apple inventor

12 Σπουδαίες προσωπικότητες που Απέτυχαν, πριν φτάσουν στην Επιτυχία!

by theman

Το παράξενο με όλους μας σχεδόν είναι ότι ξεχνάμε πως πρέπει να… φας τα μούτρα σου πολλές φορές, μέχρι να νιώσεις την ικανοποίηση ότι πέτυχες το στόχο σου! Οι περισσότερες διάσημες, σπουδαίες προσωπικότητες —ανεξαρτήτως φύλου, καριέρας, συνθηκών κ.λπ. — δεν είναι υπεράνθρωποι, ούτε γνώστες κάποιας μυστικής φόρμουλας. Το κύριο σημείο στο οποίο υπερτερούν, είναι η αστείρευτη επιμονή τους ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Ποιοι διάσημοι απέτυχαν πριν τελικά πετύχουν;

 

1. Steve Jobs

apple inventor

Είχε δηλώσει πως η συνειδητοποίηση του ότι κάποτε θα πεθάνει, τον έκανε να πάψει να φοβάται την αποτυχία και να προχωρήσει μπροστά. Διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η αποτυχία δεν έχει καμιά σημασία όταν όλοι μια μέρα πρόκειται να πεθάνουμε. Άφησε το πανεπιστήμιο μετά από ένα εξάμηνο, καθώς και τη δουλειά του επειδή έκανε χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Αργότερά, όταν ίδρυσε την Apple, τον έδιωξαν από την ίδια του την εταιρεία. Όμως εκείνος έπιασε ξανά δουλειά εκεί όταν εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα, και έτσι η Apple ανέκαμψε ξανά.

2. J.K. Rowling

millionaire writer

Η συγγραφέας των λατρεμένων βιβλίων με τα οποία μεγάλωσα, όπως και εκατομμύρια άλλοι. Ξεκίνησε ως μια άνεργη και μόνη μητέρα, με μόνο έσοδο λίγα επιδόματα από το κράτος και μόνο καταφύγιο το γράψιμο, ενώ είχε προσπαθήσει ακόμη και να βάλει τέλος στη ζωή της. Έγραψε το πρώτο βιβλίο της σειράς του Χάρι Πότερ όσο καθόταν σε διάφορες καφετέριες με την κόρη της να κοιμάται δίπλα της. Το βιβλίο απορρίφθηκε από δώδεκα εκδότες, όμως η Ρόουλινγκ δεν τα παρατούσε και εν τέλει έφτασε στον Bloomsbury. Η δουλειά της δεν άρεσε ούτε καν σε εκείνον, παρ’ όλα αυτά εξέδωσε το βιβλίο μόνο επειδή η οκτάχρονη κόρη του το διάβασε και ενθουσιάστηκε… Η συνέχεια ανήκει πλέον στην ιστορία!

3. George Washington Carver

agricultural chemist

Η ιστορία αυτού του γεωπόνου και χημικού είναι πραγματικά θαυμαστή. Γεννήθηκε σε καθεστώς δουλείας, τον απήγαγαν όταν ήταν μικρός, και έτσι μεγάλωσε σε θετή οικογένεια. Αγαπούσε τόσο τη μάθηση που πήγε σε μια μακρινή πόλη όπου επιτρεπόταν στους μαύρους να πηγαίνουν σχολείο, ενώ αργότερα πολλά πανεπιστήμια τον απέρριψαν. Το πρώτο πανεπιστήμιο που δέχτηκε την αίτησή του τον απέρριψε μόλις τον είδε, επειδή δεν ήταν λευκός. Τελικά, κατάφερε μετά από πολλές στερήσεις να σπουδάσει βοτανολογία. Οι μεταρρυθμίσεις του άλλαξαν εντελώς το αγροτικό σύστημα της Αμερικής, ενώ αύξησαν την παραγωγή και το επίπεδο ζωής των αγροτών. Ήταν ένας επιστήμονας που δεν τον ενδιέφερε η δόξα, αλλά να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να βοηθήσει τους κοινούς ανθρώπους.

4. Bill Gates

computer technology

“Είναι καλό να γιορτάζουμε την επιτυχία, αλλά ακόμα καλύτερο να μαθαίνουμε από την αποτυχία”, είχε πει ο ιδρυτής της Microsoft – και έχει απόλυτο δίκιο. Γεννημένος σε μια επιτυχημένη οικογένεια δικηγόρων, ακολούθησε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο και χάραξε τον δικό του δρόμο. Εγκατέλειψε το κολέγιο και δημιούργησε μια εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων, που όμως απέτυχε παταγωδώς. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποίησε όσα έμαθε εκεί από αυτή την εμπειρία για να δημιουργήσει τη Microsoft, από την οποία επανειλημμένα προέκυψαν αποτυχίες. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχουν σημασία οι αποτυχίες, αλλά ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε!

5. Oprah Winfrey

tv hostess

H πλέον πασίγνωστη δισεκατομμυριούχος έζησε τραυματικές εμπειρίες ως παιδί. Στα 9 της χρόνια την βίασαν, ενώ αργότερα δέχτηκε παρενοχλήσεις και από συγγενείς της. Στα 14 της έμεινε έγκυος, καταφέρνοντας να το κρύψει μέχρι τη γέννηση του μωρού, το οποίο πέθανε λόγω επιπλοκών. Η μητέρα της έδωσε την αδερφή της για υιοθεσία, ενώ αργότερα έχασε τον αδερφό της λόγω του AIDS. Αργότερα έμεινε κοντά στον πατέρα της, σπούδασε και έπιασε δουλειά, όμως την απέλυσαν. Το είδε σαν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και έτσι άρχισε να δουλεύει ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση, με την εκπομπή της να γίνεται ανάρπαστη και να της δίνει το εισιτήριο για την απόλυτη επιτυχία.

6. Sylvester Stallone

actor and writer

Η αριστερή πλευρά του προσώπου του έμεινε παράλυτη κατά τη γέννησή του, κάτι που του δημιούργησε προβληματα εμφάνισης και ομιλίας. Παρ’ όλα αυτά, το όνειρο του Σταλόνε ήταν πάντα να γίνει ηθοποιός. Κανείς όμως δεν τον προσλάμβανε, έτσι ζούσε μέσα στη φτώχεια και κοιμόταν σε έναν σταθμό λεωφορείων επειδή δεν είχε χρήματα για σπίτι. Έφτασε να πεινάσει τόσο, που πούλησε τον αγαπημένο του σκύλο για 25 δολάρια. Τότε έγραψε το σενάριο για το Rocky, το οποίο κάποιοι δέχτηκαν. Όμως δεν άφηναν τον ίδιο να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, έτσι αρνήθηκε να τους το δώσει. Τελικά τον δέχτηκαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο με εξευτελιστική αμοιβή, όμως η ταινία έκανε φοβερή επιτυχία και ήταν η αρχή της καριέρας του. Κατάφερε και να πάρει πίσω τον σκύλο του, ο οποίος εμφανίστηκε και στην ταινία!

7. Shakira

latina singer

Η διάσημη performer με τα αγαπημένα τραγούδια έχει περάσει κι αυτή τις δυσκολίες της. Παρόλο που έγραφε στίχους από παιδί, στο σχολείο δεν είχε τόσο καλές επιδόσεις λόγω του ότι είχε ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), ενώ έχασε έναν από τους αδερφούς της σε τροχαίο ατύχημα.  Αργότερα είχε σχέση για δέκα χρόνια με έναν δικηγόρο, την οποία τερμάτισαν αρχικά προσωρινά, αργότερα όμως εκείνος τη μήνυσε επειδή σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί του. Το πιο απίστευτο όμως είναι ότι μικρή απορρίφθηκε από τη χορωδία του σχολείου της διότι η δασκάλα μουσικής της είπε ότι “ακουγόταν σαν κατσίκα” (!).

Δες επίσης: 14 Φράσεις που είπαν πετυχημένοι CEO της Αμερικής!

8. Stephen King

famous writer

Όταν ήταν δύο ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και η μητέρα του μεγάλωσε τον ίδιο και τον αδερφό του με πολύ λίγους πόρους. Ως παιδί φαίνεται ότι ήταν μάρτυρας στο θάνατο ενός φίλου του, τον οποίο χτύπησε ένα τρένο. Ο ίδιος δεν έχει κρατήσει στη μνήμη του το γεγονός, όμως μαρτυρίες λένε ότι πήγε να παίξει με τον φίλο του, γύρισε μια μέρα στο σπίτι σοκαρισμένος και αμίλητος και αργότερα το συμβάν μαθεύτηκε. Μερικοί κριτικοί πιστεύουν ότι ίσως αυτό το συμβάν επηρέασε τον τρόπο γραφής του. Πριν γίνει συγγραφέας ίσα που έβγαζε τα προς το ζην με μικρές ιστορίες στις εφημερίδες, μέχρι που άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, την Κάρι. Ένιωσε αποκαρδιωμένος όμως και πέταξε το πρώτο χειρόγραφο στα σκουπίδια, και η γυναίκα του ήταν αυτή που το βρήκε και τον έπεισε να το προχωρήσει. Από εκεί και μετά, η συγγραφική του πορεία έχει γίνει θρυλική.

9. Arnold Schwarzenegger

most famous bodybuilder

Ένας φιλόδοξος και πολυτάλαντος άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν, με μόνο εφόδιο τη μεγάλη του επιθυμία. Μεγάλωσε στο χωριό, με ένα πατέρα αλκοολικό και βίαιο. Το όνειρό του ήταν να διακριθεί στο μπόντι μπίλντιγκ, έτσι χωρίς την στήριξη κανενός το έσκασε από το στρατό για να πάει στον πρώτο του διαγωνισμό όπου κέρδισε την πρώτη θέση. Έγινε ο πιο γνωστός μπόντι μπίντερ, ενώ έγραψε και σχετικά βιβλία. Αργότερα θέλησε να γίνει ηθοποιός, και τα κατάφερε άριστα παρά την κοροϊδία που υπέστη για την προφορά του και για το επώνυμο του που “δεν θα το θυμόταν κανείς”. Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν αποφάσισε να πολιτευτεί, και παρά την αμφισβήτηση που δέχτηκε εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

10. Henrietta Swan Leavitt

astrophysicist

Μια σπουδαία αστρονόμος, η οποία μετά την αποφοίτησή της εργαζόταν ως “ζωντανός ηλεκτρονικός υπολογιστής”, δηλαδή ως ένα είδος γραμματέως που έκανε υπολογισμούς, συγκεκριμένα για τη φωτεινότητα των διάφορων αστέρων. Ένα χαρακτηριστικό εκείνης της δουλειάς ήταν ότι θεωρούνταν κατά κάποιον τρόπο “δεύτερη” και έτσι προσλάμβαναν μόνο γυναίκες. Την Λίβιτ δεν την πλήρωναν καν, ενώ αργότερα της έδιναν μόνο 30 σεντ την ώρα. Εκείνη όμως συνέχισε να δουλεύει παρ’ όλο που ήταν κωφή και υπέφερε από αρρώστιες. Τελικά, προχώρησε στη διατύπωση μιας σχέσης που συνδέει τη λαμπρότητα με την περίοδο των μεταβλητών αστέρων Κηφείδων. Δεν αναγνωρίστηκε όσο ζούσε, όμως η δική της θεωρία συνέβαλε στη μεταγενέστερη και πολύ γνωστότερη διαπίστωση του Edwin Hubble ότι το σύμπαν διαστέλλεται.

11. Frances Kelsey

food researcher

Ως ερευνήτρια του τμήματος ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων, της ζητήθηκε να ελέγξει ένα φάρμακο ονόματι θαλιδομίδη, πριν κυκλοφορήσει στην Αμερική. Ήδη το θεωρούσαν θαυματουργό στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ναυτίας στις έγκυες. Εκείνη όμως παρατήρησε ότι κάτι πήγαινε στραβά και αρνήθηκε σθεναρά να δώσει την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου στη χώρα, παρ’ όλο που οι σχεδιαστές του φαρμάκου της προκάλεσαν προβλήματα. Τελικά, ανακαλύφθηκε ότι αυτό το φάρμακο ήταν υπεύθυνο για γενετικές ανωμαλίες στα μωρά που γεννιούνταν. Έτσι η Κέλσι δικαιώθηκε και τιμήθηκε με διάκριση επειδή ουσιαστικά απέτρεψε τις συνέπειες του φαρμάκου στη χώρα της.

12. Jim Carrey

comedy actor

Μόνο κωμική που δεν ήταν η ζωή του αγαπημένου ηθοποιού. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, δεν ήταν καλός μαθητής λόγω δυσλεξίας και δεν είχε κανέναν φίλο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο επειδή έπρεπε να δουλεύει. Ξεκίνησε από μικρούς ρόλους και ερμηνείες on stage σε άσημα μαγαζιά που δεν του έδιναν κανένα κέρδος, και μια μέρα έγραψε σε ένα χαρτί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων και το όνομά του. Το οραματίστηκε σαν μια επιταγή με τα χρήματά που θα κέρδιζε μέχρι την ημέρα των Ευχαριστιών του 1995… και όταν ήρθε εκείνη η μέρα είχε καταφέρει να κερδίζει πολύ περισσότερα…

Δες επίσης: Πως να πετύχεις τους στόχους σου μαθαίνοντας από την αποτυχία!

Τίποτα που αξίζει δεν έρχεται χωρίς να κοπιάσουμε και να αγωνιστούμε. Φαίνεται πως αυτοί, κι άλλοι πολλοί ακόμα διάσημοι που διακρίθηκαν, το γνωρίζουν πολύ καλά.

Καιρός λοιπόν να το μάθουμε και εμείς. Ποιος ξέρει, ίσως το μέλλον μας επιφυλάσσει μια ανάλογη επιτυχία!

Related Posts