proteini-whey-gimnastiki

6 Πράγματα που κάνει η πρωτεΐνη Whey!

by theman

Η πρωτεΐνη είναι μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας. Επειδή όμως το σώμα την χρησιμοποιεί για πολλές ζωτικές λειτουργίες, θα πρέπει να φροντίζουμε να την αναπληρώνουμε με συνέπεια. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει η πρωτεΐνη Whey.

Δεν είναι τυχαίο που την χρησιμοποιούν οι περισσότεροι αθλητές, αλλά φυσικά και όσοι ασχολούνται με την γυμναστική. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η λήψη του ορού γάλακτος -όπως είναι και η εναλλακτική της ονομασία- σε καθημερινή βάση και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι όσοι την καταναλώνουν συστηματικά και σωστά.

Τι κάνει όμως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη και την προτιμούν όλοι;

 

Σε τι βοηθάει η πρωτεΐνη Whey!

proteini diatrofi idiotites

1. Μειώνει το λίπος και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Στην Μινεσότα διεξήχθη μία έρευνα η οποία διήρκεσε 12 εβδομάδες και στην οποία αυτό που έκαναν ήταν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη των ατόμων που συμμετείχαν κατά 500 θερμίδες.

Στη συνέχεια, έδωσαν σε κάποιους από τους συμμετέχοντες ορό γάλακτος και στους υπόλοιπους ένα ισοθερμιδικό ρόφημα, που ήταν μείγμα άλλων πρωτεϊνών. Όσοι λοιπόν ανήκαν στην πρώτη κατηγορία έχασαν σχεδόν 6,1% του σωματικού τους λίπους, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στους μύες τους. Δες ακόμη: 10 Φυσικοί λιποδιαλύτες που θα σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος!

2. Αυξάνει τον όγκο και την δύναμη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Baylor που βρίσκεται στο Γουάκο του Τέξας, έκαναν μια μελέτη σε δείγμα 19 ανδρών που έκαναν προπόνηση αντίστασης για 10 εβδομάδες.

Με μερικούς από αυτούς έδωσαν 14 γραμμάρια ορού γάλακτος και πρωτεΐνης καζεΐνης μαζί με 6 γραμμάρια ελεύθερων αμινοξέων, ενώ στους υπόλοιπους έδωσαν 20 γραμμάρια από ένα εικονικό φάρμακο. Όσοι κατανάλωσαν την whey παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση της μάζας και της μυϊκής δύναμης, χωρίς να πάρουν λίπος.

Το βασικό όμως για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι να καταναλώνεις τον ορό γάλακτος μία ώρα πριν και μετά την προπόνηση.

3. Μειώνει την αίσθηση της πείνας

Αυστραλοί ερευνητές έδωσαν σε 28 παχύσαρκους άνδρες να καταναλώσουν τέσσερα διαφορετικά ροφήματα. Όσοι κατανάλωσαν το ρόφημα το οποίο περιείχε 50 γραμμάρια ορού γάλακτος κατάφεραν να δουν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία μείωση συνεχίστηκε έως και τέσσερις ώρες αργότερα.

Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι κάποιος πεινάει. Έτσι, αντί να επιλέξεις κάποιο ανθυγιεινό σνακ όταν νιώθεις ότι πεινάς, μπορείς πολύ απλά να πιεις ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα.

4. Καταπολεμά τον καρκίνο

Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη αλλά και του παχέος εντέρου. Οπότε η καλύτερη πρόληψη θα ήταν να την εντάξεις στην διατροφή σου! Δες ακόμη: 5 Λαχανικά με πρωτεΐνες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου!

5. Βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες

Ερευνητές στην Ολλανδία έκαναν ένα πείραμα σχετικά με το στρες σε 58 άτομα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν πρωτεΐνη whey παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και είχαν πολύ καλύτερη διάθεση από τους υπόλοιπους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι υπήρχαν αλλαγές στη σεροτονίνη του εγκεφάλου, εξού και η έλλειψη άγχους και στρες!

6. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που συμμετέχουν σε έντονη αερόβια άσκηση έχουν αρκετά μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το νευρικό, το γαστρεντερικό, αλλά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Έπειτα, έδωσαν στους συμμετέχοντες πρωτεΐνη ορού γάλακτος και ανακάλυψαν ότι εμφάνισαν σημαντικά μικρότερη μείωση των επιπέδων γλουταθειόνης.

Related Posts