σημασία συναισθηματικής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον

Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την επαγγελματική σου επιτυχία!

by theman

Η υψηλή μόρφωση και οι αφομοίωση δεξιοτήτων αποτελούν σίγουρα πολύ χρήσιμα στοιχεία για το εργασιακό σου περιβάλλον, ωστόσο, αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν εχέγγυα επιτυχίας. Αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου θα πρέπει να αναπτύξεις ένα πολύ πιο σημαντικό χαρακτηριστικό από τα παραπάνω, αυτό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Όμως, προτού προχωρήσουμε στη συνέχεια του άρθρου, ας κάνουμε μία αποσαφήνιση του όρου “συναισθηματική νοημοσύνη”. Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα καθώς και των υπολοίπων. Με τον τρόπο αυτό ένα άτομο είναι ικανό να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό του αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις με σύνεση και κατανόηση.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεσαι!

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις τι εστί συναισθηματική νοημοσύνη, μπορείς να καταλάβεις γιατί αποτελεί τόσο δυνατό “χαρτί” για την επαγγελματική σου επιτυχία. Είτε δουλεύεις μόνος είτε σε ομάδα, η επικοινωνία (με συνεργάτες ή πελάτες) είναι αναπόφευκτη, και επομένως η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Ιδίως στην περίπτωση της εργασίας μέσα σε ένα γκρουπ ανθρώπων η επιτυχία συνιστά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, η οποία πηγάζει μέσα από την κατανόηση, την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.

Συναισθηματική νοημοσύνη στη σύγχρονη εποχή

συναισθηματική νοημοσύνη vs δείκτης ευφΐας

Αν διαθέτεις αυτογνωσία και κοινωνική επίγνωση, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να διαθέτεις υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ωστόσο, δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης ή για να το θέσω καλύτερα, πολλοί από εμάς υστερούν σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης των ατόμων φαίνεται να έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 25 μονάδες σε αντίθεση με το δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 25 μονάδες. Άρα, βλέπουμε πως υπάρχει η τάση παραγωγής έξυπνων αλλά “αναίσθητων” εργαζομένων.

Δες επίσης: 11 Σημάδια ότι κάποιος δεν έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη!

Και αν αυτό δεν σου φαίνεται τόσο “τραγικό”, να σου πω πως η συναισθηματική νοημοσύνη εμπλέκεται σε πολλά και σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως είναι η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας, η αυξημένη παραγωγικότητα και κατά συνέπεια η αύξηση των κερδών της επιχείρησης. Επίσης, η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ενός ανθρώπου τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην επαγγελματική του πορεία.

Συναισθηματική νοημοσύνη στο εργασιακό περιβάλλον

σημασία συναισθηματικής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία σου στο εργασιακό σου περιβάλλον. Αν στην εκάστοτε επιχείρηση υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν ο ένας τον άλλον, αναγνωρίζουν τους όποιους προβληματισμούς και δυσκολίες φέρει ο καθένας και παρέχουν τη σχετική βοήθεια, τότε προφανώς τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με ένα εργασιακό περιβάλλον όπου επικρατούν τα αισθήματα του ανταγωνισμού και της “κυριαρχίας”.

Πολλές μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει πως ένας διευθυντής-manager με υψηλό δείκτη νοημοσύνης έχει 400% παραπάνω πιθανότητες να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό που διαχειρίζεται. Και αυτό διότι οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι τα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας καταλαβαίνουν τα προβλήματά τους, συζητούν μαζί τους και προτείνουν λύσεις αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων. Είναι φυσιολογικό επομένως οι εν λόγω εργαζόμενοι να θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στη συγκεκριμένη εταιρεία.

συναισθηματική νοημοσύνη και καταπολέμηση των διαφωνιών-εντάσεων

Πέρα των παραπάνω, η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται ότι βοηθά στην εξάλειψη φαινομένων “γκρίνιας” και παραπόνων στο εσωτερικό μιας εταιρείας. Συνέπεια των παραπάνω είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου και η αύξηση της αποδοτικότητας. Όταν οι εργαζόμενοι σε μία εταιρεία διαθέτουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης αυτομάτως εξαλείφουν τις όποιες διαμάχες μεταξύ τους. Έτσι, ο χρόνος εργασίας τους είναι “καθαρός”, χωρίς να υπάρχουν κωλυσιεργίες εξαιτίας διάφορων διαφωνιών και παραπόνων.

συναισθηματική νοημοσύνη και αυξημένες απολαβές

Επίσης, υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τη συναισθηματική νοημοσύνη με τις αυξημένες αποδοχές ενός εργαζομένου. Για παράδειγμα φαντάσου την περίπτωση ενός πωλητή. Το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων (επαφή με τους πελάτες). Ένας πωλητής ο οποίος καταλαβαίνει μέσα από τη συζήτηση με τον πελάτη του τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τα θέλω του είναι πιθανότερο να επιτύχει στον τομέα του και να αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του.

συναισθηματική νοημοσύνη και διαχείριση συναισθημάτων

Τέλος, ένας εργαζόμενος που διαθέτει υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά του. Έτσι, δεν θα “ξεσπάσει” λόγω συναισθημάτων θυμού ή κούρασης στους τριγύρω του ενώ παράλληλα θα αποφύγει τα αντίστοιχα λάθη κατά τη διάρκεια της δουλειάς του. Με απλά λόγια, η συναισθηματική νοημοσύνη θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το “καθαρό” μυαλό προκειμένου να μην δώσεις δικαιώματα.

Πως να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη

πως να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη

Αν τώρα θεωρείς ότι υστερείς στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορείς να προβείς σε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να “βελτιωθείς”. Ευτυχώς για εσένα, η συναισθηματική σου νοημοσύνη μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την εξάσκηση σε αντίθεση με τον δείκτη νοημοσύνη, ο οποίος θα παραμένει ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορεί να κάνεις για να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη.

Η υιοθέτηση μίας θετικότερης στάσης απέναντι στα πράγματα θα σε βοηθήσει σίγουρα, όπως επίσης και μία αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπέδων του άγχους σου. Ακόμη, η αναγνώριση της γλώσσας του “σώματος”, με την έννοια της αναγνώρισης της ψυχολογικής κατάστασης του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου χωρίς να υπάρξει λεκτική επικοινωνία, αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο βελτίωσης της συναισθηματικής σου νοημοσύνης. Τέλος, η εποικοδομητική επίλυση των όποιων διενέξεων από μέρους σου, χωρίς εντάσεις και λογομαχίες, θα αποτελέσει τρανό παράδειγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Δες επίσης: Τι διαθέτουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Related Posts