love and couple

3 Τρόποι για να διατηρήσετε μια ευτυχισμένη σχέση για πάντα!

by theman

Είτε μιλάμε για γάμο είτε για μια σχέση, είτε για ετερόφυλη είτε ομόφυλη σχέση, όταν οι σύντροφοι το βλέπουν σοβαρά π.χ. να παντρευτούν θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον δεσμό τους ζωντανό και ευτυχισμένο. Τα διαζύγια σήμερα έχουν φτάσει το 45% παγκοσμίως και οι παλαιότερες γενιές νομίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος που να μπορούν να προληφθούν, πέρα από το απλώς οι σύντροφοι να ανέχονται αυτά που δεν τους αρέσουν.

Και όμως, υπάρχουν τρεις τρόποι να διατηρήσετε τη σχέση σας την καλύτερη που μπορείτε, να αποφύγετε το χωρισμό ή το διαζύγιο ανάλογα, ακόμα κι όταν έχει περάσει η γνωστή περίοδος του ρομαντισμού! Επειδή μάλιστα η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, καλό είναι να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο γνωρίζοντας από πριν τι έχεις να κάνεις για να εξελίσσεται σωστά η σχέση σου.

Πώς θα είστε ευτυχισμένοι, αποφεύγοντας τον χωρισμό;

 

1. Παντρευτείτε σε μεγαλύτερη ηλικία

Σκεφτείτε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι και τα 25, άρα θα ήταν σοφότερο να πάρεις αποφάσεις ζωής μετά από εκείνη την ηλικία. Τα ζευγάρια που παντρεύονται σε μικρή ηλικία, ενώ αργότερα χωρίζουν επειδή λένε πως “απομακρύνθηκαν”, κατά πάσα πιθανότητα έχουν δίκιο. Οι αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται τους κάνουν να θέλουν άλλα πράγματα από τη ζωή τους.

Επιπλέον, όσοι παντρεύονται αργότερα έχουν την ευκαιρία για περαιτέρω σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συνήθως επιφέρουν και μεγαλύτερο εισόδημα στη μελλοντική τους εργασία. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο οι σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την προσωπική τους εξέλιξη, αλλά και να στήσουν αργότερα έναν γάμο και μια οικογένεια με πιο στέρεες οικονομικές βάσεις.

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας

lies-in-dating-couples

Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία κάθε σχέσης, διότι εάν την τιμάμε είναι κάτι που μένει για πάντα. Άτομα που είναι μαζί και ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια, έχουν ξεκάθαρα εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Αυτό δεν είναι κάτι που αποκτάται αμέσως, αλλά θέλει πολύ καιρό και κόπο. Για αυτό και πρέπει να ζήσουμε τον άλλον αρκετό καιρό, χωρίς να βιαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις.

Είστε σίγουροι πως αν έχετε ανάγκη, ο σύντροφός σας θα είναι εκεί; Είστε σίγουροι πως θα σας υπερασπιστεί; Θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να νιώσετε αγάπη και ασφάλεια; Ξέρετε πως θα δεσμευτεί να κάνει κάτι, αν είναι πραγματικά σημαντικό για σας; Και κυρίως, έχετε αναλάβει και εσείς πρόθυμα να κάνετε τα ίδια και εσείς.

3. Φροντίστε να υπάρχει σεβασμός και ισότητα

laughing-couple

Σύμφωνα με τον John Gotman, ψυχολόγο και ερευνητή σχέσεων, στις σχέσεις που όδευαν προς διάλυση οι γυναίκες επηρεάζονταν ευκολότερα από τους άντρες τους παρά το αντίστροφο όσον αφορά τις κοινές τους αποφάσεις (οικονομικά, ταξίδια, παιδιά κ.λπ.). Συνεπώς, δεν υπήρχε ισοτιμία στη σχέση τους και ο ένας έκανε περισσότερες υποχωρήσεις. Οι ισότιμες σχέσεις είναι μακροπρόθεσμα πιο ευτυχισμένες και πιο σταθερές.

Οι άντρες που έκαναν εξίσου αρκετές υποχωρήσεις με τις συντρόφους τους βίωναν μεγαλύτερη ευτυχία στο γάμο τους και ήταν καλύτεροι πατέρες. Άντρες, είστε με τις γυναίκες σας επειδή τις σέβεστε και τις υπολογίζετε. Άρα, θεωρήστε τις γνώμες τους το ίδιο σημαντικές με τις δικές σας και συζητήστε ώστε να καταλήξετε σε κάτι με το οποίο είστε ευχαριστημένοι και οι δύο..

Δες επίσης: 10 τρόποι για να έχεις μια καλύτερη καθημερινότητα με τη σύντροφό σου!

Η ευτυχία στο γάμο δεν είναι θέμα τύχης, ούτε εξαρτάται μόνο από τον κεραυνοβόλο έρωτα που νιώσατε όταν πρωτοείδατε τον άλλον. Αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες. Μπορεί να ξεκινάμε τις σχέσεις μας ως ερωτευμένοι, το να κρατήσουμε όμως αυτόν τον έρωτα θέλει αφοσίωση στη σχέση και πραγματική όρεξη για επικοινωνία και επένδυση χρόνου, αλλά και συναισθήματος. Σύμφωνα με την απόλυτη ατάκα μιας φίλης μου “ακολούθα την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό σου μαζί σου”!

Δείτε όλα όσα διαβάσαμε στην TEDx ομιλία του George Blair-West, διακεκριμένου ψυχίατρου, ερευνητή αλλά και συγγραφέα!

Related Posts