για να είσαι σε θέση να παρκάρεις ακόμη και στο πιο δύσκολο σημείο, το The-Man.gr σου ετοίμασε έναν μικρό οδηγό με βήματα που θα σε βοηθήσουν να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου με επιτυχία. Μάλιστα, θα βρεις δύο οδηγούς παρκαρίσματος, έναν που αφορά τα μικρά και έναν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα (βέβαια και οι δύο τρόποι στάθμευσης είναι σωστοί, ωστόσο στους παρέχουμε ώστε να υιοθετήσεις αυτόν που σε βολεύει περισσότερο).

Δες επίσης: 7 Μύθοι σχετικά με το αυτοκίνητό σου!

Βήμα 1: Μέτρησε το χώρο

υπολογισμός θέσης στάθμευσης

Το πρώτο βήμα του οδηγού παρκαρίσματος αναφέρεται και στις δύο περιπτώσεις αυτοκινήτων (μικρά ή μεγάλα). Έστω ότι κυκλοφορείς στο δρόμο και βρίσκεις μία ελεύθερη θέση στάθμευσης στα δεξιά σου  (σε περίπτωση που βρεις στα αριστερά σου, απλά αντέστρεψε  τις κατευθύνσεις σε αυτήν αλλά και στις υπόλοιπες οδηγίες, δηλαδή το δεξιά με το αριστερά). Πως θα καταλάβεις ότι το αυτοκίνητό σου χωράει στη συγκεκριμένη θέση;

Καθώς περνάς από το ελεύθερο σημείο-και αφού ανάψεις το δεξί σου φλας ή τα alarm (φώτα έκτακτης ανάγκης) σου ώστε να προειδοποιήσεις τους επερχόμενους οδηγούς ότι θέλεις να σταματήσεις-έλεγξε τους καθρέφτες σου και σταμάτησε στο σημείο εκείνο όπου ο δεξιός σου καθρέφτης “δείξει” το μπροστινό φανάρι του σταθμευμένου αυτοκινήτου (που μόλις πέρασες) σε ευθεία με τον πίσω προφυλακτήρα σου. Αν δεις πως διαθέτεις τουλάχιστον 1 μέτρο από τη θέση στην οποία βρίσκεσαι μέχρι το επόμενο σταθμευμένο όχημα (δηλαδή η μούρη του αυτοκινήτου σου με τον πίσω προφυλαχτήρα του σταθμευμένου οχήματος), τότε το αυτοκίνητό σου χωράει στη συγκεκριμένη θέση.

Βήμα 2: Πάρε την κατάλληλη θέση παρκαρίσματος

παρκάρισμα αυτοκινήτου: κατάλληλη αρχική θέση

Για να παρκάρεις επιτυχώς το αυτοκίνητό σου θα πρέπει πρώτα από όλα να το φέρεις στην κατάλληλη αρχική θέση, προτού βάλεις την όπισθεν και ξεκινήσεις την όλη διαδικασία. Αν δεν τοποθετήσεις σωστά το αυτοκίνητό σου στο κατάλληλο σημείο δεν θα είσαι σε θέση να κάνεις ένα εύκολο και επιτυχημένο παρκάρισμα.

Tips για μικρά αυτοκίνητα

οδηγίες για να παρκάρεις ένα μικρό αυτοκίνητο

Μόλις εντοπίσεις την ελεύθερη θέση στάθμευσης-και αφού βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητό σου χωράει- προχώρησε μέχρις ότου η “μούρη” του αυτοκινήτου σου φτάσει στο μέσο του αυτοκινήτου που βρίσκεσαι μπροστά από τη θέση που επιθυμείς να παρκάρεις. Φρόντισε ώστε η απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου σου και του σταθμευμένου οχήματος (δηλαδή πλάι με πλάι) να είναι τουλάχιστον μισό έως ένα μέτρο (ώστε να αποφύγεις τυχόν επαφές στα επόμενα βήματα του παρκαρίσματος).

Tips για μεγάλα αυτοκίνητα

οδηγίες για να παρκάρεις ένα μεγάλο αυτοκίνητο

Αν διαθέτεις μεγάλο-ογκώδες αυτοκίνητο (όχι δηλαδή κάποιο από τα λεγόμενα hatchback), τότε πέρα από τον παραπάνω τρόπο μπορείς να υιοθετήσεις και μία άλλη πρακτική (αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρών αυτοκινήτων). Όπως θα έχεις παρατηρήσει τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν στο πίσω παράθυρο της πόρτα τους ένα τριγωνικό πλαίσιο τζαμιού. Το συγκεκριμένο σημείο στο πίσω παράθυρο της πόρτας δεν κατεβαίνει μαζί με το υπόλοιπο τμήμα, αλλά μένει σταθερό.

οδηγίες για να παρκάρεις ένα μεγάλο αυτοκίνητο

Αφού ανάψεις τo δεξί σου φλας ή τα alarm σου και έρθεις παράλληλα με το αυτοκίνητο που βρίσκεται μπροστά από τη θέση στάθμευσης (τουλάχιστον μισό με ένα μέτρο απόσταση από αυτό, όπως προαναφέραμε), κάνε όπισθεν και σταμάτησε στο σημείο όπου το τριγωνικό πίσω παράθυρο “δείξει” το τέλος του αυτοκινήτου δίπλα σου.

Δες επίσης: Τα 8 καλύτερα χειμερινά ελαστικά της αγοράς!

Βήμα 3: Η διαδικασία της όπισθεν

οδηγίες για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου

Tips για μικρά αυτοκίνητα

οδηγίες για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου

Αφότου τοποθετήσεις το αυτοκίνητό σου στο σωστό σημείο, έρχεται πλέον η διαδικασία της όπισθεν πορείας. Στο σημείο που βρίσκεσαι θα πρέπει να στρίψεις εντελώς (ή αλλιώς “κόψεις”) το τιμόνι προς τα δεξιά (αφού αναφερόμαστε στο παράδειγμα που έχουμε θέση στάθμευσης στα δεξιά μας). Η πορεία σου προς τα πίσω και δεξιά θα σταματήσει όταν αντικρίσεις στον αριστερό σου καθρέφτη πλήρως τη “μούρη” του πίσω σταθμευμένου αυτοκινήτου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να “ισιώσεις” το τιμόνι του αυτοκινήτου σου, γυρίζοντάς το πλέον προς την αριστερή πλευρά (πάλι θα πρέπει να “κόψεις” όλο το τιμόνι προς τα αριστερά) μέχρις ότου το όχημα ευθυγραμμιστεί με το πεζοδρόμιο (για το συγκεκριμένο βήμα θα σε βοηθήσει ο δεξιός σου καθρέφτης).

Tips για μεγάλα αυτοκίνητα

οδηγίες για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου

Στην περίπτωση του μεγάλου αυτοκινήτου οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν κανονικά με μερικές μόνο τροποποιήσεις. Στο σημείο όπου θα δεις το μπροστινό μέρος του πίσω σταθμευμένου αυτοκινήτου με τον αριστερό σου καθρέφτη ίσιωσε το τιμόνι και συνέχισε να κάνεις όπισθεν (στο μικρό αυτοκίνητο αναφέραμε πως το τιμόνι αρχίζει να στρέφεται προς τα αριστερά).

οδηγίες για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου

Η όπισθεν σε ευθεία διαδρομή θα σταματήσει όταν ο δεξιός καθρέφτης του αυτοκινήτου σου “κρύψει” το αριστερό φανάρι του μπροστινού σταθμευμένου οχήματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να στρέψεις το τιμόνι προς τα αριστερά ώστε να “ισιώσεις” το αυτοκίνητό σου. Έπειτα, απλά έλεγξε από τον δεξιό καθρέφτη σου ότι το αυτοκίνητό σου βρίσκεται παράλληλα στο πεζοδρόμιο και σε απόσταση τουλάχιστον 25 με 30 εκατοστά.

Παρακάτω θα δεις δύο βίντεο τα οποία περιγράφουν αναλυτικά τις παραπάνω διαδικασίες, με το πρώτο να απαντά στην περίπτωση ενός μικρού αυτοκινήτου και το δεύτερο στην περίπτωση ενός μεγάλου. Πλέον, με τις παραπάνω συμβουλές, το παρκάρισμα θα αποτελεί μία χαλαρή και εύκολη διαδικασία για εσένα!

Δες επίσης: Τα καλύτερα μικρά αυτοκίνητα!

Related Posts