eksipnada

6 Βασικά ηγετικά skills που πρέπει να αναπτύξεις

by theman

Η ηγεσία σίγουρα είναι η γνώση πως η επιτυχία και η εξέλιξη μπορούν να έρθουν μόνο με θέληση, υπομονή και σκληρή δουλειά, ώστε τα πράγματα να αλλάξουν και να ανελιχθούν. Ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για ένα εργασιακό περιβάλλον, η ηγεσία και τα ηγετικά skills μπορούν να γίνουν απαραίτητες και ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την σωστή λειτουργίας μιας ομάδας. Κάπου εδώ,όμως, θα αναρωτιόταν κανείς, πως ακριβώς μπορούν να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δεξιότητες στο χτίσιμο μιας καριέρας; Είναι, σίγουρα, χαρατηριστικά που δεν έχει κανείς από τη φύση του, αλλά για τα οποία πρέπει να δουλέψει για να αποκτήσει. Αν θέλεις, συνεπώς, να μάθεις πως ακριβώς να κατακτήσεις τα skills αυτά συνέχισε να διαβάζεις για να δεις τα 6 βασικά ηγετικά skills που πρέπει να αναπτύξεις!

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού ηγέτη;

 

Να έχεις αυτογνωσία

deksiothtes

Κανείς δεν προχώρησε ποτέ στην ζωή του χωρίς να γνωρίζει τον εαυτό του. Η αυτογνωσία σου επιτρέπει να διαχωρίζεις τα θετικά από τα αρνητικά σου χαρακτηριστικά και να δουλεύεις με αυτά. Έτσι, μπορείς να αξιοποιήσεις και να βασιστείς στα δυνατά σου σημεία, ενώ παράλληλα είσαι πιο προσεκτικός με τις αδυναμίες σου. Το να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου είναι ένα skill από μόνο του και απαιτεί αντικειμενική σκέψη. Ένας πραγματικός ηγέτης, όμως, γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές του εαυτού του και κάνει τη δουλειά του πιο αποδοτική μέσω εκείνων.

Δες επίσης: 5 Χαρακτηριστικά σου για να σε σέβονται στη δουλειά!

Να είσαι δημιουργικός

omadikh douleiaΗ δημιουργική σκέψη και οι συνθετικές ικανότητες είναι από τις πιο σημαντικές ιδιότητες ενός ηγέτη. Βοηθά στην διεύρυνση των οριζόντων, ενώ επιτρέπει την επίλυση προβλημάτων με πρωτοποριακούς τρόπους. Μπορείς να φέρεις την υπέρβαση αφού σκέφτεσαι “έξω από το κουτί” και να προσπεράσεις οποιαδήποτε προκατάληψη. Ακόμα, η δημιουργικότητα είναι αποδεδειγμένο πως πυροδοτεί τα θετικά συναισθήματα και την σκέψη. Απλά φαντάσου πόσο βαρετός και κολλημένος θα ήταν ο κόσμος αν δεν ήταν δημιουργικός!

Να είσαι σε ετοιμότητα για να βρίσκεις λύσεις

eksipnada

Αν ένα πράγμα ισχύει για οποιοδήποτε περιβάλλον, αυτό είναι πως πάντα προκύπτουν προβλήματα. Αυτή, όμως, είναι και η ομορφιά της δουλειάς και της ανέλιξης. Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται έναν ηγέτη ο οποίος βρίσκεται μονίμως σε ετοιμότητα για να παράσχει, να προτείνει και να εφαρμόσει λύσεις. Παράλληλα, μαζί με τα προηγούμενα πρέπει να ξέρει πως να πότε να λάβει δράση και πότε να κάνει πίσω. Μπορείς να αποκτήσεις τις ικανότητες αυτές ζητώντας εποικοδομητική κριτική από το περιβάλλον σου, ενώ ρωτάς ερωτήσεις ψάχνοντας πάντα την αληθινή απάντηση με νόημα. Μάθε, ακόμα, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, ώστε να κατακτήσεις ένα solution-oriented mindset!

Δες επίσης: 5 Τρόποι για να ξεχωρίσεις στη δουλειά σου!

Να δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες

dialogos

Ως γνωστόν, η λεπτομέρεια πάντα κάνει τη διαφορά. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για εργασιακά θέματα, ένας σωστός ηγέτης ποτέ δεν θα άφηνε οποιοδήποτε project με ατέλειες. Το χαρακτηριστικό αυτό σου επιτρέπει να αποδίδεις καλύτερα και να προσφέρεις δουλειά με υψηλή ποιότητα.

Να είσαι ευέλικτος

ergasiako perivalon

Το να βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον σημαίνει το να δουλεύεις με διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν ιδιαιτερότητες στα χαρακτηριστικά και στην καθημερινότητά τους. Μαθαίνοντας, λοιπόν, να προσαρμόζεσαι και να δουλεύεις με τις ιδιαιτερότητες αυτές αυξάνει την ικανοποίηση μεταξύ των μελών της ομάδας, ενώ βοηθάει στο κομμάτι της παραγωγικότητας.

Δες επίσης: Πως θα έχεις γρήγορη ανέλιξη στην δουλειά σου!

Να ακούς και να συμπονάς τους γύρω σου

Δες επίσης: 6 Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή

synaisthimata

Καλώς ή κακώς οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ και ακόμα και ότσν μιλάμε για εργασία ο παράγοντας των συναισθημάτων πάντα παίζει ρόλο. Έτσι, βασικό γνώρισμα ενός καλού ηγέτη είναι να ακούει και να λαμβάνει υπόψιν τα συναισθήματα και τις σκέψεις της ομάδας του. Συσφίγγει, με τον τρόπο αυτό, τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας και κάνει την εργασιακή διαδικασία πιο εύκολη και παραγωγική.

Related Posts