ρόδα αυτοκίνητο ελαστικό χιόνι

Πως να επιλέξεις σωστά χειμερινά ελαστικά

by Kostas S.

Τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα για το αυτοκίνητο μας τη χειμερινή περίοδο. Αυτό οφείλεται στο ότι το μοτίβο και το βάθος πέλματος των καλοκαιρινών ελαστικών δεν είναι το ίδιο με των χειμερινών. Σε περίπτωση μου χρησιμοποιείς καλοκαιρινά ελαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτός από πιθανούς κινδύνους το χειμώνα, μειώνεις σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής τους χάνοντας έτσι πολλά χρήματα στις αλλαγές. Δεν είναι όμως εύκολο να επιλέξεις τα κατάλληλα ελαστικά μιας και ο καθένας μας κάνει διαφορετική χρήση. Πάμε λοιπόν να δούμε Πως να επιλέξεις τα κατάλληλα ελαστικά.

6 Σκέψεις που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις χειμερινά ελαστικά

 

1. Είδος καουτσούκ

ρόδα αυτοκίνητο ελαστικό χιόνι

Συνήθως όταν αναρωτιέται κάποιος τι είδος καουτσούκ να είναι τα χειμερινά του λάστιχα σκέφτεται στενό ή ευρύ. Η διαφορά βρίσκεται σε τι είδους δρόμο θα οδηγήσεις. Σε περίπτωση που οδηγήσεις σε πυκνή χιονόπτωση ή σε άσφαλτο με παχύ πάγο τότε καλύτερα να επιλέξεις ευρύ. Αν οδηγήσεις σε λίγο χιόνι ή σε χωματόδρομο τότε καλύτερα το στενό. Μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία σε χειμερινά ελαστικά εδώ!

Δες επίσης: 10 Πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο 

2. Με ή χωρίς καρφιά

ελαστικά καρφιά αυτοκίνητο

Η διαφορά σε αυτά τα δύο είδη είναι με βάση την ποσότητα χιονιού στην περιοχή που ζεις. Τα ελαστικά με καρφιά βοηθούν το λάστιχο να πιάσει καλύτερα το έδαφος οπότε είναι κατάλληλα για οδήγηση σε λεπτό πάγο, ενώ τα λάστιχα χωρίς καρφιά είναι κατάλληλα για οδήγηση σε δρόμους με παχύ χιόνι.

Δες επίσης: 5 Σοβαρά λάθη που κάνουμε και φθείρουν το αυτοκίνητο μας!

3. Αντοχή στη φθορά

ρόδα αυτοκίνητο ελαστικό

Τα λάστιχα είναι το κομμάτι του αυτοκινήτου που φθείρεται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα μέρη του αμαξιού. Οπότε η αντοχή στη φθορά είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν το δείκτη Treadwear που αναγράφεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Ο αριθμός 100 είναι το σημείο εκκίνησης και όσο μεγαλύτερος είναι τόσο περισσότερη αντοχή έχει το λάστιχο ανεβάζοντας φυσικά και την τιμή του.

Δες επίσης: 8 Λάθη που κάνεις και χαλάνε το αμάξι!

4. Σήμανση ελαστικών

ελαστικά χώρα ρόδα ζάντα

Αυτός ο παράγοντας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τη λειτουργία, αλλά δείχνει αν το ελαστικό είναι πιστοποιημένο. Αν το γράμμα “Ε” βρίσκεται στο ελαστικό τότε έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αν γράφει “DOT” τότε έχει πιστοποιηθεί από την Αμερική. Υπάρχει πιθανότητα να γράφει και τα δύο, αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλο και για τις δύο ηπείρους.

Δες επίσης: 10 Πράγματα που μικραίνουν τη ζωή του αυτοκινήτου σου!

5. Χώρα προέλευσης και μάρκα

αυτοκίνητο δρόμος χιόνι

Υπάρχει η φήμη ότι οι σκανδιναβικές χώρες παράγουν τα καλύτερα χειμερινά ελαστικά στην αγορά. Αν και αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, υπάρχουν χώρες όπως και η Γερμανία και η Κίνα που έχουν καλής ποιότητας ελαστικά και σε μεγαλύτερος εύρος τιμών. Ειδικά η Κίνα με την οροσειρά των Ιμαλαΐων είναι η κατάλληλη να κατασκευάσει χειμερινά ελαστικά πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Δες επίσης: Τι να ελέγξεις στο αυτοκίνητο σου για να είσαι έτοιμος τον χειμώνα!

6. Δείκτης ταχύτητας

ελαστικά ρόδα αυτοκίνητο σήμανση

Στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σου υπάρχει αναφορά για τον δείκτη ταχύτητας του αμαξιού. Υποδεικνύει σε ποια μέγιστη ταχύτητα μπορεί να κινηθεί το αυτοκίνητο έτσι ώστε ο τροχός να έχει βέλτιστη πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου. Αυτός ο δείκτης πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αγορά ενός ελαστικού. Οι κατασκευαστές των ελαστικών τον βάζουν επίσης στα ελαστικά τους, συγκεκριμένα στο πλευρικό τοίχωμα. Είναι ένα διψήφιος αριθμός μαζί με ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου από H έως Z. Ο πιο αργός “H”, ο γρηγορότερος “Z”.

Related Posts