xromatisti prosipikotita

Τι πρέπει να έχεις για να πετύχει η επιχείρηση σου!

by theman

Είτε κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα στο χώρο των επιχειρήσεων με μια καλή θέση ή με κάτι εντελώς δικό σας, είτε είστε για χρόνια στην πιάτσα, μια βασική προϋπόθεση είναι να είστε ψυχικά υγιής. Ψυχικά υγιής δεν είναι απαραίτητα αυτός που δεν πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή, αλλά και αυτός που βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ξέρει να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του και ελέγχει το άγχος του αντί να το αφήνει να τον ελέγξει.

Ποιες πλευρές της ψυχικής υγείας συνδέονται με τον τομέα των επιχειρήσεων;

1) Αυτογνωσία

ftanontas stin korifi

Το Α και το Ω για κυριολεκτικά οτιδήποτε πάμε να κάνουμε: να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τα βρούμε μαζί του. Πριν ριχτείτε σε κάποιον αγώνα, καθίστε και μελετήστε τον εαυτό σας. Σε ποια πράγματα το έχει και σε ποια θέλει βελτίωση; Τι μπορείτε να κάνετε για να δείχνετε πάντα τον καλύτερό σας εαυτό; Ποιες είναι οι προτιμήσεις σας; Τι ακριβώς επιχείρηση θέλετε να ξεκινήσετε και γιατί; Με ποιον τρόπο θα σας κάνει χαρούμενους; Αν πάρετε το χρόνο σας και τα σκεφτείτε όλα αυτά, όταν θα έρθουν οι δύσκολες στιγμές που θα σας εξαντλούν, θα θυμάστε για ποιο λόγο ξεκινήσατε και θα παίρνετε κουράγιο.

2) Προετοιμασία και πειθαρχία

dromos pros tin epitixia

Η ψυχική προετοιμασία και η πειθαρχία ώστε να είμαστε σταθεροί, μας χαρίζουν μια ανθεκτικότητα που θα μας κάνει να τα βγάζουμε πέρα στα εμπόδια και να παίρνουμε δύναμη από τις θετικές στιγμές. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να είναι δυνατός, έτοιμος για όλα. Φροντίστε να παραδειγματίζεστε από ότι βλέπετε, να διευρύνετε συνεχώς τις γνώσεις σας και κυρίως βρείτε τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσετε να λάμψετε.

3) Συναισθηματική νοημοσύνη

xromatisti prosipikotita

Η συναισθηματική νοημοσύνη μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε και κατά συνέπεια να διαχειριζόμαστε τα αισθήματα μας, αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων. Ως επιχειρηματίας, θα πρέπει να ξέρετε πως να ανταποκριθείτε σε στρεσογόνες καταστάσεις, και η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα σας δώσει την ικανότητα να κοντρολάρετε την πίεση. Μπορείτε να την εξελίξετε με το να παρατηρείτε τα συναισθήματα τα δικά σας και των γύρω σας, να αναγνωρίζετε τους λόγους που προκαλούνται και να μάθετε πώς να τα εκφράζετε σωστά. Έτσι, θα ελέγχετε εσείς τον τομέα του συναισθήματος, αντί να σας ελέγχει.

4) Πλαστικότητα του εγκεφάλου

apeikonisi egkefalou

Όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο για το πώς η γκρίνια διαμορφώνει διαφορετικά τον εγκέφαλο (δες το εδώ) η τακτική παρουσία ενός συναισθήματος, μιας σκέψης ή μιας συνήθειας διαμορφώνει ένα νέο κανάλι νευρώνων στον εγκέφαλο, για να διευκολύνει την επανάλυψή του στο μέλλον. Αυτή η αρχή λέγεται πλαστικότητα του εγκεφάλου, και εσείς πρέπει να την εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας με το να ασχολείστε με θετικά πράγματα. Για να βοηθήσετε το μυαλό σας, εμπλακείτε σε οτιδήποτε το κάνει να λειτουργεί π.χ. ένα νέο μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα, απομνημόνευση διαφόρων ιστοριών κ.λπ.

Δες επίσης: 16 Καθημερινές συνήθειες για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία!

5) Επιθυμία συνεχούς εξέλιξης

sxedia etairiaka

Μιας και μιλάμε για την πλαστικότητα, καλό είναι να έχετε μια συγκεκριμένη νοοτροπία ως προς το τι θα σας κάνει να πετύχετε. Σταματήστε να πιστεύετε ότι είναι όλα θέμα ταλέντου και ευφυίας, και αντ’ αυτού λάβετε υπόψην το αληθινό στοιχείο πίσω από κάθε επιτυχία: την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Ένα άτομο με υψηλό δείκτη ευφυίας αλλά επαναπαυμένο στο γερό μυαλό του δεν θα κάνει τόση πρόοδο όσο ένα άτομο μέση ευφυίας, που όμως φροντίζει να δουλεύει στο φουλ των δυνατοτήτων του και να βελτιώνεται κάθε μέρα. Όσο μαθαίνετε κάθε μέρα κι από κάτι, κρατάτε το μυαλό σας ενεργό και συλλέγετε την εμπειρία που χρειάζεστε.

6) Ευελιξία

xaroumenoi synergates

Το να είμαστε αμετακίνητοι στις προθέσεις μας ή στο πρόγραμμά μας, μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Όταν κάποιος άνθρωπος αναπτύσσει τον εαυτό του και είναι ανοιχτός σε καινούρια πράγματα, θα αλλάξει πολλές φορές τις απόψεις του, τον τρόπο που σκέφτεται και τα σχέδιά του για να υλοποιήσει τους στόχους του. Όσο καταπληκτικός και υπέροχος κι αν είστε και όσο αποτελεσματικό κι αν είναι το πρόγραμμα που θα φτιάξετε, πάντα υπάρχουν οι απρόβλεπτοι, εξωτερικοί παράγοντες. Μάθετε να αντιδράτε σε αυτούς και να προσαρμόζετε τα σχέδια σας ανάλογα, και θα βγείτε κερδισμένοι.

7) Προσδιορισμός προτεραιοτήτων

kolimpi sta lefta

Όταν έχουμε έναν στόχο, δεν μπορούμε να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανιέται παντού. Αν πραγματικά θέλουμε να φτάσουμε στον σκοπό μας, ίσως χρειαστεί να θυσιάσουμε κάτι άλλο. Φροντίστε να εντοπίσετε ποια πράγματα είναι σημαντικά για σας και να τα βάλετε σε σειρά προτεραιότητας. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, και ειδικά όταν προσπαθούμε για κάτι πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. Παραμείνετε στα σημαντικά πράγματα για εσάς και μην αποπροσανατολιστείτε. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσετε εντυπωσιακά έπιπλα για το γραφείο σας, ξοδέψτε στο να βελτιώσετε τις υπηρεσίες που παρέχετε.

8) Έξω από τη ζώνη άνεσης

omadikoi desmoi

Η φράση “Για να έχεις κάτι που ποτέ πριν δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ πριν δεν έκανες” μου αρέσει πάρα πολύ και ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις. Ταιριάζει απόλυτα και σε αυτήν εδώ – ποτέ δεν θα πετύχεις αν παραμείνεις στην ασφαλή σου γυάλα. Πρέπει να τολμήσεις να κάνεις πράγματα που είναι άγνωστα για σένα, που ίσως και αν σε φοβίζουν. Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, και σίγουρα θέλει κότσια για να τον βαδίσεις. Όταν μάλιστα κάνεις αυτό που φοβόσουν, δε θα σου φαίνεται πια δύσκολο και θα νιώσεις ικανοποίηση που το έκανες!

Δες επίσης: 7 τρόποι να παραμένεις πάντα συγκεντρωμένος στους στόχους σου!

Μην παραμελείτε ποτέ την ψυχική σας υγεία και ανθεκτικότητα. Χωρίς αυτά δε θα χαρείτε τη ζωή σας και δεν θα μπορείτε να σημειώσετε πρόοδο σε οτιδήποτε, πόσο μάλλον να χτίσετε τη δική σαε επιχείρηση. Θα δείτε πως όταν νιώθετε καλά μέσα σας, η επιχείρηση θα είναι επικερδής και θα σας γεμίζει και σαν άτομο!

Related Posts