Αλλαγή λαδιών στο αμάξι σου

8 Λάθη που κάνεις και χαλάνε το αμάξι!

by theman

Τι σημασία έχει αν θέλεις να αγοράσεις το κατάλληλο αμάξι για σένα και έπειτα δεν το προσέχεις; Υπάρχουν πολλών ειδών κακές συνήθειες που μπορούν να μικραίνουν την ζωή του οχήματος σου και δεν πρέπει να τις κάνεις άλλο!

Από τα λάδια του αυτοκινήτου μέχρι και το πλύσιμο του υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και καταστρέφουμε το όχημά μας, οδηγώντας το όλο και πιο γρήγορα στο συνεργείο. Τώρα όμως θα μάθεις 8 λάθη που όλοι μας κάνουμε και χαλάμε το αμάξι μας!

Δες επίσης: 7 Μύθοι σχετικά με το αυτοκίνητό σου!

8 λάθη που καταστρέφουν το αυτοκίνητο μας

1) Δεν ξεκουράζουμε το συμπλέκτη

Πεντάλ

Ένα από τα tips για αυτοκίνητα που θα θέλαμε να ξέρουμε από πριν. Είσαι στο φανάρι σταματημένος και συνεχίζεις να πατάς τον συμπλέκτη ενώ έχεις ταχύτητα μέσα. Γιατί; Μάλλον δεν ξέρεις ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες φθορές στα υλικά τριβής του πεντάλ του συμπλέκτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλάει σε βάθος χρόνου και λόγω της χρήσης να μην είναι “σκληρός” και να πατιέται πολύ εύκολα προς τα μέσα. Γεγονός που σίγουρα θα σε δυσκολέψει στην οδήγηση ειδικά αν είσαι νέος οδηγός.

Tip: Αν είσαι στο φανάρι, βλέπε πότε θα ανάψει κόκκινο για τους πεζούς και τότε άρχισε να πιέζεις τον συμπλέκτη αλλιώς σίγουρα θα μειώσει τον χρόνο ζωής του αυτοκινήτου σου.

Δες επίσης: Συμβουλές για την περιποίηση του αυτοκινήτου σου!

2) Μην το κουνάς με άδειο ρεζερβουάρ

Χαμηλά επίπεδα βενζίνης ή πετρελαίου

Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι το ότι κυκλοφορούμε με το αμάξι μας ακόμα και με άδειο ρεζερβουάρ. Δεν υπάρχει λόγος να παραμελούμε την ένδειξη στο ταμπλό. Οι κατασκευαστές την έβαλαν όχι για ντεκόρ αλλά για να μας ειδοποιεί ότι πρέπει να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας. Επιπλέον, η αντλία βενζίνης υπερθερμαίνεται όταν δεν καλύπτεται από αρκετή ποσότητα καυσίμου με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος ζωής της. Οπότε γέμισε με diesel ή βενζίνη το όχημα σου και θα γλιτώσεις το συνεργείο για την αντλία σου.

Δες επίσης: Το αυτόματο ή το χειροκίνητο έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου!

3) Μην στρίβεις το τιμόνι όταν είναι σταματημένο

Γυναίκα παρκάρει αμάξι

Νούμερο 1 λάθος που κάνεις όταν θες να παρκάρεις ή να βγεις από την θέση σου. Δεν πρέπει να στρίβεις τους τροχούς όταν το αυτοκίνητο σου είναι σταματημένο. Αυτό προκαλεί βλάβες και μεγάλη επιβάρυνση χωρίς λόγο και αιτία σε όλα τα μέρη του συστήματος διεύθυνσης. Γιατί; Μην ξεχνάς ότι η αντίσταση των ελαστικών στην στρέψη είναι πολύ μεγάλη όταν το αμάξι δεν κουνιέται. Για να περιποιηθείς το όχημα σου πρέπει να το έχεις υπόψιν.

Tip: Πάντα κάνε μικρές κινήσεις μπρος ή πίσω ενώ στρίβεις το τιμόνι, ποτέ μην το κάνεις όταν είναι τελείως σταματημένο.

Δες επίσης: Τι να ελέγξεις στο αυτοκίνητο πριν πας ένα ταξίδι!

4) Service όποτε θέλεις

Αμάξι που θέλει service και είναι στο συνεργείο

Ένα από τους μύθους για το αμάξι σου. Όσο ακράδαντα και να υποστηρίζεις ότι ξέρεις το αυτοκίνητο σου, αν περιμένεις να το καταλάβεις εσύ ότι θέλει service τότε θα είναι ήδη πολύ αργά. Μην παραμελείς τα διαστήματα συντήρησης! Είναι προτιμότερο να έχεις ένα σκισμένο κάθισμα παρά ένα χαλασμένο αμορτισέρ. Αν έχει έρθει η στιγμή να το πας για service, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά! Το αμάξι πρέπει πάντα να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του.

Δες επίσης: Τι πρέπει να προσέξεις πριν διαλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτου!

5) Καβαλάς πεζοδρόμια και το υπερφορτώνεις

Υπερφορτωμένο αμάξι

Αν πρόκειται να πας ένα ταξίδι πρέπει να ελέγξεις κάποια πράγματα στο αυτοκίνητο σου. Ένα από αυτά είναι το βάρος που το έχεις φορτώσει. Μην νομίζεις ότι είναι πολυεργαλείο και μπορείς απλά να κουβαλήσεις όλο το σπίτι σου. Αν βλέπεις ότι κατεβαίνει πολύ ο άξονας του, απέφυγε να προσθέσεις και άλλο βάρος. Επιπλέον, μην καβαλάς πεζοδρόμια! Είναι μία από τις συνήθειες που όλοι μας κάνουμε και βλάπτουμε το αμάξι μας, μειώνοντας τον χρόνο ζωής του. Προσοχή, λοιπόν.

Δες επίσης: Πως θα επιλέξεις το Καλύτερο Αυτοκίνητο για σένα!

6) Μην οδηγάς λες και τρέχεις σε ράλι

Άνδρας τσεκάρει για τυχόν βλάβες στο αμάξι

Τι σημαίνει αυτό; Για να προσέξεις το όχημα σου δεν πρέπει να επιβραδύνεις και να επιταχύνεις άτσαλα. Είτε έχεις κρύο κινητήρα είτε ζεστό είναι το ίδιο κακό και επικίνδυνο για το αμάξι σου. Μπορεί να οδηγήσει σε φθορές στα στοιχεία μετάδοσης, φρένα και ελαστικά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σέρνεις, αλλά το να πατάς το φρένο σαν τρελός δίχως να ρυθμίζεις την ταχύτητά σου σίγουρα θα το στείλει στο συνεργείο μια ώρα αρχύτερα. Μην ξεχνάμε ότι είναι μία από τις τεχνικές οδήγησης το να οδηγάμε με την κατάλληλη ταχύτητα και τις στροφές που πρέπει.

Tip: Αν το ακούς να “βογκάει”, κατέβασε ταχύτητα και ρίξε τις στροφές σου αντί να πατάς φρένο!

Δες επίσης: Τα 8 καλύτερα χειμερινά ελαστικά της αγοράς!

7) Τσέκαρε τα λάδια σου

Αλλαγή λαδιών στο αμάξι σου

Είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις το αμάξι σου. Πρέπει να τσεκάρεις συχνά τα λάδια και να τα αλλάζεις όποτε συστήνει ο κατασκευαστής. Προτίμησε κιόλας το συνθετικό λάδι παρόλο που είναι ακριβότερο. Θα βελτιώσει την επίδοση του κινητήρα σου και θα μειώσει τις φθορές.

Δες επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου!

8) Μην το πλένεις συνέχεια σε πλυντήριο

Πλυντήριο αυτοκινήτων

Αν έχεις διαβάσει tips για πλύσιμο αυτοκινήτου σίγουρα ένα από αυτά θα είναι να μην το πηγαίνεις συνέχεια στο πλυντήριο. Ναι σαφώς πρέπει να το περιποιηθείς και να μην το αφήνεις γεμάτο σκόνη και λάσπη. Το να το πηγαίνεις όμως κάθε δύο εβδομάδες στο πλυντήριο αυτοκινήτων θα σου κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Πολλοί προτείνουν να το πλένεις με σαπούνι και στο χέρι καθώς στο πλυντήριο είναι πιθανόν να φύγει λίγη μπογιά και να μην έχεις πλέον τόσο λαμπερό χρώμα! Όλα με μέτρο ακόμα και στο πλύσιμο του οχήματος σου.

Related Posts