όχι προσωπικές συζητήσεις

5 Τρόποι να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους!

by theman

Το να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους που ίσως συναντάς σε κάθε έκφανση της ζωής σου μπορεί να είναι δύσκολο και επώδυνο. Η τοξικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, τις οποίες ενίοτε δυσκολευόμαστε και να εντοπίσουμε, καθώς έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ένα αυταρχικό αφεντικό με ναρκισσιστικές τάσεις, ένας συνεργάτης που σε υποτιμάει και σε προσβάλλει, ένας παρεμβατικός φίλος που σου ρίχνει διαρκώς την αυτοπεποίθηση, ένας σύντροφος που ασκεί λεκτική βία είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα τοξικών συμπεριφορών που πρέπει να αποβάλλουμε από τη ζωή μας, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

Μία πολύ αποτελεσματική τεχνική αντιμετώπισης των τοξικών ανθρώπων είναι αυτή της γκρι πέτρας. Όπως ακριβώς μια γκρι πέτρα δεν ξεχωρίζει και δεν τραβάει την προσοχή, έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσαι και εσύ σε άτομα με προβληματικές συμπεριφορές. Το δείχνεις βαρετός, αδιάφορος και απρόθυμος για κάθε είδους συναναστροφή είναι ενέργειες που δε θα τροφοδοτήσουν καυγάδες, συγκρούσεις και τοξικές αντιδράσεις και, κατά συνέπεια, θα σε βγάλουν από τη σφαίρα ενδιαφέροντος αυτών των ανθρώπων.

Τρόποι να εφαρμόσεις τη μέθοδο της γκρι πέτρας!

 

1. Συζήτησε για βαρετά θέματα

βαρετή συζήτηση

Ένας πολύ έξυπνος τρόπος να αποθαρρύνεις το τοξικό άτομο από τις συνήθεις αντιδράσεις και συμπεριφορές του είναι να μην του δώσεις λαβή με συζητήσεις που μπορεί να τον αφορούν ή να τον ενδιαφέρουν. Προτίμησε να μιλήσεις για βαρετά ζητήματα, όπως ο καιρός, το φαγητό που ετοίμασες κ.α.. Μείνε μακριά από κουτσομπολιά και συζητήσεις για ανθρώπους που μπορεί να πυροδοτήσουν τη διάθεσή του για κακεντρεχή σχόλια. Άλλωστε, όσο πιο βαρετό σε βρίσκει, τόσο λιγότερο θα θέλει να σε συναναστρέφεται.

2. Απόφυγε την οπτική επαφή

χωρίς οπτική επαφή

Η άμεση οπτική επαφή παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία. Συνεπώς, αν προσπαθείς να την περιορίσεις με τα τοξικά άτομα, θα μεταφέρεις το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεσαι να συνεχίσεις τη συζήτηση μαζί τους. Η γλώσσα του σώματος είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας κάθε είδους επικοινωνίας και πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις με έξυπνο τρόπο, ο οποίος θα κάνει φανερές τις προθέσεις σου.

Δες επίσης: 6 Τύποι τοξικών συναδέλφων που πρέπει να αποφεύγεις!

3. Μη δίνεις προσωπικές πληροφορίες

όχι προσωπικές συζητήσεις

Όπως καταλαβαίνεις, το να δώσεις πληροφορίες και στοιχεία για την προσωπική σου ζωή, τις απόψεις σου, το παρελθόν σου ή τα μελλοντικά σου σχέδια σε ένα τοξικό άτομο, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Με αυτή τη γνώση θα του δώσεις δύναμη, αλλά και τη δυνατότητα να παρέμβει στη ζωή σου και να σου δημιουργήσει προβλήματα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά που του εκμυστηρεύτηκες για να σε βλάψει.

4. Προτίμησε τις μονολεκτικές απαντήσεις χωρίς συναισθηματικές εκφράσεις

τυπική συζήτηση

Επίλεξε να περιορίσεις τη διάρκεια των συζητήσεών σου με τοξικά άτομα, χρησιμοποιώντας μονολεκτικές απαντήσεις. Μην αιτιολογείς τις απαντήσεις σου και θα δεις ότι η κουβέντα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ούτε να προχωρήσει σε βάθος. Επίσης, ξέχνα κάθε έκφραση συναισθημάτων σε κάθε μορφή, είτε λεκτική είτε με τη γλώσσα του σώματος, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους. Ακόμα και ο τόνος της φωνής σου καλό θα ήταν να είναι όσο πιο ουδέτερος, ήπιος και αδιάφορος. Εκφράσεις προσώπου και χρήση χεριών καλό είναι να αποφεύγονται.

Δες επίσης: 8 Σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση!

5. Μην τους δίνεις σημασία

αδιάφορη στάση

Οι νάρκισσοι έχουν συνεχώς την ανάγκη για προσοχή. Θέλουν να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συνεπώς, αν δεν τους δώσεις αυτή την ικανοποίηση, θα ψάξουν να τη βρουν αλλού. Μη δείχνεις ενδιαφέρον για την προσωπική τους ζωή ή για όσα έχουν να σου πουν. Και επειδή η επικοινωνία καμιά φορά μπορεί να είναι και αναπόφευκτη, ειδικά αν δουλεύετε μαζί, προσπάθησε να την κρατήσεις σε πολύ τυπικό επίπεδο. Συζήτησε για τα απολύτως απαραίτητα και μη δίνεις αφορμές για άλλου είδους κουβέντες. Πέρα από το να πάρεις εσύ, λοιπόν, τον ρόλο της γκρι πέτρας, αντιμετώπισέ και τους ίδιους ως μία τέτοια.

Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της τεχνικής της γκρι πέτρας. Προσπάθησε να εφαρμόσεις αυτούς τους απλούς κανόνες για να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους όσο καλύτερα και ανώδυνα μπορείς. Φυσικά κάθε περίπτωση και άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά μία δοκιμή σίγουρα αξίζει.

Related Posts