Γιατί ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη!

by theman
sxesh ypnou katathlipshs

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι συνήθειες σε σχέση με τον ύπνο σχετίζονται με την κατάθλιψη. Αν η θλίψη ή το άγχος και οι ανησυχίες σε κρατάνε ξύπνιο τις νύχτες, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως όπως λένε οι ειδικοί το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη είναι ο ύπνος.

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά δημιουργείται μία εμμονή με όσα αρνητικά ακούμε ή ζούμε. Σκεφτόμαστε δηλαδή με λάθος τρόπο και ο εγκέφαλος μας “κολλάει” σε άσχημες σκέψεις και έτσι υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική και την πνευματική μας υγεία.

Πώς ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη

Τι είναι η κατάθλιψη

katathlipsh depression

Καταρχάς το να νιώθεις άσχημα που και που είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Η κατάθλιψη είναι μία συνεχής αρνητική κατάσταση με άγχος, απελπισία, θλίψη αλλά και χάσιμο ενδιαφέροντος για πράγματα που άλλοτε ενδιέφεραν το άτομο. Επίσης προβλήματα βάρους και αυτοπεποίθησης αλλά και πολλά ακόμα είναι ανάμεσα στα συμπτώματα της νόσου ενώ κάθε περίπτωση έχει διαφορετική ένταση των συμπτωμάτων.Κατάθλιψη ευτυχώς δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι όμως στην σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με την ψυχική ασθένεια. Δες επίσης 10 Συνήθειες που έχουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι!

Η σχέση ύπνου και κατάθλιψης

sxesh ypnou katathlipshs

Η σύνδεση ύπνου και κατάθλιψης είναι πολύπλοκη αφού σε ορισμένους ανθρώπους πρώτα υπάρχουν προβλήματα ύπνου ενώ σε άλλους πρώτα συμβαίνει η ψυχική ασθένεια και ύστερα δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Η αϋπνία πάντως είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ανθρώπων με κατάθλιψη.

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια συμβαίνει και το αντίθετο. Δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι ή έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος να διαγνωστεί κανείς με κατάθλιψη είναι το ίδιο είτε έχει αϋπνία είτε δεν μπορεί να παραμείνει ξύπνιος.

Θεραπεία και πρόληψη με ποιοτικό ύπνο

poiotikos ypnos

Φαίνεται πώς οι άνθρωποι που άρχισαν να κοιμούνται σωστά είτε από μόνοι τους είτε με την βοήθεια ειδικού, ξεπέρασαν την κατάθλιψη ή βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση τους. Ακόμα οι σωστές συνήθειες ύπνου που έχουμε προλαμβάνουν την κατάθλιψη και μας κρατάνε υγιείς και σωματικά!

Φυσικά οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη πρέπει να ακολουθήσουν ψυχοθεραπεία ή και αγωγή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Όμως θα πρέπει επίσης να τρώνε υγιεινά, να κάνουν κάποιο είδος γυμναστικής και να κοιμούνται σωστά! Η πρόληψη επίσης έρχεται μέσα από έναν καλό τρόπο ζωής και σκέψης. Δες επίσης 20 Φράσεις του Δαλάι Λάμα που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου!

Πώς να βελτιώσεις τον ύπνο σου

farmako gia thn katathlipsh

Ο ύπνος που είναι βασική ανάγκη του οργανισμού μπορεί να βελτιωθεί για όλους! Μπορείς να βελτιώσεις άμεσα τον τρόπο που κοιμάσαι κάνοντας τα παρακάτω πράγματα:

  1. Κράτα το υπνοδωμάτιο σου καθαρό
  2. Απομάκρυνε ηλεκτρονικά μέσα από το δωμάτιο που εκπέμπουν ακτινοβολία ή φωτισμό τη νύχτα
  3. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς τις ίδιες ώρες κάθε μέρα
  4. Προμηθεύσου στρώμα και μαξιλάρια ανατομικά
  5. Βρες τεχνικές χαλάρωσης ιδανικές για εσένα
  6. Μην τρως “βαριά” το βράδυ
  7. Απέφυγε την άσκηση πριν τον ύπνο
  8. Μείωσε την καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά
  9. Βγες μία βόλτα στη λιακάδα το πρωί ή το απόγευμα
  10. Απέφυγε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας

Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση. Ακόμα κι αν ο τρόπος ζωής σου σε περιορίζει και έχεις βάλει σε δεύτερη μοίρα πολλά πράγματα, ο τρόπος που κοιμάσαι δεν θα έπρεπε να είναι ένα από αυτά. Δες επίσης 10 Συμβουλές για να γίνεις πιο ευτυχισμένος!

Related Posts