5 τρόποι για να κάνεις σώμα μαχητή

5 Πολεμικές τέχνες που αξίζει να δοκιμάσεις!

by theman

Το σώμα ενός μαχητή αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σμιλευμένα και καλογυμνασμένα σώματα που μπορεί να αποκτήσει ένας αθλούμενος. Σε αντίθεση με ένα απλά γυμνασμένο κορμί, το σώμα ενός μαχητή διαθέτει λείους και “ευλύγιστους” μύες προς όφελος της ευελιξίας και της αντοχής.Το παραπάνω φαντάζει λογικό από τη στιγμή που οι περισσότερες πολεμικές τέχνες απαιτούν γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις. Ωστόσο, τα οφέλη της εκμάθησης μία πολεμικής τέχνης δεν σταματούν στην απόκτηση ενός όμορφου και δυνατού κορμιού.

Η προπόνηση ενός μαχητή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η ιδανικότερη μορφή άσκησης για εσένα που επιδιώκεις την καύση λίπους, αλλά παράλληλα επιθυμείς την αύξηση της μυϊκής σου μάζας. Και αυτό διότι οι εν λόγω προπονήσεις χαρακτηρίζονται από συχνά και μικρά διαστήματα σωματικής άσκησης σε ιδιαίτερα υψηλή ένταση (ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης υποστηρίζεται πως βοηθά τον οργανισμό σου να “κάψει” έως και 200 θερμίδες μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης).

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε και από έρευνα που διεξήγαγε το Journal of Sports Sciences, οι συγκεκριμένες προπονήσεις φαίνεται να ενεργοποιούν τις διαδικασίες παραγωγής της αυξητικής ορμόνης του σώματός σου κατά 450% περισσότερο από μία απλή προπόνηση στο γυμναστήριο!

5 πολεμικές τέχνες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις δυνατό κορμί!

Τέλος, ένα ακόμη θετικό με τις πολεμικές τέχνες είναι πως αυτές δεν θα γυμνάσουν μόνο το κορμί σου αλλά και το μυαλό σου. Η εκμάθηση μίας πολεμικής τέχνης απαιτεί προσήλωση και συνεχή εγρήγορση από μέρους σου, στοιχεία για οποία απαιτείται η λειτουργία του εγκεφάλου σου. Επιπλέον, αρκετές έρευνες υποστηρίζουν πως η εκμάθηση μίας πολεμικής τέχνης βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως οι πολεμικές τέχνες φέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για τη ψυχική σου υγεία. Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποια από όλες τις πολεμικές τέχνες θα πρέπει να επιλέξεις. Εμείς στο The-man.gr κάτσαμε και μελετήσαμε για εσένα, και σου προτείνουμε τις παρακάτω 5 πολεμικές τέχνες. Κάθε μία από αυτές θα σου προσφέρει πιο εστιασμένα οφέλη σε συγκεκριμένους τομείς. Επομένως, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις αυτήν που σε ενδιαφέρει περισσότερο και παράλληλα ταιριάζει με τις επιδιώξεις-στόχους σου.

Muay Thai

Muay Thai

Στοχεύει: Ευελιξία και ταχύτητα

Το Muay Thai αποτελεί μία πολεμική τέχνη, στην οποία χέρια και πόδια εμπλέκονται ενεργά στη “μάχη¨. Για το λόγο αυτό η βελτίωση της “πλαστικότητας”-ευελιξίας του σώματός σου αποτελεί βασικό μέρος της προπόνησης. Επίσης, μέσα από την εκμάθηση της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης θα αναπτύξεις την ταχύτητά σου καθώς και τον βαθμό εκρηκτικότητας στις κινήσεις σου.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις πως μέσα από τις προπονήσεις της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, ενώ παράλληλα θα “ενεργοποιήσεις” τις διαδικασίες καύσης λίπους. Μάλιστα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το Muay Thai βοηθά τον μεταβολισμό σου και ενεργοποιεί τις διαδικασίες γλυκόλυσης (διάσπαση σακχάρων από τον οργανισμό, και κυρίως της γλυκόζης). Τέλος, μέσα από τις συγκεκριμένες προπονήσεις θα δεις και αύξηση στη μυϊκή μάζα του σώματός σου. Εν κατακλείδι, το Muay Thai θα σε κάνει πιο αθλητικό-γυμνασμένο από κάθε οπτική.

Krav Maga

Krav Maga

Στοχεύει: Αυτοάμυνα και “εξάσκηση” των μυών

Στο Krav Maga δεν θα βρεις τις τυπικές ασκήσεις γυμναστηρίου. Αντιθέτως, εδώ κάθε άσκηση στοχεύει στη βελτίωση της ευκινησίας, του συντονισμού και της δύναμης, προκειμένου να είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις σε κάθε πιθανό κίνδυνο. Στις προπονήσεις σου θα έρθεις αντιμέτωπος με “αιφνίδιες” επιθέσεις καθώς και με ποικίλες ασκήσεις με kettlebell. Ωστόσο, πέρα από την εκγύμναση του σώματός σου, μέσω της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης θα μάθεις να διατηρείς την ηρεμία σου και να είσαι άνετος σε περιπτώσεις “δύσκολων”-απειλητικών συνθηκών.

Jiu Jitsu

Jiu Jitsu

Στοχεύει: Ενδυνάμωση του σώματος (το σώμα σου δεν θα καταπονηθεί κατά τη διάρκεια της πάλης)

Το Jiu Jitsu αποτελεί μία κατεξοχήν πολεμική τέχνη επαφής. Η χρήση όλων των μυών του σώματος από μέρους σου κατά τη διάρκεια της πάλης θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ιδιοδεκτικότητά σου (ικανότητα απόλυτου ελέγχου των κινήσεών σου). Η ιδιοδεκτικότητα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την τεχνική σου και κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σου στο γυμναστήριο.

Η επιτυχία στο Jiu Jitsu έγκειται στο γεγονός του σωστού “διαβάσματος” του αντιπάλου. Με λίγα λόγια η αναγνώριση των αδυναμιών του αντιπάλου, είναι που θα σου δώσει το πλεονέκτημα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει επισπεύσεις τις δεξιότητές σου περί επίλυσης προβλήματος (διανοητική διεργασία). Τέλος, στα θετικά της εν λόγω πολεμικής τέχνης προστίθεται το γεγονός του χαμηλού ρίσκου τραυματισμού, αφού μπορείς να διακόψεις οποιαδήποτε στιγμή την εκάστοτε “πάλη”.

Μποξ

μποξ

Στοχεύει: Καύση λίπους και ενδυνάμωση-εκρηκτικότητα κίνησης χεριών

Το μποξ αποτελεί ίσως την πολεμική τέχνη που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της ενδυνάμωσης του “κορμού” του σώματός σου και αυτό της βελτίωσης της καρδειαγγειακής λειτουργίας. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένας δυνατός κορμός είναι απαραίτητος στο μποξ, αν δεν θέλεις να “υποφέρεις” σε κάθε χτύπημα του αντιπάλου σου. Επίσης, μέσα από το μποξ θα έχεις την ευκαιρία να “χτίσεις” τους δυνατούς και καλλίγραμμους κοιλιακούς που πάντα ήθελες.

Η υψηλής έντασης προπονήσεις στο μποξ θα σε βοηθήσουν να κάψεις αρκετό από το σωματικός σου λίπος. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω πολεμική τέχνη θεωρείται ως η πιο “θερμιδογόνα”μεταξύ των υπολοίπων του άρθρου (900 θερμίδες ανά 1 ώρα προπόνησης). Εκτός αυτού, η υψηλής έντασης προπονήσεις του μποξ θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο “ορεξάτος” και ευδιάθετος, αφού οι συγκεκριμένου τύπου προπονήσεις φαίνεται να βοηθούν στη μείωση του ρυθμού παραγωγής της κορτιζόλης (ορμόνη που ευθύνεται για το άγχος).

ΜΜΑ

mma

Στοχεύει: Εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων, καύση λίπους, αύξηση δύναμης

Για το τέλος αφήσαμε μία πολεμική τέχνη, η οποία βασίζεται καθαρά στη δύναμη. Οι προπονήσεις στο MMA στοχεύουν στην ανάπτυξη της μυϊκής σου μάζας καθώς και στην καύση του περιττού λίπους. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σου εδώ θα μάθεις-και θα ενσωματώσεις-κινήσεις από άλλες πολεμικές τέχνες, όπως είναι το Ziu Zitsu, το Muay Thai και το μποξ.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως μέσω της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης θα “χτίσεις” ένα κορμί ικανό για όλα. Βέβαια, όλα αυτά έχουν ένα αντίτιμο, και αυτό ακούει στο όνομα μώλωπες και σκισίματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το μποξ είναι 2 φορές πιο επικίνδυνο από πλευράς τραυματισμών (απώλεια αισθήσεων ή σοβαρός τραυματισμός στο μάτι) έναντι του ΜΜΑ.

Related Posts