χαλάρωσε μέσα στην ημέρα και πριν κοιμηθείς

5 Tips για έναν καλύτερο ύπνο!

by theman

Δεν είναι μυστικό ότι στην εποχή μας η ζωή ενός εργαζόμενου ενήλικα είναι ιδιαίτερα κουραστική. Οι πιεστικοί ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο ανταγωνισμός στη δουλειά και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις στο σπίτι καθιστούν την καθημερινότητά σου ένα πραγματικά σκληρό αγώνα δρόμου. Έναν αγώνα δρόμου ο οποίος απαιτεί έναν καλό, ποιοτικό ύπνο από μέρους σου προκειμένου να είσαι έτοιμος για τη συνέχεια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, μιας και δεν μπορούν να αποβάλλουν την πίεση και τις εντάσεις στο τέλος της ημέρας.

Ένας ποιοτικός ύπνος σε βοηθά να ανταπεξέλθεις με άνεση στις απαιτήσεις της ημέρας!

Οι επιπτώσεις ενός “κακού” ύπνου είναι πολλές και ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία μας, για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμάς το παραπάνω πρόβλημα. Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται τον ύπνο προκειμένου να ανακάμψει και να ετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Ένας ανεπαρκής ύπνος (όχι απαραίτητα από πλευρά χρόνου αλλά κυρίως ποιότητας) θα αποφέρει επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σου (έλλειψη συγκέντρωσης), θα μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σου και θα επιφέρει αλλαγές σε αυτό (ο οργανισμός μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία “μέθης”, αφού δεν θεωρεί φυσιολογική την εν λόγω αλλαγή).

Πως λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω πρόβλημα; Πως μπορούμε να “αποκτήσουμε” έναν καλό-ποιοτικό ύπνο; Στο συγκεκριμένο άρθρο σου παρουσιάζονται 5 tips τα οποία θα σε βοηθήσουν να κάνεις έναν ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Πάμε λοιπόν, να δούμε τα tips που θα σε κάνουν πιο χαρούμενο και υγιή.

Δες επίσης: Γιατί ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη!

Μην το παρακάνεις με τη δουλειά

άσε τη δουλειά σου στον εργασιακό χώρο

Σίγουρα για τους περισσότερους η καθημερινή εργασία δεν τελειώνει με τη λήξη του οκταώρου. Για πολλούς και διάφορους λόγους πολλοί επιδιώκουν την εργασία στο σπίτι, μία συνήθεια ωστόσο η οποία δρα ενάντια στην ξεκούραση και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του ύπνου σου.

Αν θέλεις να αποκτήσεις έναν ποιοτικότερο ύπνο προσπάθησε να περιορίσεις τις ώρες εργασίας στο σπίτι και φρόντισε να περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή κάνοντας κάποιο χόμπι. Και κάπου εδώ έρχεται το δεύτερο tip του άρθρου.

Αποφορτίσου από την πίεση της ημέρας

χαλάρωσε μέσα στην ημέρα και πριν κοιμηθείς

Άμεση συνέπεια της παραπάνω συμβουλής είναι η γενικότερη αποφόρτιση από τις πιέσεις της ημέρας. Είτε αυτές σχετίζονται με την εργασία, είτε με την οικογένεια, είτε με κάτι άλλο, θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις μέσα στην ημέρα τη “δική σου” ώρα. Απέφυγε την παγίδα πολλών που επιδιώκουν να χωρέσουν τα πάντα μέσα σε μία μέρα, γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πιεστείς-και να κουραστείς-περισσότερο.

Όταν γεμίζεις με υποχρεώσεις ή δραστηριότητες την ημέρα σου το πιθανότερο είναι να καταλήξεις στο κρεβάτι γεμάτος υπερένταση. Και κάπως έτσι ο “εύκολος” ύπνος πάει περίπατο. Ποια είναι η λύση λοιπόν; Πριν πέσεις για ύπνο έλεγξε το καθημερινό σου πρόγραμμα και μετακίνησε τις υποχρεώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποια άλλη χρονική στιγμή. Προνόησε για την επόμενη ημέρα αν θέλεις αυτή να κυλίσει ομαλά και εύκολα.

Κάνε γυμναστική

κάνε γυμναστική

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας καθισμένοι σε μία καρέκλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα-πέρα από τα όποια προβλήματα στη μέση και τον αυχένα-τη μη διοχέτευση της περίσσειας ενέργειάς σου (και με αυτό εννοούμε την ανάγκη για σωματική άσκηση-δραστηριότητα). Εξάλλου, οι θετικές επιδράσεις της γυμναστικής στους τομείς της ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας είναι γνωστά. Η καθημερινή σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να “ανεβάσεις” την ψυχολογία σου, ενώ παράλληλα θα σε κουράσει τόσο ώστε να κοιμηθείς εύκολα το βράδυ.

Μείωσε το αλκοόλ

μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σου να μείνει ξύπνιος ή να κοιμηθεί. Με λίγα λόγια το αλκοόλ φαίνεται να διαταράσσει τον κύκλο ύπνου σου, κάτι το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στην περίσσεια σακχάρων που βρίσκονται εντός των αλκοολούχων ποτών. Τα συγκεκριμένα σάκχαρα “μπερδεύουν” τις ορμόνες του σώματός σου και δεν επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε “χαλαρώσει” δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα του ύπνου σου (για την ακρίβεια στο εσωτερικό του οργανισμού σου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο).

Δες επίσης: Πως βλάπτεις την υγεία σου χωρίς να το ξέρεις!

Κάνε διαλογισμό

άνδρας διαλογισμός

Αν και η ιδέα του διαλογισμού μπορεί να σου φαντάζει “άσχετη” με το θέμα του ύπνου, αυτός έχει άμεση σχέση με το εν λόγω ζήτημα. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου, να αποφορτιστείς από την καθημερινή πίεση και με τον καιρό θα συνεισφέρει τα μέγιστα για έναν καλό ύπνο. Με απλά λόγια, ένας “χαλαρός” εγκέφαλος είναι πιο εύκολο να φτάσει σε βαθύ ύπνο.

Bonus: Καλό στρώμα = Καλός ύπνος

έλεγξε την κατάσταση του στρώματός σου

Εάν τώρα έχεις δοκιμάσει τις παραπάνω συμβουλές και δεν είδες κάποια βελτίωση στον ύπνο σου, το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσεις είναι η κατάσταση του στρώματος του κρεβατιού σου. Ένα “κακό” στρώμα δεν θα επιτρέψει στο σώμα σου να πάρει την κατάλληλη-πιο ξεκούραστη-θέση. Επίσης, ενέχει το ενδεχόμενο το στρώμα σου να είναι φθαρμένο και άρα να χρειάζεται αντικατάσταση. Προτού αγοράσεις ένα καινούργιο στρώμα φρόντισε να το ελέγξεις (αν ταιριάζει στα γούστα σου και αν νιώθεις το κορμί σου άνετα).

Στο τέλος αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι πως η παρουσία ενός καλού ύπνου είναι απαραίτητη για κάθε ενήλικα. Μερίμνησε για τον ύπνο σου, γιατί αυτός θα σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής και χαρούμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Related Posts