6 Οφέλη του καφέ στην υγεία σου

by theman

Ο καφές είναι αγαπημένο ρόφημα πολλών. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η μέρα τους δεν ξεκινά εάν δεν πιούν τον καφέ τους. Είναι γεγονός πως η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ που πίνες είναι αρκετή για να σου δώσει μια επιπλέον ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρείται απαραίτητος όταν ξεκινάει η μέρα. Ήξερες , όμως, ότι εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλα οφέλη του καφέ που μπορούν να κάνουν καλό στο σώμα και την υγεία σου;

Εάν , λοιπόν, είσαι φαν του καφέ και δε θέλεις να τον αποχωρίζεσαι, τότε πρέπει να διαβάσεις και τα καλά που έχει στο σώμα σου. Διάβασε εδώ 6 οφέλη του καφέ στην υγεία σου!

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στο σώμα σου;

 

1. Ο καφές περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

κούπα με καφέ

Ο κόκκοι του καφέ έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, κάποια από τα οποία καταφέρνουν να φτάσουν στο τελικό ρόφημα. Ο καφές που πίνεις περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Μάλιστα, μια κούπα καφέ περιέχει περίπου : 6% βιταμίνη Β5, 11% βιταμίνη Β, 2% βιταμίνη Β3 και Β1 και 3% κάλιο και νάτριο. Εκτός από όλα αυτά, περιέχει και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να συναγωνιστεί τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δες επίσης : Πόσες θερμίδες έχει ο κάθε καφές!

2. Μπορεί να κάνει πολύ καλό στο συκώτι

΄στηθοσκόπιο και κούπα καφέ

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματος που εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Πολλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να το βλάψουν όπως το αλκοόλ ή τα πολύ λιπαρά φαγητά. Το τελικό στάδιο βλάβης στάδιο της ηπατικής βλάβης ονομάζεται κίρρωση. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κίρρωσης μέχρι και 80%. Αυτοί που πίνουν 3-4 κούπες ημερησίως έχουν ακόμα καλύτερα ποσοστά. Τέλος, η κατανάλωση καφέ μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

3. Βοηθάει στην καύση λίπους

μεζούρα και κα΄φες - απώλεια βάρους

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του καφέ είναι η επίδραση του στην καύση του λίπους.Η καφεΐνη διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνει τον μεταβολισμό και την οξείδωση των λιπαρών οξέων. Επίσης, ένα από τα πολύ σημαντικά οφέλη του καφέ είναι ότι μπορεί να αυξήσει την απόδοση σου στη γυμναστική με διάφορους τρόπους. Εκτός από την ενέργεια που σου δίνει λόγω της καφεΐνης, κινητοποιεί και τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους λιπώδεις ιστούς.

Δες επίσης : 7 Τροφές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά!

4. Συνδέεται με τη μακροζωία

άνδρας πίνει καφέ

Ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως ο καφές κάνει κακό, η ακριβώς αντίθετη άποψη φαίνεται να επικρατεί. Ο λόγος που ο καφές συνδέεται με τη μακροζωία είναι ότι η κατανάλωση του, μακροπρόθεσμα, φαίνεται να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θανάτου από οποιονδήποτε λόγο. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι πίνουν καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε μια περίοδο 20 ετών.

Δες επίσης : 6 Τροφές για μακροζωία σύμφωνα με τους ειδικούς

5. Σε κάνει πιο έξυπνο

εγκέφαλος πάνω στον αφρό του καφέ

Όχι μόνο σε κρατάει ξύπνιο και σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα, φαίνεται ότι μπορεί να σε κάνει και πιο έξυπνο. Η καφεΐνη μπλοκάρει τις επιδράσεις ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Με το μπλοκάρισμα αυτών των ανασταλτικών, αυξάνει την πυροδότηση και την απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη.

Δες επίσης : 5 Τρόποι που σε κάνουν να φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν μιλάς!

6. Μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

καφές και λειτουργία του εγκεφάλου

Όχι μόνο ο καφές μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει και τον εγκέφαλο σου όσο μεγαλώνεις. Το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο γνωστές νόσους του εγκεφάλου που αρχίζει να φαίνεται με την πάροδο των χρόνων. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Εάν , λοιπόν, αγαπάς να πίνεις το καφεδάκι σου μέσα στην ημέρα, τώρα έχεις μερικούς παραπάνω λόγους για να το κάνεις. Δες τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό σου και απόλαυσε τον ακόμα περισσότερο.

Related Posts