τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις αλκοόλ

Πως να αντιμετωπίσεις το hangover την επόμενη μέρα!

by theman

Κάθεσαι σπίτι αραχτός και άνετος, ώσπου ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνό σου. Είναι τα φιλαράκια σου και σου λένε να βγείτε για ένα “χαλαρό” ποτό. Δεν συνεχίζω άλλο, γιατί μπορείς εύκολα να φανταστείς το τι μπορεί να επακολουθήσει (βοηθάει και ο τίτλος του άρθρου είναι η αλήθεια). Και κάπως έτσι, καταλήγεις σπίτι έχοντας πιει άφθονο αλκοόλ, με τα πρώτα συμπτώματα ενός hangover-ή στην ελληνική μεθύσι-να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πονοκέφαλος, αφόρητη ναυτία, υπερβολική δίψα, εξαιρετική κόπωση, διάρροια, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τάση για εμετό, έντονη εφίδρωση, ευαισθησία ως προς το φως ή τον ήχο καθώς και ίλιγγος αποτελούν τα πιο κοινά και γνωστά συμπτώματα έπειτα από ένα μεθύσι.

Ξεπέρασε “αναίμακτα” το χθεσινό μεθύσι υιοθετώντας τις παρακάτω συμβουλές!

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο σώμα μας και γιατί εκδηλώνει τα παραπάνω συμπτώματα; Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτά τα “καταστροφικά” γεγονότα της επόμενης ημέρας έπειτα από ένα hangover; Η αλήθεια είναι πως η καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός hangover απαντά στην εξ’ αρχής αποφυγή των γενεσιουργών αιτιών του (δηλαδή την κατανάλωση αλκοόλ). Σε περίπτωση τώρα που θέλεις να απολαύσεις μερικά κοκτέιλ ή ποτά με την παρέα σου και παράλληλα να αποφύγεις τις αρνητικές συνέπειες της επόμενης ημέρας υπάρχουν ορισμένα tips που μπορείς να ακολουθήσεις.

tips για να καταπολεμήσεις ένα hangover

Στο συγκεκριμένο άρθρο σου παρουσιάζονται ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να μετριάσεις τα συμπτώματα που έπονται από ένα μεθύσι, ώστε να μην μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που είπες το “ναι” στα φιλαράκια σου! Πάμε λοιπόν, να δούμε πως θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα ενός hangover την επόμενη μέρα!

Δες επίσης: Πως να το διαχειρίζεστε το αλκοόλ!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε  αλκοόλ;

τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε αλκοόλ

Καταρχάς -και προτού περάσουμε στην παρουσία των συμβουλών μας-θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιους μύθους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Το σώμα κάθε ανθρώπου απορροφά μια σταθερή ποσότητα αλκοόλης ανά ώρα. Η εν λόγω ποσότητα διαφέρει ανάλογα με το φύλο, τη σωματική μάζα καθώς και το είδος-ποιότητα του ποτού που καταναλώνεται. Επομένως πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το κατά πόσο μπορεί ένα ποτό να σε “χαλάσει” ή όχι.

Με την πρώτη γουλιά αλκοόλ ο οργανισμός μας ξεκινάει τις όποιες διαδικασίες μεταβόλισής του-μέσω του συκωτιού-όπου δημιουργείται το υπό-προϊόν ακεταλδεΰδη. Η συγκεκριμένη ουσία χαρακτηρίζεται τοξική, αν βρεθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας, και για το λόγο αυτό το σώμα μας προσπαθεί να απαλλαχθεί από αυτήν μεταβολίζοντάς την εκ νέου.

τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις αλκοόλ

Με λίγα λόγια τα συμπτώματα και η ένταση αυτών οφείλονται εν πολλοίς στη δυνατότητα του οργανισμού μας να μεταβολίζει γρήγορα ή αργά την ακεταλδεΰδη. Κάποιοι άνθρωποι τη μεταβολίζουν εύκολα, ενώ οι πιο “κεφάτοι” της παρέας-προφανώς-πιο δύσκολα. Επίσης, η ποιότητα του ποτού (διάφορες προσμίξεις) που καταναλώνεις διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο ως προς την ένταση των συμπτωμάτων ενός hangover. Ένα καθαρό ποτό, χωρίς προσμίξεις, θα σου προσφέρει πιο “ήπια” συμπτώματα την επόμενη μέρα. Παρήγγειλε μία σκέτη βότκα, τζιν, τεκίλα ή ουίσκι. Κι όμως, είναι καλύτερο από μία πρόσμιξη με αναψυκτικό ή άλλο ποτό.

Τέλος, η αποχή σου από το “σπορ” επηρεάζει εξίσου τον βαθμό εμφάνισης των συμπτωμάτων ενός hangover. Ένας άνθρωπος, ο οποίος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει δυσκολίες την επόμενη μέρα σε αντίθεση με κάποιον που πίνει σπάνια (προς Θεού, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις αλκοολικός για να μετριάσεις τα συμπτώματα ενός hangover!).

Η “επανάληψη” θα σε βοηθήσει, αλλά για λίγο

η επανάληψη της προηγούμενης μέρας δεν βοηθά και τόσο

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει τον κανόνα της επόμενης ημέρας περί ποτού και αναφέρεται στο “πιες ό,τι ήπιες χθες“.  Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω θέση έχει μία βάση, αφού στηρίζεται στο σκεπτικό της εμφάνισης ενός στερητικού συνδρόμου από πλευράς του οργανισμού σχετικά με το αλκοόλ (το ίδιο σύνδρομο τείνει να εμφανίζεται στην περίπτωση κατάχρησης φαρμάκων). Έτσι, καταναλώνοντας ένα ποτό, ίδιο με το χθεσινό που “έκανες κεφάλι”, ουσιαστικά βοηθάς τον οργανισμό σου να ξεπεράσει το εν λόγω στερητικό σύνδρομο.

Βέβαια, ακόμη και έτσι καταλαβαίνεις πως το όλο πρόβλημα δεν θα ξεπεραστεί, απλά θα λάβει μία παράταση. Μόλις περάσει η επίδραση του ποτού, ο οργανισμός σου θα επαναφέρει τα όποια συμπτώματα προήλθαν από το χθεσινό σου μεθύσι. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφύγεις την εν λόγω πρακτική. Αντιθέτως, μπορείς να υιοθετήσεις χωρίς κανέναν φόβο τις παρακάτω συμβουλές που ακολουθούν.

Ενυδατώσου

ενυδάτωσε τον οργανισμό σου με άφθονο νερό

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, αφού αναστέλλει την απελευθέρωση της βασοπρεσίνης, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον περιορισμό-συγκράτηση του όγκου των ούρων που παράγονται από τα νεφρά σου. Και κάπως έτσι, το αλκοόλ ουσιαστικά αφυδατώνει τον οργανισμό σου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως μετά από μία νύχτα με άφθονο αλκοόλ νιώθεις την επόμενη μέρα μία ακατανίκητη δίψα. Συμπτώματα όπως η διάρροια, η εφίδρωση και ο εμετός αποτελούν ενδείξεις ακραίας αφυδάτωσης.

Η κατανάλωση άφθονου νερού θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα παραπάνω συμπτώματα (ακόμη και αν δεν θεωρείς καλό εκείνη τη στιγμή να πιεις κάτι). Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας που θα πίνεις να ενυδατώνεσαι συνεχώς. Για κάθε ποτό που πίνεις φρόντισε να έχεις πιει τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό. Πίστεψέ με, θα εκπλαγείς από το πόσο πιο εύκολα θα “βγει” η εκάστοτε βραδιά αλλά και η επόμενη ημέρα σου!

Αποκατέστησε τους ηλεκτρολύτες σου

αθλητικά ποτά για αποκατάσταση ηλεκτρολυτών

Απόρροια των παραπάνω (αυξημένη ούρηση και αφυδάτωση) αποτελεί η απώλεια σημαντικών ηλεκτρολυτών από πλευράς του οργανισμού σου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώθεις ζαλάδα, ναυτία ή κράμπες. Επίσης, η έλλειψη ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό σου θα σε κάνει να νιώσεις εξαιρετικά κουρασμένος την επόμενη ημέρα.

Η κατανάλωση ροφημάτων-αθλητικών ποτών που εμπεριέχουν ηλεκτρολύτες θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση στοιχείων που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου όπως είναι το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο. Άρα μετά από ένα γερό hangover, μόλις ξυπνήσεις, περνάς μία βόλτα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και παίρνεις μερικά αθλητικά ποτά. Όλοι θα νομίζουν πως ετοιμάζεσαι για κάποια προπόνηση μαραθωνίου, αλλά μόνο εσύ θα ξέρεις την πραγματική αλήθεια.

Tip: Για να αποφύγεις τις όποιες διαδρομές προς σούπερ μάρκετ, φρόντισε να έχεις πρόχειρα μερικά αθλητικά ποτά στο ψυγείο ή σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Οι υδατάνθρακες είναι σύμμαχοί σου

φάε πριν ή κατά τη διάρκεια του ποτού

Η κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το οποίο θεωρητικά μπορεί να επιφέρει συμπτώματα κόπωσης και πονοκεφάλων μιας και ο εγκέφαλός σου δεν θα διαθέτει αρκετό “καύσιμο” για να λειτουργήσει σωστά. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ είναι να μην φας. Η αποχή από το φαγητό θα ρίξει περαιτέρω τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.

Αντίθετα, η κατανάλωση τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αυξήσει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης στον οργανισμό σου (αποφυγή αφυδάτωσης), τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου καθώς και τη ροή του αίματος στο συκώτι, βοηθώντας έτσι στη γρηγορότερη μεταβόληση του αλκοόλ.

φρούτα και λαχανικά την επομένη του hangover

Αν τώρα δεν έχεις φάει τίποτα εκείνη τη “χαλαρή” ποτό-βραδιά με τους φίλους σου, τότε θα πρέπει να φας κάτι “δυνατό” την επόμενη μέρα. Και με τον όρο “δυνατό” δεν εννοούμε κάποια λιπαρή επιλογή φαγητού (π.χ. πίτσα ή γύρος), μιας και η εν λόγω δημοφιλής πεποίθηση δεν φαίνεται να ισχύει. Το αλκοόλ έχει φτάσει ήδη στο συκώτι σου και έχει προλάβει να κάνει τη “ζημιά”. Πλέον, ο οργανισμός σου χρειάζεται σύνθετους υδατάνθρακες, τους οποίους θα βρεις σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης (ξέρουμε πως θα προτιμούσες να ίσχυε η πρώτη παραδοχή περί λιπαρών τροφών).

Οι μπανάνες αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή εξαιτίας των στοιχείων που εμπεριέχουν (πλούσιες σε κάλλιο και μαγνήσιο). Ιδανικά, την επόμενη μέρα ετοίμασε ένα smoothie μπανάνας, με λίγο γάλα καρύδας, δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο και λίγη βρώμη (τριμμένη σε σκόνη). Αντί της βρώμης μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αγαπημένη σου πρωτεΐνη.

Δες επίσης: 8 Πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς το αλκοόλ!

Πιπερόριζα για τη ναυτία

η πιπερόριζα θα ηρεμήσει το στομάχι σου

Η πιπερόριζα ή αλλιώς το τζίντζερ αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ναυτίας, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο μετά από ένα hangover σου. Μάλιστα, αρκετές έρευνες σε ασθενείς έδειξαν πως τα συμπτώματα εμετών και κούρασης ελαττώθηκαν κατά 60% και 80% αντίστοιχα, έπειτα από χορήγηση θεραπείας με πιπερόριζα.

Μετά από μία “δύσκολη” βραδιά βράσε λίγη σκόνη από πιπερόριζα μέσα στο τσάι σου ή ρίξε λίγη από αυτήν στο smoothie που σου προτείναμε παραπάνω.

Απέφυγε τα “σκούρα” ποτά

προτίμησε τα λευκά έναντι των σκούρων ποτών

Η επιστήμη μίλησε και δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Τα “λευκά” ποτά τείνουν να δημιουργούν λιγότερα hangover από ότι τα σκουρόχρωμα. Η κύρια μορφή αλκοόλης στα οινοπνευματώδη ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα σκουρόχρωμα ποτά εμπεριέχουν χημικά συγγενείς ενώσεις, όπως η μεθανόλη. Αν και οι δύο ουσίες μεταβολίζονται από τα ίδια ένζυμα στον οργανισμό σου, κατά τη διάρκεια μεταβόλισης της μεθανόλη παράγονται ιδιαίτερα τοξικοί μεταβολιτές, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση χειρότερων-εντονότερων συμπτωμάτων.

Έτσι, αν βλέπεις πως έπεται μία “πολεμική” βραδιά με τους φίλους σου, καλό θα ήταν να προτιμήσεις κάτι σε τζιν ή βότκα. Απέφυγε ποτά όπως το ουίσκι, η τεκίλα και το κόκκινο κρασί.

Προσοχή με τα παυσίπονα

προσοχή στην κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων και ουσιών

Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος και ο πονόκοιλος. Ωστόσο, μερικά από εν λόγω φάρμακα (NSAIDs) εμπεριέχουν την ουσία ακεταμινοφαίνη (Tylenol), η οποία ενδέχεται να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις στο ήπαρ.

Tip: Αν λαμβάνεις κάποια αντιαλλεργική θεραπεία καλό θα ήταν να την “παρακάμψεις” μετά από κάποιο μεθύσι, αφού ο συνδυασμός της με το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός hangover.

Πιες καφέ ή τσάι

πιες καφέ ή τσάι για να απαλλαγείς από τη μέθη

Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες “δυνάμεις” στη μάχη κατά του hangover, ωστόσο μπορεί να σε απαλλάξει από το αίσθημα της μέθης. Βέβαια, επειδή ο καφές είναι διουρητικός, θα πρέπει να φροντίσεις να πίνεις συνδυαστικά αρκετό νερό. Εναλλακτικά μπορείς να αντικαταστήσεις τον καφέ με ένα τσάι χαμομήλι, το οποίο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις όποιες “αναταραχές” στο στομάχι σου και να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Tip: Αφού γυρίσεις σπίτι, και αν έχεις το κουράγιο, κάνε ένα τσάι χαμομήλι και πιες το πριν κοιμηθείς. Θα ξυπνήσεις με πολύ καλύτερη διάθεση.

Βιταμίνη B & C

τροφοδότησε τον οργανισμό σου με βιταμίνη B και C

Πολλά από τα συμπτώματα ενός hangover οφείλονται σε περιπτώσεις ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών από πλευράς οργανισμού. Η βιταμίνη Β είναι υπεύθυνη για την ενέργεια που νιώθεις, τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης Β συνδέεται με συναισθήματα κόπωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Επίσης, η βιταμίνη C φαίνεται να διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του hangover. Σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ σε συνδυασμό με ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιφέρει διάφορες ασθένειες και επιβάρυνση των συμπτωμάτων ενός hangover.

Για να αναπληρώσεις τα επίπεδα βιταμίνης Β προτίμησε τα αυγά (πλούσια πηγή βιταμίνης Β). Συνδυάσέ τα με άπαχα γαλοπούλα και δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης. Τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν στη μάχη κατά του hangover. Σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη C φρόντισε να καταναλώσεις αρκετά φρούτα και λαχανικά, κυρίως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

Πέσε για ύπνο

κοιμήσου για να επανέλθει το βιολογικό σου ρολόι

Ένα από τα καλύτερα “φάρμακα” για την αντιμετώπιση ενός μεθυσιού είναι ο ύπνος. Και μάλιστα ο πολύς ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό (βιολογικό ρολόι του οργανισμού σου) καθώς και το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου, αυτό του REM. Αποτελέσματα ενός κακού ύπνου είναι η δημιουργία αισθημάτων άγχους και ευερεθιστότητας. Επομένως, μετά από μία βραδιά γεμάτη αλκοόλ φρόντισε να τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου με πολλές ώρες ύπνου.

 

Related Posts