αύξηση βάρους

5 Λόγοι που ο κακός ύπνος επηρεάζει την απώλεια βάρους!

by theman

Η απώλεια βάρους είναι ένα μεγάλο ζήτημα για πολύ κόσμο που παλεύει με περιττά κιλά. Κάποιες φορές, όση γυμναστική και αν κάνεις ή όσο και αν προσέχεις την διατροφή σου, η ζυγαριά “κολλάει” και το νούμερο δε λέει να κατέβει. Εκεί, είναι που και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Ένας από αυτούς τους παράγοντες, που είναι πιο σημαντικός απ’ όσο νόμιζες, είναι ο ύπνος.  Κι’ όμως, ο ύπνος σε επηρεάζει στο να χάσεις βάρος.

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο ή να το είχες ξανακούσει, ωστόσο εδώ θα μάθεις λίγα πράγματα παραπάνω. Δες πως ακόμα και το πως κοιμάσαι παίζει ρόλο στα κιλά σου. Διάβασε ποιοι είναι οι 5 λόγοι που ο κακός ύπνος επηρεάζει την απώλεια βάρους!

Δες πως ο κακός ύπνος παίζει ρόλο στο να μπορείς να χάσεις κιλά!

 

Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους

αύξηση βάρους

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κακός ύπνος ή οι ελάχιστες ώρες ύπνου συνδέονται με αύξηση του βάρους και παχυσαρκία. Προφανώς και ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικές ώρες για να ξεκουραστεί. Παρόλα αυτά, όταν αρχίζεις να χαλάς το πρόγραμμά σου και να κοιμάσαι λιγότερο απ’ όσο έχεις συνηθίσει, τότε αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, και ο κακής ποιότητας ύπνος είναι εξαιρετικά κακός ως προς το θέμα των κιλών.

Δες επίσης : Τι συμβαίνει στο σώμα μας όσο κοιμόμαστε;

Με το να κοιμάσαι λιγότερο, τρως περισσότερο

βραδινό φαγητό

Άλλη μια συνέπεια που έχει ο κακός ύπνος είναι ότι ανοίγει την όρεξη. Φυσικά, δεν είναι κακό να τρώμε, ίσα ίσα είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν είσαι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, το λιγότερο που θέλεις είναι να σου ανοίγει η όρεξη. Ο λόγος που ο λιγοστός ύπνος σου ανοίγει την όρεξη είναι ότι ο ύπνος επηρεάζει δύο ορμόνες της πείνας. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, αυτές οι ορμόνες σε επηρεάζουν ώστε να πεινάς αλλά και να σου ανοίγει η όρεξη. Αυτό, καθιστά την προσπάθεια σου ακόμα πιο δύσκολη.

Δες επίσης : 8 Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία!

Ο ύπνος σε βοηθά να αντιμετωπίσεις  τις λιγούρες και να κάνεις υγιεινές επιλογές

ύπνος

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου. Για παράδειγμα, μια μέρα όπου έχεις κοιμηθεί λίγο θεωρείς ότι “έχεις κερδίσει” ένα γλυκό ή ένα ανθυγιεινό φαγητό! Αυτός είναι ένας λάθος προγραμματισμός του μυαλού σου ο οποίος επηρεάζεται ξεκάθαρα από το πόση ώρα και πόσο ποιοτικά κοιμάσαι!

Δες επίσης : 6 Συμβουλές για να τονώσεις το μεταβολισμό σου!

Ο λιγοστός ύπνος σε κάνει να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες

αυπνία

Αυτό φαίνεται παράξενο αλλά θα σου εξηγήσω αμέσως πως γίνεται. Όπως σου είπα πιο πάνω, ο λιγοστός ύπνος σε κάνει να αποζητάς κάτι παχυντικό και σου ανοίγει την όρεξη. Όταν , λοιπόν, μένεις πολλές ώρες ξύπνιος καταναλώνεις περισσότερο φαγητό σε σχέση με το να κοιμόσουν εκείνες τις ώρες. Αυτόματα, αυξάνεται το φαγητό που τρως καθώς και οι θερμίδες. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την κακή επιλογή τροφών αλλά και την αυξημένη όρεξη και πείνα, φτάνεις να τρως πολύ παραπάνω από τα φυσιολογικά σου όρια.

Δες επίσης : 4 Τρόποι να χάσεις περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμάσαι!

Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας επηρεάζεται από τον ύπνο

άνδρας κοιμάται

Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας είναι αυτός ο δείκτης που δείχνει πόσες θερμίδες καις όταν το σώμα σου είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Επηρεάζεται από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και τη μυική μάζα. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο μεταβολισμός μειώνεται όταν υπάρχουν ώρες αϋπνίας. Επιπλέον, με την έλλειψη ύπνου είναι πιθανό να χάσεις μυική μάζα η οποία καίει περισσότερες θερμίδες απ’ ότι το λίπος. Έτσι, ο οργανισμός σου καίει λιγότερες θερμίδες.

Δες επίσης : 6 Επιστημονικοί τρόποι για να κοιμηθείς πιο γρήγορα!

Η απώλεια βάρους είναι σαφέστατα ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι. Θέλει πειθαρχία και υπομονή αλλά αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν και ένας από αυτούς είναι ο ύπνος. Ο κακός ύπνος μπορεί να είναι και ο κύριος λόγος που δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά. Δες παραπάνω πως ο ύπνος σε επηρεάζει στο θέμα των κιλών και φρόντισε να έχεις καλό και ποιοτικό ύπνο από εδώ και στο εξής!

Related Posts