χέρι ντόμινο

Συμβουλές για να βάλεις υγιή όρια στις σχέσεις σου

by tzinav

Τα όρια είναι απαραίτητα σε κάθε άνθρωπο προκειμένου να χτίσει ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω του. Μάλιστα, είναι σημαντικά σε κάθε τομέα της ζωής, από τον επαγγελματικό μέχρι και τον ερωτικό. Και μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι θέτοντας όρια στον περίγυρο σου θα δείχνεις απότομος και απόμακρος αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αν καταφέρεις να βάλεις υγιή όρια τόσο εσύ όσο και όσοι σε περιβάλλουν θα αισθάνεστε καλύτερα αφού θα έχετε μια σχέση χωρίς παραβιάσεις και χωρίς καταπίεση.

Πράγματι, δεν είναι πάντα εύκολο να θέσεις όρια και μπορεί μάλιστα να υπάρξουν κοντινοί σου άνθρωποι που θα παραξενευτούν. Ωστόσο, αν το κάνεις σωστά θα νιώσεις λιγότερο καταπιεσμένος, πιο αυτόνομος και πιο ήρεμος. Θα σου δώσουμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές για να βάλεις υγιή όρια στις σχέσεις σου!

Πώς να βάζεις υγιή όρια χωρίς παρεξηγήσεις!

Κατανόησε τις προτεραιότητες σου

άντρας κοιτάει παράθυρο σκέφτεται

Το πρώτο βήμα για να θέσεις τις κόκκινες γραμμές σου είναι να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε καταπιέζει και που νιώθεις ότι σε παραβιάζει. Για παράδειγμα, είναι ένας φίλος που διεκδικεί πολύ από το χρόνο σου, είναι μια σύντροφος που κάνει χιούμορ με στοιχεία σου που δε σου αρέσουν, είναι ένας εργοδότης που σε υπερφοτώνει με δουλειά κ.ο.κ. Αφού κατανοήσεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου στη ζωή, ποια είναι τα πράγματα που είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις και ποια όχι τότε θα καταλάβεις πού πρέπει να βάλεις όρια.

Δες επίσης: 4 Σημάδια ότι έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου

Κάνε τα όρια σαφή στους γύρω σου- Πώς να βάλεις υγιή όρια

άντρας σταματάει γυναίκα υγιή όρια

Αν από μόνος σου δεν κάνεις σαφή τα όρια σου στον περίγυρο σου τότε είναι πολύ πιθανό να παραβιαστούν, είτε ηθελημένα είτε άθελα τους. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις είναι να δηλώσεις ξεκάθαρα αυτό που σε ενοχλεί και δε θέλεις να σου κάνουν. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου κακό να πεις σε έναν φίλο “Δε μου αρέσει να σχολιάζεις το βάρος μου γιατί με κάνεις να αισθάνομαι άσχημα και θα ήθελα να σταματήσεις να το κάνεις”. Είναι σημαντικό βέβαια να δείξεις ότι δε λες κάτι τέτοιο με επιθετικότητα αλλά θέλοντας πραγματικά να κάνεις τη σχέση να δουλέψει. Μπορεί στην αρχή το άτομο που είναι αποδέκτης να παραξενευτεί ή ακόμα και να πέσει από τα σύννεφα. Ωστόσο, χωρίς αυτή την οριοθέτηση είναι σίγουρο ότι η σχέση σύντομα θα χαλάσει.

Δες επίσης: 5 Ψυχολογικά τρικς για να αποπνέεις αυτοπεποίθηση

Προσπάθησε να είσαι συνεπής στα όρια σου

άντρας μιλάει σοβαρά υγιή όρια

Κάτι που θα βοηθήσει και τους γύρω σου να μην παραβιάζουν τα όρια σου είναι να επιδείξεις συνέπεια προς αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα τα σεβαστούν όλοι εξαρχής. Παρόλα αυτά δε σημαίνει ότι εσύ πρέπει να υποκύψεις και να επανέλθεις στην προηγούμενη κατάσταση, όπου δεν υπήρχαν όρια. Αντίθετα, φρόντισε να τα υπερασπιστείς και να τα ξαναεπισημάνεις μέχρι να γίνουν σεβαστά.

Δες επίσης: 6 Συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι!

Έκφρασε το όταν τα όρια σου παραβιάζονται- Πώς να βάλεις υγιή όρια

χέρι ντόμινο

Όταν οποιοσδήποτε δε σέβεται τα όρια που του έχεις επικοινωνήσει τότε δεν έχεις παρά να του το εκφράσεις. Μη διστάσεις μάλιστα να του πεις ότι αυτό που κάνει σε παραβιάζει. Αν πρόκειται για κάποιον άνθρωπο που το κάνει άθελα του και που σε νοιάζεται, μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους σου θα τον κάνει να κατανοήσει τι σε ενοχλεί και να το αλλάξει. Μόνο έτσι η σχέση σας θα μπορέσει να προχωρήσει.

Related Posts