8 είδη junk food που μπορείς να φας πριν ή μετά το γυμναστήριο

8 Είδη junk food που μπορείς να φας πριν ή μετά το γυμναστήριο!

by theman

Σε όλους μας αρέσει το junk food ή αλλιώς το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό και το ίδιο πιστεύω θα ισχύει και για εσένα. Είτε αυτό λέγεται σάντουϊτς, είτε κρέπα, είτε κάποιο άλλο γλυκό ή σνακ, όλοι μας έχουμε ένα “αδύνατο” σημείο αναφορικά με το θέμα του φαγητού.

Το κακό με το ανθυγιεινό φαγητό δεν είναι ότι το επιζητούμε μονάχα όταν πεινάμε, αλλά και όταν απλά μας έρχεται μία “ψευτό-λιγούρα”. Έτσι, στο τέλος καταλήγουμε να έχουμε καταναλώσει μία περίσσεια θερμίδων χωρίς κάποιο όφελος αλλά και χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο (π.χ. επειδή πεινάσαμε). Ωστόσο, η κατανάλωση ενός πρόχειρου/junk φαγητού μπορεί να μην λειτουργήσει απαραίτητα αρνητικά κάτω, βέβαια, από ορισμένες συνθήκες. Μήπως είδα ένα χαμόγελο να ξεπροβάλλει από τα χείλη σου;

Junk food και γυμναστική πάνε μαζί; Υπό συνθήκες, ναι!

Σύμφωνα με τους ειδικούς γύρω από τα θέματα διατροφής και υγείας υπάρχουν ορισμένες junk τροφές, οι οποίες επιτρέπεται να καταναλωθούν με το πέρας της προπόνησής σου-ή και πριν αυτήν-εντελώς άφοβα και χωρίς καθόλου τύψεις. Τώρα πιστεύω πως σίγουρα χαμογελάς!

Δες επίσης: 4 Μύθοι σχετικά με τη διατροφή!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη λίστα με τα 8 junk φαγητά, τα οποία μπορείς να ενσωματώσεις στη διατροφή σου πριν ή μετά την ολοκλήρωση των προπονήσεών σου.

Βάφλα

βάφλα ως γεύμα για πριν ή μετά την προπόνηση

Είπα να κάνω την εισαγωγή του άρθρου μου με την αγαπημένη μου βάφλα, γιατί πιστεύω ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη “πέραση” στο κοινό.  Υπό κανονικές συνθήκες, ασφαλώς και δεν μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά βάφλες, ιδίως αν αυτές συνοδεύονται με παγωτά ή σοκολάτα. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως εν λόγω γευστικός “πειρασμός” μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό γεύμα μετά την προπόνησή σου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως οι επιδόσεις των αθλητών τείνουν να εμφανίζονται βελτιωμένες σε περιπτώσεις όπου αυτοί κατανάλωναν βάφλες πριν ή μετά την προπόνηση.

Βλέπεις, οι περίσσεια θερμίδων (καύσιμο του οργανισμού) που σου προσφέρει η βάφλα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την αντοχή σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αφού ο οργανισμός σου θα έχει περισσότερη “ενέργεια”. Την επομένη φορά λοιπόν, που θα έχεις μία βάφλα πρόχειρη μπροστά σου, τίμησέ την. Αρκεί, βέβαια, να έχει προηγηθεί ή να έπεται κάποια επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Μπέικον

μπέικον γαλοπούλας για να φας μετά το γυμναστήριο

Η κατανάλωση μπέικον (τρεις με τέσσερις φέτες) μπορεί να σου προσφέρει “στα γρήγορα” 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, την οποία και χρειάζεσαι για το “χτίσιμο” των μυών σου. Βέβαια, καλύτερα θα ήταν να προτιμήσεις το μπέικον από κρέας γαλοπούλας και όχι το χοιρινό, το οποίο εμπεριέχει αρκετά λιπαρά. Επίσης, αν μπορέσεις, απέφυγε το κλασικό καπνιστό μπέικον και κυνήσου προς το “ακατέργαστο” μπέικον, το οποίο δεν περιέχει χημικά συστατικά όπως είναι οι νιτρίτες νατρίου. Έτσι, θα απολαύσεις όλα τα πρωτεϊνικά οφέλη από το εν λόγω γεύμα.

Κουλούρι-bagel

bagels και κουλουράκια για μετά το γυμναστήριο

Τα κουλούρια και τα bagels αποτελούν ένα ιδιαίτερα γευστικό σνακ, το οποίο μπορείς να καταναλώσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επίσης, τα κουλούρια και τα bagels φέρουν αρκετούς υδατάνθρακες μαζί τους, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί από εμάς τα αποφεύγουν όπως η τύχη τον Μητσοτάκη (ας πούμε και κανένα αστειάκι). Παρόλα αυτά, όταν γυμναζόμαστε το κορμί μας έχει μεγάλη ανάγκη από υδατάνθρακες. Επομένως, καλό θα ήταν να εντάξουμε αρκετούς από αυτούς στην καθημερινή μας διατροφή. Tο άμυλο που φέρουν οι συγκεκριμένες τροφές θα σε βοηθήσει να αναπληρώσεις τα ποσοστά ενέργειας που δαπανάς στο γυμναστήριο. Επίσης, θα μπορούσες να καταναλώσεις τα συγκεκριμένα σνακ πριν το γυμναστήριο.

Βούτυρο

βούτυρο για να καταναλώσεις μετά το γυμναστήριο

Εντάξει, το βούτυρο δεν θεωρείται junk food υπό την έννοια που πρόχειρου φαγητού. Ωστόσο, το εντάξαμε στο άρθρο μας υπό την έννοια μίας νόστιμης τροφής, η οποία φέρει πολλά λιπαρά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί από εμάς αποφεύγουν να το καταναλώσουν. Ωστόσο, σε περίπτωση που γυμνάζεσαι, ο οργανισμός σου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την κατανάλωση του βουτύρου. Εξάλλου, πέρα από την πρωτεΐνη, το σώμα σου χρειάζεται και τα λιπαρά.

Ιδανικά, μπορείς να καταναλώσεις ένα κουλούρι-bagel με λίγο βούτυρο πριν από μία προπόνησή σου (τουλάχιστον 1 με 2 ώρες νωρίτερα). Το εν λόγω γεύμα θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να βγάλεις εις πέρας ακόμη και το πιο απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το βούτυρο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επομένως θα σε βοηθήσει και στον τομέα της αποκατάστασης.

Σοκολατούχο γάλα

σοκολατούχο γάλα για να καταναλώσεις πριν ή μετά τη γυμναστική

Όλοι μας μικροί αγαπούσαμε το σοκολατούχο γάλα, όπως το αγαπάμε ακόμη και σήμερα. Βέβαια, πολλοί από εμάς πλέον το αποφεύγουμε εξαιτίας της ζάχαρης που διαθέτει. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος πριν ή μετά την προπόνηση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε πως το σοκολατούχο γάλα βοηθά ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των μυών του σώματος ενώ προετοιμάζει με τα κατάλληλα “καύσιμα” το σώμα μας πριν από μία απαιτητική προπόνηση (πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες). Επιπλέον, σημειώνεται πως η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος βοηθά στην καταπολέμηση του φαινομένου των μυϊκών τραυματισμών.

Φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα

φυστικοβούτρο με μαρμελάδα για μετά το γυμναστήριο

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ειδική αναλογία αναφορικά με την κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι 3 προς 1 (κατά τη διάρκεια της προπόνησης). Αυτή ακριβώς είναι και η αναλογία που σου προσφέρει ένα γεύμα με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως η κατανάλωση μίας φέτας ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα πριν την προπόνηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εσένα. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις το εν λόγω γεύμα και με το πέρας της προπόνησής σου, αφού τα εν λόγω τρόφιμα θα σε βοηθήσουν τόσο στον τομέα της μυϊκής αποκατάστασης όσο και σε αυτόν της αύξησης της μυϊκής σου μάζας.

Παγωτό

παγωτό για να φας μετά την προπόνησή σου

Το παγωτό αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που διανύουμε. Αυτό όμως που δεν ξέρεις για το παγωτό είναι πως δεν αποτελεί μόνο μία γλυκιά και αγαπημένη επιλογή γλυκού, αλλά και ένα πάρα πολύ καλό “γεύμα”-σνακ για να προτιμήσεις μετά την προπόνησή σου. Οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση κρύων γευμάτων μετά την προπόνηση, αφού έτσι αποφεύγεις το ενδεχόμενο της διάσπασης των πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από μία προπόνηση σου έρχεται η φυσική τάση να πιεις ή να φας κάτι δροσερό και γλυκό (το σώμα μας ξέρει).

Ζελέ με γεύσεις

ζελέ για μετά το γυμναστήριο

Ίσως η καλύτερη επιλογή του άρθρου μας να είναι αυτή του παγωμένου ζελέ. Αποτελεί ένα δροσερό και γλυκό επιδόρπιο (άρα θα εξαφανίσει την όποια λιγούρα σου για γλυκό), το οποίο δεν περιέχει πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα βοηθά απίστευτα στην επούλωση-αποκατάσταση των συνδέσμων σου. Για το λόγο αυτό θεωρείται το αγαπημένο επιδόρπιο των αθλητών. Μπορείς να το καταναλώσεις εξίσου πριν ή μετά την προπόνησή σου. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τις ποσότητες τις οποίες καταναλώνεις, ειδάλλως τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τόσο θετικά.

Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία

ισορροπημένη διατροφή

Το κλειδί της επιτυχίας στο θέμα της διατροφής βρίσκεται στην ισορροπία. Και με αυτό αναφέρομαι στο ισοζύγιο μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνεις και αυτών που καις. Αν γυμνάζεσαι σε συχνή βάση τότε δεν θα έχεις πρόβλημα να καταναλώσεις πού και πού φαγητά ή γλυκά που βρίσκονται εκτός προγράμματος. Εξάλλου, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες η εναλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση ενεργοποιεί στον μέγιστο βαθμό τον μεταβολισμό σου.

Δες επίσης: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για να διώξεις το λίπος γύρω από την κοιλιά!

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα 8 είδη junk food που μπορείς να φας πριν ή μετά το γυμναστήριο. Τώρα πλέον ξέρεις τι μπορείς να φας και τι όχι. Εμείς από την πλευρά μας σου ευχόμαστε καλή προπόνηση και καλή όρεξη!

Related Posts