7 Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

by theman

Προσπαθούμε όλοι να τρώμε υγιεινά. Προσέχουμε τι τρώμε και, κυρίως, από που το αγοράζουμε – αν πρόκειται για μαγειρική στο σπίτι. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές διατροφικές “παγίδες” που είναι αρκετά σημαντικές και αν δεν τις προσέξουμε, ο κίνδυνος για να αποκτήσουμε βεβαρυμένη υγεία είναι μεγάλος! Παρακάτω υπάρχει μια λίστα πραγμάτων που κάποια τα ήξερες, κάποια σίγουρα δεν πήγε ο νους σου ότι μπορεί να αποδειχνούν επικίνδυνα. Η γνώση είναι δύναμη!

1. Υψηλής Επεξεργασίας Κρέατα

Δείτε επίσης: Πως να αντικαταστήσει τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική!

Λίγο πολύ, όλοι το υποψιαζόμαστε. Παρόλα αυτά, επειδή είναι νόστιμο, κάνουμε τα “στραβά μάτια”. Προϊόντα όπως το μπέικον, κάθε είδος σαλαμιού όχι μόνο έχουν τεράστια ποσότητα αλατιού – πράγμα που δεν είναι καλό για ανθρώπους με πίεση – και τρανς λιπών, το κρέας από το οποίο υποτίθεται ότι αποτελούνται είναι στο 5%. Πρόσθετα, έχει χαρακτηριστεί ως “καρκινογόνο“, όπως έχουν δείξει έρευνες ετών. Δηλαδή, τρώμε κάτι άλλο παρά το κρέας που αναγράφει. Να προτιμάτε κρέας από χασάπη, είναι και φρέσκο και ελεγμένο.

2. Μαργαρίνη

fitini

Δείτε επίσης: Τα τρανς λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν την μνήμη!

Και ποιος άνθρωπος δεν έχει μεγαλώσει με την γεύση της μαργαρίνης. Είτε θα είναι μια λαχταριστή φέτα με πραλίνα είτε είναι μαγειρεμένη σε φαγητά. Υπήρχε στις δεκαετίες ’80-’90 μια αντίληψη ότι η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή από το ελαιόλαδο. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί στις ημέρες μας – για το καλό όλων μας. Πιο ειδικά, η μαργαρίνη παράγεται με φοινικέλαιο ενίοτε με έλαιο φοινικοπυρήνων, κάτι το οποίο είναι συνδεδεμένο με εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο. Η Ελλάδα παράγει ένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα του κόσμου!

3. Ποπκόρν Φούρνου Μικροκυμάτων

popkorn fournou mikrokimaton

Δείτε επίσης: 3Υγιεινά σνακ για όταν βλέπεις ταινία στο σπίτι

Ταινία και ποπκόρν, ένας απαράβατος συνδυασμός όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε κάποιο φιλμ της αρεσκείας μας είτε με το έταιρον ήμισυ είτε με μεγάλη παρέα σε κάποιο συνοικιακό σινεμά. Όταν, βέβαια, πρόκειται για ιδιωτική προβολή, βάζουμε ένα πακέτο ποπκόρν ειδικά φτιαγμένο για φούρνο μικροκυμάτων, περιμένουμε τρία λεπτά το πολυ και τα απολαμβάνουμε. Αυτό που αγνοούν πολλοί είναι ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα περιέχει διακετύλιο. Είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για αρωματισμό τροφών. Μπορεί να γίνει αντιληπτό εύκολα. Έχει μια χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση.

4. Επιτραπέζιο Αλάτι

iodiouxo alati

Λόγω του ότι από την συλλογή μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας έχει υποστεί μια σωρεία από επεξεργασίες, το προϊόν που παραλαμβάνουμε έχει ελάχιστη σχέση με το αρχικό. Το αλάτι που αγοράζουμε από την αγορά, είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας του φυσικού αλατιού για αφαίρεση προσμίξεων. Επειδή έχει την ιδιότητα να συγκρατεί υγρασία, κατά την επεξεργασία του προστίθονται ουσίες που αποτρέπουν την “πέτρωση” του αλατιού, για να παραμείνει όσο πιο κοντά γίνεται στην μορφή που γνωρίζουμε. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, αφαιρούνται την ίδια στιγμή τα φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχει το αλάτι (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο).

5. Φυτικά Έλαια

foinikelaio

Δείτε επίσης: Τι λιπαρά να τρως και πως να χάσεις βάρος!

Βεβαίως, δεν μιλάμε για όλα τα λάδια. Τρανταχτή εξαίρεση είναι το ελαιόλαδο, που ενδείκνυται για παρασκευή σαλατών, και το λάδι καρύδας που είναι ό,τι πρέπει για μαγείρεμα. Μιλάμε για την πλειοψηφία των “φυτικών λαδιών” που έχουν βρεθεί με ακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά έχουν την τάση να οξειδώνονται και μπορεί να προκαλέσουν οποιοδήποτε είδος φλεγμονής στο σώμα μας. Τα χαμηλής ποιότητας φυτικά έλαια έχουν συνδεθεί με εμφάνιση αρτηριακής πλάκας.

6. Γλυκαντικές Ουσίες

zaxarines

Τα περίφημα αυτά σκευάσματα δεν είναι διόλου καλύτερα από την κοινή σε όλους μας ζάχαρη. Ειδικότερα, η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών είναι υπεύθυνα για την απότομη αύξηση βάρους, όγκους στον εγκέφαλο και για άλλες πολλές ασθένιες. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί, έπειτα από εκτεταμένες έρευνες, επιδράσεις που βοηθάνε στην εμφάνιση καρκίνου.

7. Κονσερβοποιημένα προϊόντα

konserves

Δεν το περίμενες, ε; Μην ανησυχείς, κανένας δεν το περίμενε ότι θα εμφανιστεί στην λίστα. Κι όμως, έτσι όπως παρασκευάζεται το μέταλλο για την κονσέρβα, τοποθετείται και ένα λεπτό φύλλο πλαστικού για να μην έχει επαφή το τρόφιμο με την μεταλλική συσκευασία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πλαστική μεμβράνη που αναφέραμε, πολύ συχνά περιέχει δισφαινόλη. Η ουσία αυτή προκαλεί βλάβες στα όργανά μας – ακόμη και στο αναπαραγωγικό σύστημα, ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για πληθώρα νευρολογικών ασθενειών και για εμφάνιση καρκίνου του θυροειδή αδένα.

Related Posts