disekatommuriouxos

Η αξία της ακεραιότητας σύμφωνα με τον Warren Buffett και πώς να την ανακαλύψεις!

by theman

Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι ο πρόεδρος και ο CEO της Berkshire Hathaway, και το πρότυπο πολλών επιτυχημένων επαγγελματιών του χώρου. Κυρίως όμως, είναι  μάλλον από τους ελάχιστους που παρά την περιουσία του, ζει ακόμα σύμφωνα με τις ηθικές αξίες με τις οποίες ξεκίνησε την πορεία προς την άνοδο.

Αυτές οι αξίες μας εμπνέουν και εμάς να παραδειγματιστούμε από τη σοφία και την εμπειρία του, αλλά και να ζήσουμε εμείς οι ίδιοι με παρόμοιες αρχές.

“Τα άτομα που πρέπει να προσλαμβάνετε πρέπει να έχουν ευστροφία και ενέργεια, αλλά κυρίως ακεραιότητα” λέει χαρακτηριστικά ο Buffett. “Τα άλλα δύο είναι μεν σημαντικά, αλλά χωρίς την ακεραιότητα να τα συνδέει, δεν θα δουλέψει τίποτα”.

epixeirimatias

Γιατί όμως το θεωρεί τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό; Όσον αφορά τη θέση της ακεραιότητας στον χαρακτήρα του ανθρώπου, ο Buffett είναι αμετακίνητος. Φαίνεται καθαρά ότι δεν θα προσλάμβανε ποτέ κάποιον που δεν διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Ο λόγος είναι ότι η ακεραιότητα δείχνει άνθρωπο καθαρό, που δεν μπορείς και δεν θέλεις να αμφισβητήσεις τις αποφάσεις του.

Η παρουσία της ακεραιότητας δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να θέλουν να συνεργαστούν μαζί του και όλοι μαζί να εξελίξουν τη δουλειά τους. Ένα άτομο με ακεραιότητα θα δεχτεί την κριτική και θα βελτιωθεί, ενώ οι υπόλοιποι τον θεωρούν υπεύθυνο και σίγουρο για τον εαυτό του. Ως ηγέτης, θα αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού και θα γίνει ένα κατάλληλο πρότυπο για όσους το χρειάζονται.

Δες επίσης: 6 tips διαχείρισης χρημάτων από αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους!

Πώς θα καταλάβουμε αν ο υποψήφιος διαθέτει ακεραιότητα;

Η διαδικασία της πρόσληψης περιλαμβάνει και τη συνέντευξη του υποψηφίου. Σε αυτή τη συνέντευξη μπορείτε να του παραθέσετε κάποιες ερωτήσεις-κλειδιά, και από την απάντηση θα καταλάβετε πολλά. Εκτός από αυτά που θα απαντήσει, μην ξεχάσετε να προσέξετε τον τόνο της φωνής του αλλά και τη γενικότερη γλώσσα του σώματός του.

akeraiotita

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

 1. Πώς αντιμετώπισες μια απώλεια που προέκυψε στη ζωή σου, επειδή έκανες κάτι που θεωρούσες σωστό;
 2. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σου που η εμπιστοσύνη σου σε κάποιον ή κάτι κλονίστηκε;
 3. Πώς έλυσες ένα συγκεκριμένο, δύσκολο πρόβλημα που σχετικό με το τι ήταν σωστό και ηθικό;
 4. Ποια ήταν η τελευταία φορά που “έσπασες τους κανόνες”;
 5. Τι θα έκανες εάν υποψιαζόσουν ότι ένας συνάδελφος σου κλέβει;
 6. Περίγραψε μια κατάσταση που είδες κάποιον συνάδελφο να κάνει κάτι που θεωρούσες ακατάλληλο. Πώς αντέδρασες;
 7. Περίγραψε μια κατάσταση όπου έχασες την εμπιστοσύνη σου για κάποιο συνάδελφο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ σας. Τι έκανες για να βελτιωθεί η σχέση σας;
 8. Γενικά, όταν δουλεύεις με άτομα, πώς ακριβώς προτιμάς να δουλεύετε;
 9. Ποιες αξίες εκτιμάς περισσότερο σε ένα ομαδικό περιβάλλον εργασίας;
 10. Θα ήσουν πρόθυμος να πεις ένα έστω αθώο ψεματάκι σε κάποιον πελάτη, ώστε να διευκολύνεις το κλείσιμο μιας συμφωνίας για μας;
 11. Τι λέει ο προηγούμενος διευθυντής σου πως εκτιμάει περισσότερο σε σένα;
 12. Ποια χαρακτηριστικά από τον καλύτερη διευθυντή σου μέχρι τώρα έχεις, ή θα ήθελες να έχεις;

Δες επίσης: 14 φράσεις που είπαν πετυχημένοι CEO της Αμερικής!

Να θυμάστε ότι ακεραιότητα ίσον εμπιστοσύνη. Όσο έξυπνος ή ενεργητικός και να είναι κάποιος, εάν δεν έχει ακεραιότητα δεν αξίζει καμία θέση. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει η παροιμία, και εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Κι ο Buffet επίσης, απ’ ότι φαίνεται!

Related Posts