best leader

Πώς οι πετυχημένοι ηγέτες δημιουργούν σωστές εργασιακές σχέσεις!

by theman

Το να είστε πετυχημένοι ηγέτες με μια σπουδαία καριέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όμως ο πιο σημαντικός είναι οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Δεν εννοούμε μόνο εκείνους με παρόμοιες θέσεις, αλλά και τους υφιστάμενους σας, διότι η κύρια δύναμη του ηγέτη είναι όσοι δουλεύουν για αυτόν.

Μια εταιρεία αποκτά δυνατά θεμέλια μόνο όταν οι εργαζόμενοι αποτελούν μια δεμένη ομάδα. Δεν λέμε να γίνουν κολλητοί, όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή επικοινωνία και συνεπώς ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Και όπως γνωρίζουμε, ο ευχαριστημένος εργαζόμενος είναι πολύ πιο αποδοτικός.

Ποια είναι τα μυστικά των σπουδαίων ηγετών για αποτελεσματικές σχέσεις στη δουλειά;

 

1. Έχουν σωστές προτεραιότητες

sxedio etaireias

Ένας σωστός ηγέτης ξέρει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα και να βλέπει τι έχει στ’ αλήθεια σημασία για τη δουλειά. Με άλλα λόγια, γνωρίζει ότι πρέπει να επενδύσει όχι μόνο στο χρηματικό κέρδος, αλλά και στις άλλες πτυχές της εργασίας του, όπως οι θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ συναδέλφων αλλά και πελατών. Για παράδειγμα, μπορεί η διοργάνωση κάποιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων να απαιτεί κάποια χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, θα φέρει κοντά τους εργαζόμενους και κατά συνέπεια θα τους κάνει αποτελεσματικότερους στη δουλειά τους.

2. Ξέρουν να δέχονται βοήθεια

all together company

Κανένας σπουδαίος ηγέτης δεν κατάφερε να ανελιχθεί στη θέση του με τη νοοτροπία “ξέρω τα πάντα και είμαι ο καλύτερος, άρα δε χρειάζομαι βοήθεια”. Αντίθετα, ξέρει ότι κάθε άτομο, ανεξαρτήτως θέσης, έχει κάτι να του μάθει και να του προσφέρει, διότι ο καθένας μας έχει γνώσεις και σε κάτι διαφορετικό. Επιπλέον, το ταξίδι της μάθησης δεν τελειώνει ποτέ και οι ορίζοντές μας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Άσε που η νοοτροπία του ξερόλα μας κάνει αυτόματα αντιπαθητικούς σε οποιονδήποτε.

3. Ποτέ δεν είναι “πολύ απασχολημένοι”

showing task

Το μυαλό και το σώμα μας είναι σαν μια μηχανή – αν λειτουργεί συνεχώς, φθείρεται αργά ή γρήγορα. Για αυτό, ένας πετυχημένος ηγέτης οργανώνει αποτελεσματικά το χρόνο του ώστε να μην είναι συνεχώς απασχολημένος. Γνωρίζει ότι πρέπει να είναι διαθέσιμος αν κάποιος ζητήσει τη βοήθειά του, διότι χαίρεται να μοιράζεται τις γνώσεις του και να καλυτερεύει συνεχώς τις εργασιακές του σχέσεις. Έχει όμως και τον προσωπικό του χρόνο ώστε να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που προτιμάει.

Δες επίσης: 7 πράγματα που κάνουν οι ηγέτες στον ελεύθερο τους χρόνο!

4. Δίνουν βάση στην επικοινωνία και στις σχέσεις

enosi omadas

Εννοείται ότι δεν έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν από γεννησιμιού τους, πολλοί μάλιστα ξεκίνησαν ως εργαζόμενοι τόσο ντροπαλοί που κοίταζαν μόνο τα παπούτσια τους. Όμως μαθαίνουν κάθε μέρα πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να ενθαρρύνουν τις καλές σχέσεις. Δείχνουν ενδιαφέρον για τους συναδέλφους τους, οργανώνουν ανάλογες δραστηριότητες και έχουν πάντα σαν πρώτο μέλημα τη διατήρηση ενός ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας.

5. Δίνουν και εκτιμούν

xeirokrotima omiliti

Ο σωστός ηγέτης βλέπει πως μπορεί να αποκομίσει πολλά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Για αυτό και φροντίζει να τους ανταμείβει ανάλογα και να δείχνει την εκτίμησή του για όσα του προσφέρονται. Αντίστοιχα, ξέρει να δίνει το μέγιστο που μπορεί στην εργασία και στις σχέσεις του σύμφωνα με τις δυνατότητές του, αφού στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποτέ δεν βαριέται να δώσει όλο τον τον εαυτό σε όσα κάνει, για αυτό και πάντοτε πετυχαίνει.

6. Είναι αληθινοί

synantisi omadas

Τελευταίο και σημαντικότερο όλων: ο σωστός ηγέτης είναι πρώτα απ’ όλα αυθεντικός. Εάν όλα τα παραπάνω δεν γίνονται με γνήσια όρεξη, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν οι ανάλογες σχέσεις στη δουλειά. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ψεύτικο όχι μόνο φαίνεται, αλλά βγάζει μάτι. Ο σωστός ηγέτης επιθυμεί ειλικρινά να δημιουργήσει ευχάριστες σχέσεις με τους γύρω του και να τους βοηθήσει ώστε να τις έχουν και μεταξύ τους.

Δες επίσης: 12 Πράγματα που θα σε κάνουν καλύτερο ηγέτη και άνθρωπο!

Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει ο ηγέτης να υποτιμάει τη σπουδαιότητα των θετικών εργασιακών σχέσεων. Εάν θέλετε πραγματικά να πετύχετε, ξεκινήστε από αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρετε χωρίς τη στήριξη των συναδέλφων σας.

Άλλωστε περνάμε περίπου το ένα τέταρτο της ζωής μας στη δουλειά μας, και θέλουμε να είναι επικερδής όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε ψυχικό επίπεδο!

Related Posts