αντισηπτικό χέρια

6 Παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το αντισηπτικό!

by theman

Το αντισηπτικό είναι αρκετά δημοφιλές το τελευταίο καιρό, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής του χρήσης κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Το αντισηπτικό πρόκειται για ένα προϊόν που σκοτώνει τα μικρόβια και καθαρίζει τα χέρια χωρίς τη χρήση νερού. Παρόλα αυτά, όπως τα πάντα στη ζωή, έτσι και το αντισηπτικό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Όπως φαίνεται, ακόμα και το αντισηπτικό προκαλεί παρενέργειες από την υπερβολική χρήση.

Δες ποιες παρενέργειες προκαλεί το αντισηπτικό όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά και απερίσκεπτα. Εδώ θα μάθεις όλα αυτά τα προβλήματα και πως να προφυλαχτείς από την υπερβολική χρήση.

Μάθε με ποιον τρόπο το αντισηπτικό προκαλεί παρενέργειες!

 

Ξηραίνει το δέρμα

ξηρα χερια

Το αλκοόλ είναι ένα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό. Τα αντισηπτικά διαλύματα περιέχουν αλκοόλ για την εξουδετέρωση ιών, μικροβίων και βακτηρίων. Το αλκοόλ είναι γνωστό για την ξηρότητα που προκαλεί στο δέρμα. Συγκεκριμένα, όταν χρησιμοποιείς πολλές φορές μέσα στην ημέρα αντισηπτικό, το αλκοόλ που περιέχει εξατμίζει και την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου. Το αποτέλεσμα είναι ξηρή, ευαίσθητη επιδερμίδα που ξεφλουδίζει. Η ξηρή επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπής στο να κρατήσει και να μεταφέρει μικρόβια, με λίγα λόγια να έχεις τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δες επίσης : 6 Συμβουλές για σκασμένα χέρια που πρέπει να δεις!

Επηρεάζει το έκζεμα

αντισηπτικό χέρια

Εάν αντιμετωπίζεις το έκζεμα στην επιδερμίδα σου, το αντισηπτικό είναι πολύ πιθανό να το κάνει χειρότερα. Τα χημικά συστατικά των αντισηπτικών κάνουν την εμφάνιση και τα συμπτώματα του εκζέματος πολύ πιο έντονα. Το αντισηπτικό προκαλεί παρενέργειες σε ευαίσθητα χέρια ή επιδερμίδες που έχουν την τάση να εμφανίζουν έκζεμα.

Επηρεάζει τις ορμόνες

ετικετα

Κάποια αντισηπτικά περιέχουν ένα συστατικό το οποίο ονομάζεται τρικλοσάνη ή triclosan. Αυτό το συστατικό σκοτώνει τους ιούς και τα μικρόβια και βρίσκεται σε πολλά προιόντα, από την οδοντόπαστα που χρησιμοποιείς μέχρι και σε αφρόλουτρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση σε αυτό το συστατικό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών του σώματος. Μάλιστα, αυτό το συγκεκριμένο συστατικό έχει αρχίσει να καταργείται και από πολλά προιόντα της αγοράς.

Είναι επικίνδυνο αν καταποθεί

πονος στομαχι

Ίσως να σου ακούγεται περίεργο το ενδεχόμενο κατάποσης του αντισηπτικού. Παρόλα αυτά, η έμμεση κατάποση δεν είναι αδύνατη. Άμα δεν αφήσεις το αντισηπτικό να εξατμιστεί και να απορροφηθεί πλήρως, υπάρχει κίνδυνος να έρθει σε επαφή με το στόμα. Το αντισηπτικό προκαλεί παρενέργειες στο στομάχι και τον οργανισμό αν καταποθεί.

Δες επίσης : Πως να φτιάξεις αντισηπτικό σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Προκαλεί τσούξιμο αν έρθει σε επαφή με τα μάτια

τσουξιμο στα ματια

Είναι πολύ πιθανό να ακουμπήσεις τα μάτια σου ενώ έχεις βάλει αντισηπτικό και αυτό δεν προλάβει να εξατμιστεί και να απορροφηθεί πλήρως. Η υψηλή περιεκτικότητα του αντισηπτικού σε αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια. Κάποια από αυτά είναι το τσούξιμο, κοκκινίλα, πόνος, θολή όραση και ερεθισμός.

Πολλοί χρησιμοποιούν υπερβολικά το αντισηπτικό

 αντισιπτικό χεριών

Κατά την έξαρση της πανδημίας, η χρήση του αντισηπτικού ανέβηκε κατά πολύ. Ωστόσο, πολλοί θεώρησαν ότι αυτό είναι που θα τους “σώσει” ή θα τους εξασφαλίσει πλήρη αντιμικροβιακή δράση. Όπως και να έχει, το αντισηπτικό είναι ένα μέρος μιας γενικότερης σωστής υγιεινής και καθαριότητας. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση του αντισηπτικού επικουρικά με το πλύσιμο των χεριών.

Δες επίσης : Πως να φτιάξεις το δικό σου αντισηπτικό χεριών!

Χρησιμοποίησε το σωστά

Η σωστή χρήση του αντισηπτικού είναι αυτή που θα επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

  • Χρησιμοποίησε το πάντα σε συνδυασμό με το σωστό πλύσιμο των χεριών σου.
  • Πριν φέρεις τα χέρια σου σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα σου, σιγουρέψου ότι έχει εξατμιστεί εντελώς.
  • Μην το παρακάνεις με την ποσότητα, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για τα χέρια σου.
  • Να χρησιμοποιείς το αντισηπτικό για αποκλειστικά εξωτερική χρήση.

Μπορεί να είναι βολικό αλλά και χρήσιμο, αλλά είναι αλήθεια ότι το αντισηπτικό προκαλεί παρενέργειες. Ωστόσο με σωστή χρήση και με μέτρο, μπορείς να έχεις τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και να προστατεύσεις την υγεία σου.

Related Posts