Οι κάμψεις αποτελούν μία από τις πλέον δημοφιλείς και αποτελεσματικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις, αφού γυμνάζουν όλο τον κορμό καθώς και το άνω μέρος του σώματός σου. Μάλιστα, πολλοί από εμάς εντάσσουν τις κάμψεις στο καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασής τους. Ώμοι, τρικέφαλοι, στήθος, πλάτη, κοιλιακοί, ακόμη και ένα μέρος των μυών των ποδιών σου γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της εν λόγω άσκησης.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις πως οι κάμψεις αποτελούν μία άσκηση που πραγματικά αξίζει να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα εκγύμνασής σου. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυμναστών που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τακτική, αναφέροντας πως η εκτέλεση κάμψεων σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας του αθλούμενου.
Είναι καλό ή κακό να κάνεις κάμψεις σε καθημερινή βάση;
Ωστόσο, τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου σε περίπτωση που εντάξεις τη συγκεκριμένη άσκηση σε καθημερινή βάση; Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ανέφεραν το “μέτρον άριστον” σε κάθε έκφανση της ζωής τους, και ενδεχομένως η εν λόγω ρήση να βρίσκει εφαρμογή και εδώ. Σίγουρα, οι κάμψεις αποτελούν μία εξαιρετική άσκηση, όπως και οι έλξεις, τα καθίσματα και άλλες πολλές. Παρόλα αυτά, κανένας δεν υποστηρίζει την καθημερινή εκτέλεση καθισμάτων μιας και η καταπόνηση που προκαλεί η συγκεκριμένη άσκηση στο σώμα σου είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Επομένως, γιατί ορισμένοι προτείνουν “άφοβα” την καθημερινή εκτέλεση κάμψεων; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη που μας κρύβει η καθημερινή εκτέλεση κάμψεων; Παρακάτω θα δεις αναλυτικά τι ενδέχεται να συμβεί στο σώμα σου σε περίπτωση που εντάξεις τις κάμψεις σε καθημερινή βάση. Έτσι θα γνωρίζεις το τι θα πρέπει να προσέχεις καθώς και το τι να περιμένεις από την εν λόγω “συνήθειά” σου.
Όφελος νο1: ενδυνάμωση των συνδέσμων
Οι κάμψεις αποτελούν μία ιδιαίτερα αποτελεσματική άσκηση αναφορικά με την ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή των συνδέσμων των ώμων. Οι μύες και οι τένοντες γύρω από την περιοχή των ώμων είναι υπεύθυνοι για τη συγκράτηση του βραχιόνιου οστού στην κοιλότητα του ώμου, με τις κάμψεις να βοηθούν στην προστασία και ενδυνάμωση της εν λόγω περιοχής. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίσεις να αυξάνεις σταδιακά τον αριθμό των επαναλήψεών σου στη συγκεκριμένη άσκηση, προκειμένου να επέλθει η εν λόγω ενδυνάμωση. Η “υπερφόρτωση” των αδύναμων μυών σου με περαιτέρω επαναλήψεις μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σε διάφορους μυς και τένοντες.
Όφελος νο2: ενδυνάμωση και τόνωση των μυών
Οι παραλλαγές που υπάρχουν στις κάμψεις είναι πραγματικά αμέτρητες, και κάθε μία από αυτές στοχεύει στους μύες του σώματός σου με διαφορετικό τρόπο. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα διαφορετικών εκδοχών κάμψεων σύμφωνα με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα σώματα των αθλούμενων. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως τα αποτελέσματα κάθε παραλλαγής κάμψεων διέφεραν κατά πολύ από τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι κάμψεις “διαμάντι” ενεργοποίησαν ιδιαιτέρως την περιοχή του τρικέφαλου και του μείζον θωρακικού μυ. Αντίθετα, οι παραλλαγές των κάμψεων με τα χέρια μπρος ή πίσω από το ύψος των ώμων ενεργοποίησαν κυρίως τους μύες τις πλάτης και τους κοιλιακούς. Μάλιστα, στη δεύτερη παραλλαγή (κάμψεις με τα χέρια πίσω) παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη-από πλευράς αριθμού- ενεργοποίηση των μυών του σώματος.
Δες επίσης: Οι 8 καλύτερες κάμψεις για μεγαλύτερο στήθος!
Γενικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κάμψεις με τα χέρια πίσω από το ύψος των ώμων είναι αποτελεσματικότερες ως προς την ενδυνάμωση του κορμού σου, ενώ οι κάμψεις “διαμάντι” θα βοηθήσουν τα μέγιστα αυτούς που θέλουν να αυξήσουν τον όγκο, τη δύναμη αλλά και να “τονώσουν” τις περιοχές των τρικέφαλων και του στήθους τους.
Όφελος νο3: βελτιωμένη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η ενδυνάμωση του μυϊκού μας συστήματος επιφέρει οφέλη και στη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μία διαχρονικού τύπου έρευνα όπου συμμετείχαν 1,104 ενεργοί αθλούμενοι, οι οποίοι εκτελούσαν σε καθημερινή βάση κάμψεις, παρατηρήθηκε πως η μερίδα των αθλούμενων που εκτελούσε περισσότερες κάμεις ανά ημέρα είχε 96% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιο καρδιαγγειακού προβλήματος.
Βέβαια, όπως σε κάθε έρευνα, έτσι και εδώ, επισημαίνεται πως το δείγμα αφορούσε ενεργά αθλούμενους ανθρώπους και μάλιστα άνδρες. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να ισχύει στην περίπτωση των γυναικών ή σε αυτήν των μη ενεργά αθλούμενων ατόμων.
Κίνδυνος νο1: προπονητικό τέλμα
Το προπονητικό τέλμα απαντά στο φαινόμενο που θέλει τον αθλούμενο να μην βρίσκει πλέον “δύσκολη” μία συγκεκριμένη άσκηση εξαιτίας της “απομνημόνευσής” της από το σώμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ανάπτυξη των μυών του σώματος παρά τη συνεχή προπόνηση. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του προπονητικού τέλματος καλό θα ήταν να ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου διαφορετικές παραλλαγές της άσκησης έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες.
Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως οι αθλούμενοι, οι οποίοι ενσωματώνουν την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμα εκγύμνασής τους, τείνουν να διατηρούν τη μυϊκή τους δύναμη. Αν θέλεις να αποκομίσεις μέγιστα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για το σώμα σου καλό θα ήταν να εντάξεις στις προπονήσεις σου τα ακόλουθα: εκγύμναση του κορμού, αερόβια γυμναστική και προπόνηση ισορροπίας, διατάσεις.
Κίνδυνος νο2: πόνοι στη μέση
Ορισμένες παραλλαγές κάμψεων, όπως είναι οι κάμψεις με τα χέρια πίσω ή μπροστά από το ύψος των ώμων, πιέζουν περισσότερο τους μύες της μέσης, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κάμψεων δημιουργείται προσωρινή συμπίεση μεταξύ των μεσοσπονδύλιων συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση τώρα που το σώμα σου πιεστεί με έξτρα βάρος ενδέχεται να δημιουργηθούν τραυματισμοί στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Αν τώρα αντιμετωπίζεις ούτως ή άλλως προβλήματα με τη μέση σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ορθοπεδικό προτού εντάξεις τις κάμψεις στο καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεών σου.
Κίνδυνος νο3: πόνοι στους καρπούς
Πολλοί αθλούμενοι παραπονιούνται για πόνους στην περιοχή των καρπών έπειτα από την εκτέλεση κάμψεων. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος εκτέλεσης της εν λόγω άσκησης αυξάνει το φορτίο στην περιοχή εξωτερικά του καρπού εξαιτίας της θέσης που πρέπει να πάρει το χέρι μας. Οι συγκεκριμένοι πόνοι σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί να οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό συνδέσμου ή σε κάποια “κατασκευαστική ανωμαλία” του χεριού, την οποία και φέρουμε εκ γενετής. Αν τώρα είσαι από αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τους καρπούς τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ορθοπεδικό.
Κίνδυνος νο4: τραυματισμός αγκώνα
Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους επιστήμονες όσο πιο γρήγορα εκτελείς μία κάμψη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καταπόνηση που προκαλείς στους αγκώνες, στους συνδέσμους καθώς και στους τριγύρω εμπλεκόμενους ιστούς. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως η αργή εκτέλεση των κάμψεων ενεργοποιεί στο μέγιστο βαθμό τους μύες του σώματός σου. Επομένως, την επόμενη φορά που θα εκτελέσεις κάμψεις φρόντισε να τις κάνεις αργά. Έτσι, δεν θα καταπονήσεις τους αγκώνες σου, ενώ ταυτόχρονα θα επιτύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των μυών σου.
Δες επίσης: 10 Παραλλαγές των push-ups που μπορείς να κάνεις!
Εν κατακλείδι
Όπως θα συμπέρανες και εσύ ο ίδιος από τα παραπάνω δεδομένα, οι περισσότεροι κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρει η πρακτική της εκτέλεσης κάμψεων σε καθημερινή βάση σχετίζονται με περιπτώσεις τραυματισμών. Οι εν λόγω τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν από μέρους σου αρκεί να εκτελείς σωστά και προσεκτικά κάθε παραλλαγή της συγκεκριμένης άσκησης. Επίσης, τα οφέλη που σου επιφέρουν οι κάμψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν καλό λόγο για να τις εντάξεις τουλάχιστον σε 3 προπονήσεις σου κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Αν τώρα είσαι απόλυτα υγιής και πιστός εκτελεστής των εκάστοτε ασκήσεων, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα ως προς την ένταξη των κάμψεων στις καθημερινές σου προπονήσεις!