autopepoithisi

14 Χαρακτηριστικά των ατόμων με αυτοπεποίθηση!

by theman

Όλοι μας θα θέλαμε ιδανικά να έχουμε όση αυτοποίθηση και να αποβάλουμε τις ανασφάλειές μας, όμως πολλοί δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο ή θέλουμε λίγη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα των ατόμων που πιστεύουν και αγαπούν τον εαυτό τους, για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να καλλιεργήσουμε.

1. Είναι ανοιχτόμυαλοι

Το να είσαι ανοιχτόμυαλος είναι σαν να είσαι το ορμητικό ποτάμι που ανανεώνει και ανανεώνεται από τη θάλασσα. Από την άλλη, το να είσαι στενόμυαλος μοιάζει με μια λίμνη που δεν ανανεώνεται και στο τέλος βαλτώνει. Όταν κάποιος βαλτώνει, νιώθει άσχημα για τον εαυτό του χωρίς καν να καταλαβαίνει το λόγο. Ο άνθρωπος είναι προορισμένος για να μαθαίνει και να εξελίσσεται κάθε μέρα. Κι όσο το κάνει, τόσο θα νιώθει φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση.

2. Κάνουν κομπλιμέντα

Δε φοβούνται ότι αν δώσουν σημασία σε κάποιον ότι θα τους “φάει τα πρωτεία”, διότι είναι ήδη σίγουροι για τον εαυτό τους. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση χωρίς να είναι αλαζόνας, θέλει να κάνει και τους άλλους να αισθανθούν το ίδιο. Έτσι, τα κομπλιμέντα του είναι πάντα αυθεντικά, με καλό σκοπό. Επιπλέον, ξέρουν να χειριστούν ένα κομπλιμέντο χωρίς να το πάρουν πάνω τους.

antras me maska

3. Μαθαίνουν από τους άλλους

Ποτέ κάποιος με πραγματική αυτοπεποίθηση δεν θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. Γνωρίζει πως οι γνώσεις δεν τελειώνουν ποτέ και θέλει να μάθει ό,τι μπορεί από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κάθε άτομο έχει κάτι να διδάξει και να προσφέρει, γιατί έχει τη δική του αξία. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, ο καθένας με τα προσόντα και τα δυνατά του σημεία.

4. Παίρνουν την ευθύνη

  • Ένα άτομο χωρίς αυτοπεοίθηση σπάνια θα αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, διότι φοβάται ότι έτσι η αυτοεικόνα του θα χειροτερέψει. Ή αντίστοιχα, θα κατηγορήσει τον εαυτό του με έναν μη εποικοδομητικό τρόπο. Όποιοι όμως είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους χωρίς να αφήσουν να τους καταβάλουν, και κοιτάνε πώς θα βελτιώσουν την εκάστοτε κατάσταση.

xaroumeni gunaika

5. Παραδέχονται τα λάθη τους

Για τον ίδιο λόγο που δεν θα παραδεχτούν τις ευθύνες τους ή θα τις αφήσουν να τους ρίξουν, οι άνθρωποι χωρίς αυτοπεποίθηση δε θα κοιτάξουν κατάματα και με θάρρος τα λάθη τους. Όμως οι άνθρωποι με γνήσια αυτοπεποίθηση δε φοβούνται ότι θα κλονιστεί τόσο εύκολα. Έτσι αναγνωρίζουν τα λάθη τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αμέσως μετά ψάχνουν λύσεις.

6. Δεν επιδιώκουν την τελειότητα

Η αυτοπεποίθηση φαντάζει κάτι σαν τη Γη της Επαγγελίας στα μάτια των ατόμων που δεν την έχουν, ή τουλάχιστον δεν την έχουν στο βαθμό που επιθυμούν. Όσοι όμως την έχουν κατακτήσει, ξέρουν ότι δεν αποτελεί εγγύηση για την τελειότητα. Ο λόγος; Τίποτα δεν μας οδηγεί στην τελειότητα, γιατί είναι κάτι ανέφικτο! Δεν αγαπάς τον εαυτό σου επειδή έχει ή ξέρει τα πάντα, αλλά επειδή καταφέρνει τα μέγιστα δυνατά και εξελίσσεται με τον καιρό.

dinatos antras

7. Σκέφτονται θετικά

Πολύ κλισέ, πολύ αυτονόητο αλλά και πολύ βασικό. Η θετική σκέψη πρώτα για τον ίδιο μας τον εαυτό και ύστερα για όλα τα υπόλοιπα, είναι η βάση που θα χτίσουμε και μια θετική αυτοεικόνα. Αν δεν εστιάσουμε στα καλά του εαυτού μας, αν δεν δούμε την πορεία μας προς την αυτοβελτίωση με αισιοδοξία, πώς να χτίσουμε αυτοπεποίθηση; Το να μη μασάμε για τίποτα και να χαμογελάμε ό,τι και να γίνει, είναι το πρώτο βήμα.

Δες επίσης: Πώς να βγεις από το comfort zone σου και να γίνεις καλύτερος!

8. Παίρνουν ρίσκα

Όταν παίρνεις κάποιο ρίσκο, δύο πιθανότητες υπάρχουν. Είτε είχε καλή έκβαση και σε έκανε να νιώσεις περήφανος που τόλμησες το βήμα, ή είχε μια άλλη έκβαση από αυτή που περίμενες και σκέφτεσαι ότι τουλάχιστον προσπάθησες και έμαθες τι δεν πρέπει να κάνεις. Άρα, το να ξέρεις ότι πήρες ρίσκα γενικά στη ζωή σου, είναι από μόνο του κάτι που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, άσχετα από το εάν το εγχείρημά σου πέτυχε ή όχι.

pinontas kafe

9. Δεν κακολογούν τους άλλους

Όπως οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση χαρίζουν απλόχερα τα κομπλιμέντα τους, έτσι αντίστοιχα και δεν κακολογούν κανέναν. Δεν νιώθουν καμία ανάγκη να ρίξουν κάποιον για να ανεβούν αυτοί, γιατί ήδη έχουν εδραιώσει τη θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Ξέρουν ότι το να είναι κάποιος πεσμένος είναι άσχημο, κι έτσι δεν το προκαλούν σε κανέναν. Επιπλέον, το να σχολιάζεις κάποιον αρνητικά είναι κάτι που μακροπρόθεσμα σε ρίχνει και εσένα.

10. Επενδύουν στις ανθρώπινες σχέσεις

Δεν νιώθουν να απειλούνται από τους άλλους ανθρώπους επειδή τα έχουν ήδη καλά με τον εαυτό τους. Αντίθετα, ξέρουν πολύ καλά τι οφέλη μπορούν να έχουν από τις ανθρώπινες διαδράσεις. Έτσι, φροντίζουν τα άτομα της ζωής τουςκαι φροντίζουν να διατηρούν τις σχέσεις τους όσο το δυνατόν καλύτερες. Ξέρουν πως όταν έχουν δίπλα τους αγαπημένα άτομα, η αυτοπεποίθησή τους ενισχύεται.

niothontas superman

11. Αποδέχονται το διαφορετικό

Όπως είπαμε και πριν, ένα άνθρωπος με γνήσια αυτοπεποίθηση είναι ανοιχτόμυαλος, και κατά συνέπεια είναι δεκτικός σε καινούριες εμπειρίες και απόψεις. Μιας λοιπόν και δίνει ευκαιρία στον εαυτό του να γνωρίσει καλύτερα κάτι νέο, είναι σίγουρο ότι θα το εξετάσει και θα το αποδεχτεί. Μπορεί να μη συμφωνεί εντελώς με αυτό, σίγουρα όμως θα δει ότι η άποψή του δεν είναι η καλύτερη ούτε η μοναδική.

12. Γελούν με τον εαυτό τους (και όλα τα άλλα)

xaroumenos antras

Το να πάρεις τη ζωή γενικά υπερβολικά στα σοβαρά, είναι σίγουρος δρόμος για τη μιζέρια και την κατήφεια. Όταν έχεις αυτοπεποίθηση, δεν κάθεσαι να αντιδράς τραγικά αν κάνεις κάποιο λάθος. Για παράδειγμα, αν σου πέσει κάτι κάτω μπροστά σε όλο τον κόσμο, δεν το παίρνεις προσωπικά ούτε προσβάλλεσαι. Απλώς γελάς με την αδεξιότητά σου, μαζεύεις ωραία και καλά τα πράγματά σου και συνεχίζεις τη μέρα σου!

13. Παίρνουν γρήγορες αποφάσεις

Όταν αναφερόμαστε σε γρήγορες αποφάσεις, δεν εννοούμε φυσικά τις βιαστικές και πρόχειρες. Εννοούμε ότι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις σκέψεις του. Επομένως, εάν προκύψει ένα θέμα και κάνει το καλύτερο που μπορεί για να βρει μια λύση, μετά την εφαρμόζει χωρίς να χάνει χρόνο αμφιβάλλοντας για τον εαυτό του. Και λάθος να έχει κάνει, τουλάχιστον προσπάθησε, έμαθε και προχωράει.

14. Συνεχίζουν να εξελίσσονται

Ίσως και αυτό που συμπυκνώνει όλα τα προηγούμενα. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση ξέρει ότι αυτό δεν έρχεται από το πουθενά ούτε παραμένει χωρίς προσπάθεια. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την καλή εικόνα που έχει, μαθαίνει και κάνει συνεχώς κάτι καινούριο και εποικοδομητικό. Έτσι συνεχίζει να προχωρά και να βρίσκει ή να δημιουργεί ακόμα περισσότερους λόγους για να βλέπει τον εαυτό του όπως είναι: δηλαδή, καταπληκτικό!

Δες επίσης: Τα 10 βασικά στοιχεία της επιτυχίας!

Σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια για να αναπτύξουμε αλλά και να διατηρήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως η αίσθηση σιγουριάς που θα κερδίσουμε για τον εαυτό μας θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω!

Related Posts