5 Οφέλη της σωματικής άσκησης στον εγκέφαλο!

by theman
askoumai kathimerina

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα γυμναστών, γιατρών και άλλων ατόμων να λένε πως πρέπει να ασκούμαστε και πως η γυμναστική μας ωφελεί. Μάλιστα, το έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές που μάλλον το περνάμε στο ντούκου! Αν όμως κάποιος μας έλεγε πού ακριβώς μας ωφελεί η άσκηση αντί να μας μιλάει γενικά, ίσως αυτό να μας άγγιζε περισσότερο!

Αν σας έλεγαν πως μπορείτε να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, καθώς και να τον προστατεύσετε από μελλοντικές ασθένειες και τη διαδικασία της γήρανσης, θα το κάνατε; Προφανώς! Κι αν σας λέγαμε πως η άσκηση μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό;

Πώς ακριβώς επιδρά η άσκηση στον εγκέφαλο;

 

1. Αυξάνει την ενεργητικότητα

dromeas

Παρατηρήστε το και εσείς. Μπορεί μετά την προπόνηση να γυρίζετε στο σπίτι ξεθεωμένοι, αλλά για κάποιο λόγο ξεχειλίζετε από ενέργεια που είναι σαν να πηγάζει κατευθείαν από μέσα σας. Νιώθετε ικανοί να κάνετε το οτιδήποτε. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα και ο εγκέφαλος έχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται σε mood εγρήγορσης, με την καλή της πλευρά όμως και όχι αυτής που μας δίνει το άγχος. Με την τακτική άσκηση, θα νιώθετε έτσι δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια μακροπρόθεσμα, ενώ θα ξεχάσετε τις στιγμές του ανεξήγητου λήθαργου.

2. Μας χαρίζει καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

man thinking

Σύμφωνα με νευροεπιστημονικές μελέτες, η άσκηση παράγει καινούρια κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ένα όργανο υπεύθυνο για την μαροπρόθεσμη μνήμη μας. Ο ιππόκαμπος βρίσκεται μέσα στον προμετωπιαίο λοβό, ο οποίος είναι βασικό όργανο για τη συγκέντρωση και επηρεάζεται επίσης θετικά με την άσκηση. Μία προπόνηση σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε καλύτερα για δύο ώρες, ενώ με τακτική άσκηση έχετε μόνιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, η μνήμη και κυρίως η μακροπρόθεσμη, βελτιώνεται σημαντικά.

3. Μας ανεβάζει τη διάθεση

poreia epituxias

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε πιο “ανεβασμένοι” μετά από μια προπόνηση; Εντάξει, σίγουρα παίζει ρόλο το ότι είστε ευχαριστημένοι που ολοκληρώσατε το πρόγραμμα άσκησης για σήμερα, αλλά επίσης μία και μόνο προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών βασικών για την καλή διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Και το καλύτερο, αν ασκείστε τακτικά προκαλείται μόνιμη αλλαγή.

4. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας

xaroumenoi synergates

Με ένα σώμα και έναν εγκέφαλο σε εγρήγορση, επόμενο είναι οι αντιδράσεις μας να είναι γρηγορότερες και καλύτερα μελετημένες. Οι μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και αντιδρούν πολύ γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα, πολύ πιθανόν λόγω της ενεργητικότητάς τους και της καλύτερης ικανότητας συγκέντρωσης.

5. Καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ

apeikonisi egkefalou

Η αλήθεια είναι πως ειδικά αν έχετε κληρονομική προδιάθεση είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψετε την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως νόσο του Αλτσχάιμερ. Η άσκηση όμως καθυστερεί εγγυημένα στο μέγιστο την εμφάνισή τους και αμβλύνει τα συμπτώματα, που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Η ρίζα αυτών των ασθενειών βρίσκεται -μαντέψτε!- στον ιππόκαμπο και στον προμετωπιαίο λοβό, όπου είπαμε ήδη πως η άσκηση ενισχύει τη διόγκωσή τους και την ανάπτυξη νέων κυττάρων τους.

Δες επίσης: Πώς να είσαι υγιής και σε φόρμα το 2019!

Μη νομίζετε μάλιστα πως πρέπει να γίνετε πρωταθλητής ή να κάνετε κάποιο εξαιρετικό άθλημα για να αποκομίσετε όλα αυτά τα οφέλη. Το ιδανικό είναι να ασκείστε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά. Φυσικά, όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο, όμως το πιο σημαντικό είναι να σας αρέσει το είδος άσκησης που θα επιλέξετε και να μην το βλέπετε ως αγγαρεία, ούτε ως τροχοπέδη στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, αν ρίξετε μια ματιά στην καθημερινή ρουτίνα 10 επιτυχημένων δισεκατομμυριούχων θα δείτε πως βρίσκουν πάντα χρόνο έστω για λίγη γυμναστική! Κι αυτό, επειδή ξέρουν πως είναι μια καταπληκτική επένδυση για τη σωματική, εγκεφαλική και ψυχική τους υγεία. Κάντε λοιπόν το ίδιο και εσείς!

Related Posts