πώς να διαβάσεις συγκεντρωμένα

Πώς να διαβάσεις για την εξεταστική μεθοδικά!

by theman

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μπεις σε πρόγραμμα διαβάσματος όταν έρχεται η εξεταστική. Ιδίως, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι και έχει τέλειο καιρό, δεν υπάρχει και τόση όρεξη για διάβασμα, παρά μόνο για καφέδες και εξόδους. Όμως, σκέψου ότι είναι μόνο λίγες μέρες και αφού τελειώσεις με τα μαθήματα σου, θα είσαι ξέγνοιαστος να πας όσες εκδρομές και βόλτες θέλεις. Δες, λοιπόν, παρακάτω, tips για το πώς να διαβάσεις σωστά για την εξεταστική!

Συμβουλές για το πώς να διαβάσεις σωστά για την εξεταστική!

 

1. Οργάνωσε τα μαθήματα σου

πώς να διαβάσεις συγκεντρωμένα

Αρχικά, πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε, πρέπει να φτιάξεις ένα πλάνο με τα μαθήματα που έχεις να δώσεις. Μάζεψε τις σημειώσεις και τα βιβλία, που χρειάζεσαι και ξεκίνα. Πάρε μολύβι και χαρτί και χώρισε τα μαθήματα σε όσες μέρες χρειάζεσαι για το καθένα. Πρώτα, κάλυψε τα κενά που τυχόν να έχεις και στη συνέχεια οργάνωσε ένα πρόγραμμα που σου ταιριάζει και σε εξυπηρετεί. Επίσης, ξεκινά όσο νωρίτερα μπορείς, ώστε να έχεις χρόνο να αντιμετωπίσεις τυχόν αναποδιές και καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν. Έτσι, θα είσαι έτοιμος όταν φτάσει η μέρα της εξέτασης.

Δες επίσης: 6 Πρωινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ρουτίνα σου

2. Βρες Κίνητρο

διάβασμα στην εξεταστική

Προσπάθησε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κάθε επίτευξη στόχου, είτε μικρού είτε μεγάλου. Για παράδειγμα, μπορείς μετά από κάποιες ώρες μελέτης, να βγεις για ένα ποτό ή μια βόλτα ή οτιδήποτε σε ευχαριστεί να κάνεις.Το θέμα είναι να μένεις κινητοποιημένος και να μην ξεχνάς το στόχο σου.

Δες επίσης: Γιατί είναι πιο σημαντικό να υλοποιείς τους στόχους σου!

3. Μην αφήνεις χρόνο να περνάει

πώς να συγκεντρωθείς στο διάβασμα

Θα σε συμβούλευα να ξεκινάς νωρίς το πρωί διάβασμα, ώστε να έχεις όλη την ημέρα διαθέσιμη. Μπορείς να αρχίζεις με τα πιο δύσκολα μέρη της ύλης, όσο είσαι ακόμα ξεκούραστος και στην πορεία να περνάς στα πιο εύκολα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφομοιώνεις την ύλη καλύτερα και δε θα παλεύεις μέχρι αργά το βράδυ να συγκεντρωθείς.

Δες επίσης: 7 Τρόποι να παραμένεις πάντα συγκεντρωμένος στους στόχους σου!

4. Συχνά διαλείμματα

πώς να διαβάσεις για την εξεταστική

Καλό θα ήταν να κάνεις συχνά και μικρά διαλείμματα. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να μην κουράζεσαι τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και συνεπώς να μην αφαιρείσαι τόσο εύκολα. Έτσι, θα παραμένεις ξεκούραστος και ταυτόχρονα θα σημειώνεις πρόοδο. Πρόσεξε, όμως, μην το παρακάνεις και κρατήσει το διάλειμμα σου παραπάνω ώρα, ώστε να πρέπει να μπεις ξανά από την αρχή σε ρυθμό.

Δες επίσης: 6 Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή

5. Άφησε στην άκρη ό,τι σε αποσπά

εξεταστική διάβασμα

Σίγουρα θα ξέρεις πολύ καλά, πως συνέχεια μπαίνουμε στον πειρασμό να ανοίξουμε για 2 λεπτά το κινητό μας, όσο διαβάζουμε και καταλήγουμε να περνάμε πολύ παραπάνω χρόνο, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Για αυτό το λόγο, απομάκρυνε οτιδήποτε μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή και να σε κάνει να σπαταλήσεις ώρες αφηρημένος. Το κινητό, άλλωστε, είναι η νούμερο 1 αιτία απόσπασης προσοχής.

Δες επίσης: Χρωματικοί συνδυασμοί που θα σε κάνουν πιο παραγωγικό

Ελπίζω αυτά τα 5 tips να σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς και να οργανώσεις σωστά το πρόγραμμα της εξεταστικής σου. Μια ακόμη συμβουλή, που θα σε βοηθήσει, είναι να κάνεις συχνές επαναλήψεις, γιατί όπως λέει και η γνωστή παροιμία “επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”. Επιπλέον, φρόντισε να τρέφεσαι σωστά και να πίνεις πολλά υγρά, ώστε να παραμένει το σώμα σου σε εγρήγορση και δυνατό.

Καλή επιτυχία!!

Related Posts