foteismeno domatio διακόσμηση

5 Tips διακόσμησης σπιτιού για αρχάριους

by theman

Η διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι ταυτόχρονα εξίσου τρομακτική όσο είναι ενδιαφέρουσα. Είναι στη φύση της δραστηριότητας να παντρεύει το χάος του να αλλάζεις τον χώρο σου με το υπέροχο συναίσθημα ότι θα γινει πιο όμορφος και άνετος από ποτέ.

Τώρα, αν δεν έχεις ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα αλλά δεν θες και να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία, μην ανησυχείς καθόλου. Τα επόμενα tips θα σε βοηθήσουν αρκετά!

Ακόμα, όλα τα tips εφαρμόζονται σε περίπτωση που είσαι σε στενό budget, και τα περισσότερα απευθύνονται για μεμονομένα δωμάτια μέσα στον χώρο. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σπιτιού σου, η βασική ιδέα παραμένει ίδια.

Δες επίσης: 5 Συμβουλές για όταν διακοσμείς το διαμέρισμά σου!

Tips διακόσμησης για αρχάριους!

 

Μέτρησε τον χώρο σου!

monterno domatio

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς για να πετύχει οποιαδήποτε απόπειρα διακόσμησης είναι το μέγεθος του χώρου που θες να ασχοληθείς. Το μόνο που θα χρειαστείς για αρχή είναι μια μεζούρα ή ένα μέτρο και 10 λεπτά. ίσως και λιγότερο αν ο χώρος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Θα χρειαστεί να μετρήσεις  τα βασικά, ύψος, μήκος και πλάτος, και ιδανικά να ζωγραφήσεις μια κάτοψη του χώρου σε ένα χαρτί Α4, σε αντίστοιχη κλίμακα.

Για παράδειγμα αν έχεις ένα  ορθογώνιο δωμάτιο 50τμ και θες να το σχεδιάσεις, απλά μετάτρεψε τα μήκη και πλάτη από μέτρα σε εκατοστά με την ίδια αναλογία.

Αν ας πούμε η μια πλευρά είναι 5 μέτρα και η άλλη πλευρά είναι 6 μέτρα, απλά σχεδίασέ τα σαν 25 και 30 εκατοστά αντίστοιχα. Ανάλογα το μέγεθος του σπιτιού και τον αριθμό των επίπλων και αντικειμένων που θες, μπορείς να το ζωγραφίσεις μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Δεν χρειάζεται καμία απολύτως ειδίκευση για τον σχεδιασμό. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πάρεις μια μεζούρα μαζί σου όταν θα πας να ψωνίσεις έπιπλα και να έχεις την κλίμακα στον νου σου.

Δες επίσης: 6 οικονομικοί τρόποι διακόσμησης ενός διαμερίσματος!

Αποφάσισε τις δραστηριότητες που θα κάνεις στο συγκεκριμένο δωμάτιο

piano kai karekla

Η  διακόσμηση θα γίνει πολύ πιο απλή διαδικασία τη στιγμή που θα αποφασίσεις ακριβώς για τι θες να χρησιμοποιήσεις τον χώρο. Αν ας πούμε προορίζεις το δωμάτιο για γραφείο προφανώς δεν ψάχνεις για κρεβάτι, αλλά γραφείο, καρέκλες, βιβλιοθήκη ίσως και κάποιο τραπεζάκι.

Πριν ξεκινήσεις να ψωνίζεις, γράψε σε τι σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το δωμάτιο. Ψυχαγωγία, δουλειά, κάποιο χόμπι, κάποιο πάρτυ; Ανάλογα με τις δραστηριότητες του χώρου θα χρειαστείς διαφορετικό ελεύθερο χώρο και φυσικά άλλα έπιπλα.

Στο συγκεριμένο στάδιο πάρε το χαρτί με τα σχέδια που ετοίμασες πριν και αν δεν το έχεις κάνει, σχεδίασε πρόχειρα που είναι οι πόρτες και τα παράθυρα.

Τώρα ζωγράφισε με απλά μικρά τετραγωνάκια και ορθογώνια που θα ήθελες να βρίσκονται τα έπιπλα που θα χρειαστείς και περίπου τι μέγεθος θα ήθελες να έχουν. Πάντα με την αντιστοιχία της κλίμακας φυσικά.

Φρόντισε να αφήσεις αρκετό κενό χώρο ενδιάμεσα σε περίπτωση που για κάποιες δραστηριότητες χρειάζονται να κινηθείς ή να είσαι όρθιος. Αν παίζεις κάποιο όργανο για παράδειγμα, το τελευταίο που θες είναι να “βρίσκεις” πάνω στα έπιπλα με κάθε δεύτερη δοξαριά λόγω διακόσμησης.

Δες επίσης: Πώς το γυαλί αυξάνει την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας

Διάλεξε τα χρώματα και το στυλ του δωματίου

fyto esoterikou xorou

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά στυλ από τα οποία μπορείς να διαλέξεις για την διακόσμηση του χώρου σου. Το στυλ σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με την δική σου ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα και βάσει αυτού θα επιλέξεις χρώματα και φωτισμό.

Αν ας πούμε σου αρέσει ένα βιομηχανικό στυλ, που δίνει την εντύπωση εργοστασίου του ’60, μπορείς να χρησιμοποιήσιες ένα ανθρακί χρώμα στους τοίχους και να διαλέξεις ένα σετ επίπλων και φωτισμού που να ταιριάζει με το όλο σκηνικό.

Αν πάλι είσαι πιο πολύ φαν του μινιμαλισμού και της ασιατικής κουλτούρας, με έμφαση στην ευεξία και την γαλήνη, ένα ανοιχτό πράσινο στους τοίχους με ουδέτερα χρώματα στα έπιπλα ( μπεζ, λευκό, μαύρο) θα έδεναν υπέροχα.

Γενικά η διακόσμηση του χώρου γίνεται πανεύκολη όταν έχεις αποφασίσει τη διάθεση που θες να έχεις όταν δραστηριοποιείσαι στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θέλεις να έχεις και διαφορετικά στυλ σε διαφορετικά δωμάτια. ένας συνδυασμός 2 στυλ είναι ιδανικός ανάλογα πάντα το μέγεθος του χώρου σου.

Δες επίσης: Τα 4 χρώματα που αυξάνουν την παραγωγικότητα

Έπιπλα και Χαλί

klasiko domatio

 

Τώρα που έχεις αποφασίσει το στυλ διακόσμησης που θες να ακολουθήσεις για το συγκεκριμένο δωμάτιο, και έχεις μετρήσει και οργανώσει που θες να βρίσκεται κάθε έπιπλο, ήρθε η ώρα να πας για ψώνια.

Ανάλογα με το στυλ που έχεις επιλέξει θα ψάξεις τα χρώματα και τα σχέδια που θες να έχουν τα έπιπλά σου.

Το ίδιο ισχύει και για το χαλί, του οποίου το μέγεθος έχει να κάνει με το μέγεθος του δωματίου. Ανεξάρτηατα από το σχεδιο και το χρώμα, το χαλί έχει την τάση είτε να “γεμίζει” το δωμάτιο αν καλύπτει μεγάλο μέρος του πατώματος, ή να “μεγαλώνει” τον χώρο αν είναι δυσανάλογα μικρό.

Αν ας πούμε έχεις ένα μεγάλο δωμάτιο, θες να τοποθετήσεις ένα σχετικά μικρό χαλί κεντρικά ή κάτω από κάποιο τραπέζι. Αν το δωμάτιο είναι μικρό, αντίθετα, αυτό που θες είναι ένα μεγάλο χαλί που να ταιριάζει με το όλο θέμα.

Όσον αφορά τα έπιπλα τώρα, θα γυρίσεις πίσω τα σχέδια του δωματίου και θα κοιτάξεις τι χρειάζεσαι. Μπορείς να βρεις πανέμορφα πράγματα άσχετα από τον προϋπολογισμό σου, και τώρα ήρθε η ώρα να τα πάρεις.

Φρόντισε να ταιριάζουν με το χαλί και το υπόλοιπο σκηνικό του δωματίου.

Δες επίσης: Διακόσμηση γραφείου σύμφωνα με το feng shui

Διακόσμηση χωρίς φωτισμό δεν γίνεται

skoinh se aulh

Τελευταίος στην λίστα μας βρίσκεται ο φωτισμός και είναι το κομμάτι της διακόσμησης που ο πιο πολύς κόσμος κάνει λάθος. Για αρχή, να ξέρεις ότι θα χρειαστείς 3 είδη φωτισμού, αλλά μην σε ανησυχεί, είναι πανεύκολο να τα προσαρμόσεις στο σχέδιό σου.

Για αρχή θέλεις να πάρεις ένα κεντρικό φως για το δωμάτιο. Ένα φωτιστικό που θα κρέμεται από το ταβάνι και θα είναι το γενικό φως του δωματίου ας πούμε. Θα ήταν καλό να ρίξεις μια ματιά στις κλίμακες φωτεινότητας και ανάλογα το στυλ του δωματίου, να επιλέξεις ποιο θα ταίριαζε περισσότερο.

Μετά υπάρχει ο φωτισμός δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα τις δραστηριότητες του χώρου θέλεις να έχεις μικρότερες εστίες φωτισμού, μια για κάθε ξεχωριστή ασχολία.

Πάρε μια κουζίνα σαν παράδειγμα. Θες ένα γενικό φως στο κέντρο του δωματίου, αλλά θες και ξεχωριστά μικρότερα φώτα στον πάγκο που χρησιμοποιείς και στον απορροφητήρα για να μπορείς να δεις αρκετά καλά.

Το τρίτο είδος είναι προαιρετικό και σχετίζεται με πίνακες, καθρέπτες και διακοσμητικά που ίσως θέλεις να δείξεις λίγο περισσότερο. Πρόκειται για μικρούς λαμπτήρες που στρέφουν το φως τους στο αντικείμενο. Ένας πίνακας με έναν μικρό προβολέα από κάτω ας πούμε.

Δες επίσης: 6 Συμβουλές για να έχεις το τέλειο εργένικο σπίτι

toixos me diakosmhsh

Σε γενικές γραμμές η διακόσμηση είναι μια αρκετά δημιουργική διαδικασία που αξίζει να περάσεις λίγο χρόνο για να την κάνεις σωστά. Δεν χρειάζεται κάποια σπουδαία γνώση, αλλά μερικά απλά tips για να γίνει πιο εύκολη είναι πάντα χρήσιμα.

Ξεκίνα με μια απλή μεζούρα, διάλεξε τι στυλ σου αρέσει και σε εκφράζει περισσότερο, και οργάνωσε τον χώρο σου όπως εσύ θες. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψεις ότι το δωμάτιο σου θα μοιάζει απλά υπέροχο.

Related Posts