λίπος γύρω από την κοιλιά του άντρα

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για να διώξεις το λίπος γύρω από την κοιλιά!

by theman

Είναι γνωστό ότι το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς αποτελεί το πιο δύσκολο σημείο για έναν άνδρα μιας και αυτό είναι το τελευταίο που θα σε “αποχαιρετήσει” στην προσπάθειά σου να φτιάξεις ένα ωραίο κορμί.

Ωστόσο πέρα από το αισθητικό κομμάτι του θέματος, είναι καλό να “ξεφορτωθείς” το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σου και για λόγους υγείας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με αρκετές καρδιακές παθήσεις καθώς και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Τι διατροφή να ακολουθήσεις για να χάσεις το λίπος της κοιλιάς!

Οι δίαιτες που έχουν προταθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το “επίμονο” και σοβαρό για την υγεία πρόβλημα είναι πολλές, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών δεν είναι εγγυημένα. Μάλιστα, αρκετές τις προτεινόμενες δίαιτες έχουν χαρακτηριστεί από αρκετούς διατροφολόγους και διαιτολόγους ως επικίνδυνες για την υγεία, αφού τείνουν να σου στερούν σημαντικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται το σώμα σου προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, ενώ άλλες οδηγούν σε μαζική συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Δες επίσης: 5 Συμβουλές διατροφής και υγείας για άντρες!

Απόρροια των παραπάνω είναι κόσμος και “κοσμάκης” να έχει δοκιμάσει μία πληθώρα από δίαιτες χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μία έρευνα που διεξήχθη  πρόσφατα στο πανεπιστήμιο του Negev στο Ισραήλ έρχεται να ρίξει φως στο εν λόγω θέμα υποστηρίζοντας ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εσένα που θέλεις να απαλλαχθείς από το επικίνδυνο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.η καλύτερη διατροφή για να χάσεις το λίπος στην κοιλιά

Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε 18 μήνες,  συμμετείχαν συνολικά 278 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες. Οι μισοί εξ’ αυτών ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής κατανάλωσε μικρές ποσότητες σε κόκκινο κρέας, μέτριες ποσότητες σε πουλερικά και ψάρια καθώς και άφθονα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αντίθετα, η ομάδα της διατροφής με περιορισμένους υδατάνθρακες μείωσε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ανά ημέρα κατά 30% με τα λιπαρά στην προκειμένη περίπτωση να αποτελούν το 10% του συνόλου των θερμίδων.

απώλεια σπλαχνικού λίπους

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αντίστοιχη αποδοτικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια του σωματικού βάρους. Ωστόσο, στην περίπτωση της Μεσογειακής διατροφής τα αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση του “σπλαχνικού” λίπους (δηλαδή το λίπος γύρω από συκώτι-καρδιά-πάγκρεας και την περιοχή της κοιλιάς) ήταν πολύ καλύτερα έναντι της διατροφής σε χαμηλούς υδατάνθρακες. Μάλιστα, τα άτομα που συνδύασαν τη Μεσογειακή διατροφή με τη σωματική άσκηση είχαν ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με την απώλεια του κοιλιακού λίπους.

Δες επίσης: Πως να απαλλαγείς από το πλαϊνό λίπος της κοιλιάς!

Γενικότερα, τα άτομα που ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 11% του αρχικού τους λίπους γύρω από την περιοχή της καρδιάς, με το σπλαχνικό λίπος να μειώνεται συνολικά κατά 25%. Μια μικρή απώλεια λίπους περί του 2% παρατηρήθηκε και στην περιοχή γύρω από το πάγκρεας, η οποία αν και μικρή θεωρείται σημαντική.

απώλεια λίπους στο συκώτι

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας ωστόσο έχει να κάνει με την απώλεια του σπλαχνικού λίπους γύρω από το συκώτι, με αυτήν να απαντά σε ποσοστό 30% του αρχικού λίπους! Το εν λόγω στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή σχετίζεται με αρκετά επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία μας όπως είναι η εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, διάφορων μεταβολικών συνδρόμων καθώς και αρτηριακών παθήσεων . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες της έρευνας “Η μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι αποτελεί ένδειξη μακροχρόνιας υγείας “.

Δες επίσης: Πως να χάσεις την κοιλιά με εύκολο τρόπο!

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ουσιαστικά η “δική μας”, Μεσογειακή διατροφή, αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και για τη διατήρηση της προσωπικής μας υγείας γενικότερα. Παρακάτω θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις ώστε να ακολουθήσεις σωστά τη Μεσογειακή διατροφή.

Πως θα ακολουθήσω τη Μεσογειακή διατροφή

φρούτα και λαχανικά

Δες επίσης: 5 Λαχανικά με πρωτεΐνες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου!

 • Κατανάλωσε τουλάχιστον 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως.
 • Κατανάλωσε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
 • Απέφυγε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (συνίσταται μία φορά την εβδομάδα).
 • Προτίμησε τους σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή σου, όπως είναι τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά (τα δύο τελευταία σε μεγάλες ποσότητες).
 • Απέφυγε τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί και γλυκά).
 • Επέλεξε προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
 • Κατανάλωσε ψάρια και άπαχα κρέατα όπως είναι για παράδειγμα το κοτόπουλο.
 • Απέφυγε τα τηγανιτά ή παστά προϊόντα.
 • Μαγείρευε στον ατμό, στο γκριλ, στη σχάρα ή στον φούρνο.
 • Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο στη μαγειρική σου.
 • Κατανάλωσε μέχρι και 2 ποτήρια κρασί την ημέρα προκειμένου να βοηθήσεις την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος.

Related Posts