Πως να θέσεις τα όρια σου

4 Τρόποι για να θέσεις τα όρια σου στις σχέσεις σου!

by theman

Το να θέσεις τα όρια σου στις προσωπικές σου σχέσεις, μπορεί αυτή τη στιγμή να σου φαντάζει βουνό. Και πράγματι, δεν είναι εύκολο. Είναι όμως ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Τα όρια σου, πρέπει να ξέρεις να τα βάζεις σε όλων των ειδών τις σχέσεις στη ζωή σου. Είτε είναι ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές, είτε ακόμη και στο ίδιο σου το περιβάλλον. Χρειάζεται να μάθεις τον τρόπο για να λες όχι, να μάθεις να σκέφτεσαι τον εαυτό σου, να τον σέβεσαι και να τον αγαπάς. Και έτσι θα οδηγηθείς και σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.  Ωραία όλα αυτά, αλλά πως θα θέσεις τα όρια σου στην πραγματικότητα; Παρακάτω θα βρεις 4 τρόπους για να το κάνεις.

4 Πράγματα που θα σε βοηθήσουν να θέσεις τα προσωπικά σου όρια!

 

1. Όταν λέω όχι, δεν είμαι κακός άνθρωπος.

Θέσε όρια στις σχέσεις πες όχι

Μάθε να λες όχι, όποτε χρειάζεται. Είναι το πιο σημαντικό βήμα, για να ξεκινήσεις να θέτεις τα όρια σου στους ανθρώπους. Το να πεις όχι, δε σε κάνει κακό άνθρωπο, ούτε αντιπαθητικό. Αντιθέτως, σε κάνει έναν άνθρωπο που ξέρει να φροντίζει τον εαυτό του και να παίρνει αυτό που θέλει. Αν είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται πάρα πολύ να πουν όχι, βάλε μια άσκηση στον εαυτό σου. Προσπάθησε να πεις τρία όχι μέσα στην εβδομάδα που κανονικά δε θα έλεγες. Με την εξάσκηση, θα αρχίζεις να το συνηθίζεις και θα αρχίσεις να νιώθεις την ψυχική σου υγεία καλύτερα από ποτέ.

2. Θυμήσου πως λες ναι στον εαυτό σου

Πες όχι για να θέσεις τα όρια σου

 

Όταν λες όχι σε κάποιον άλλο για κάτι που δε θέλεις να κάνεις, να θυμάσαι πως ταυτόχρονα λες και ένα ναι. Ένα μεγάλο ναι στον εαυτό σου. Χρειάζεται να θυμάσαι, πως οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν στη ζωή σου.  Ο άνθρωπος που πρέπει να ικανοποιήσεις περισσότερο από όλους, γιατί δε θα φύγει ποτέ, δεν είναι κανείς άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα νιώσεις ότι βάζεις σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου, κάνε αυτή τη σκέψη. Πως δηλαδή μέσα από το όχι που λες, λες και ένα πολύτιμο ναι. Ότι το πιο σημαντικό, είναι να είσαι εσύ ψυχικά υγιής.

Δείτε επίσης: 4 Τρόποι να πιστέψεις στον εαυτό σου!

3. Ξεκάθαρες απαντήσεις

Ξεκάθαρες απαντήσεις θέσε τα όρια σου

Οι ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τους άλλους να καταλάβουν το ότι εσύ εκείνη την ώρα θέτεις τα όρια σου. Πιο συγκεκριμένα, το να μη δώσεις μια ξεκάθαρη απάντηση, ένα ναι δηλαδή ή ένα όχι, κάνει τον άλλον να σε πιέσει λίγο παραπάνω. Από την άλλη πλευρά, αν πεις ένα ξεκάθαρο όχι και είσαι αμετανόητος σε αυτό, τότε θα δώσεις το κατάλληλο μήνυμα που θέλεις στο συνομιλητή σου.

4. Πάρε τον προσωπικό σου χρόνο και χώρο

Προσωπικός χρόνος θέτω τα όρια

Να θυμάσαι πάντα, ότι ο προσωπικός σου χρόνος είναι πολύτιμος. Για αυτό το λόγο και χρειάζεται να τον διεκδικείς και να θέσεις τα όρια σου. Τόσο τον προσωπικό σου χρόνο, όσο και τον χώρο. Μην αφήνεις κανέναν άνθρωπο να σου τον καταπατάει και να σου τον κλέβει. Και για να το καταφέρεις αυτό, γυρνάμε και πάλι στο νούμερο ένα. Να λες όχι, να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα σου και να μη σταματάς να παλεύεις για αυτά. Όταν τα καταφέρεις, θα δεις πόσο πολύ θα ανέβει και η αυτοπεποίθησή σου.

Δείτε επίσης: 5 Τρόποι για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Το να θέσεις τα όρια σου λοιπόν στις προσωπικές σου σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχική σου υγεία. Βάλε ως στόχο ένα βήμα τη φορά, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και θα δεις ότι σίγουρα θα μπορέσεις να τα καταφέρεις και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Μην ξεχνάς πως όλα χρειάζονται προσπάθεια και χρόνο για να γίνουν. Για αυτό μην απογοητευτείς εύκολα. Όσο επιμένεις, κάποια στιγμή σίγουρα θα μπορέσεις να τα καταφέρεις.

Related Posts