κακή συνέντευξη εργασίας

Τι πρέπει να αποφύγεις σε μία συνέντευξη εργασίας;

by theman

Πέραν του να γράψουμε ένα σωστό βιογραφικό, το σημαντικό για να αποκομίσουμε μία θετική απάντηση είναι να τα πάμε καλά στην συνέντευξη για δουλειά. Δεν έχει σημασία αν έχουμε το πιο δυνατό βιογραφικό ή ένα που απλά καλύπτει τους εργοδότες μας. Αν δεν τους ικανοποιήσουμε κατά την συνέντευξη τότε σίγουρα δεν θα είμαστε η πρώτη τους επιλογή.

Όλοι μας κάνουμε αρκετά συχνά λάθη κατά την συνέντευξη εργασίας και αυτός είναι ο λόγος που δεν εντυπωσιάσαμε τους εργοδότες μας. Ήρθε όμως ο καιρός να το αλλάξουμε και να μάθουμε τι πρέπει να αποφύγουμε σε μία συνέντευξη προκειμένου να είμαστε επιτυχείς! Δες επίσης: 7 Τρόποι για να γίνεις παραγωγικός στη δουλειά!

6 Πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε σε μία συνέντευξη!

 

1) Μην αργήσεις

άνδρας άργησε

Ίσως το πιο αυτονόητο πράγμα στην λίστα με αυτά που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μην αργήσουμε. Όχι μόνο θα κάνει κακή εντύπωση αλλά θα δώσει την εντύπωση στους εργοδότες μας ότι δεν έχουμε συνέπεια και δεν μπορούμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα. Αυτό σίγουρα δεν θα λειτουργήσει θετικά προς τα εμάς και ίσως χάσουμε την δουλειά με αυτό το λάθος. Υπολόγισε να είσαι τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα προκειμένου να ετοιμαστείς και καταλληλότερα!

Δες επίσης: Πως θα γίνεις πιο πειστικός στην δουλειά σου!

2) Δεν έχεις κάνει έρευνα

άνδρας κάνει έρευνα στο λάπτοπ

Οι εργοδότες σου δεν θα επιλέξουν γουρούνι στο σακί αλλά κάποιον που γνωρίζει τους στόχους της εταιρείας και έχει την όρεξη να επενδύσει σε αυτήν και στην προσωπική εξέλιξη του. Το να πάμε στην συνέντευξη και να μην ξέρουμε τα βασικά για την εταιρεία ή το μαγαζί που δουλεύουμε είναι νούμερο ένα λάθος. Σε μία ερώτηση του τύπου, “τι γνωρίζεις για την εταιρεία” ή “έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας” θα φάμε γκολ από τα αποδυτήρια. Για αυτό λοιπόν πάντα πρέπει να κάνουμε μία έρευνα πριν παρουσιαστούμε στην συνέντευξη!

Δες επίσης: Πως θα έχεις γρήγορη ανέλιξη στην δουλειά σου!

3) Να μιλάς μόνος σου

άνδρας μιλάει πολύ στην συνέντευξη

Όταν περνάμε από μία συνέντευξη για δουλειά, συνήθως οι πρώτες ερωτήσεις είναι γνωριμίας. Αφορούν κυρίως το πρόσωπο μας και το επαγγελματικό παρελθόν μας. Πρέπει όμως να δώσουμε προσοχή και να μην πλατειάζουμε στην συζήτηση. Να λέμε στοχευμένα πράγματα και να μην αφηνόμαστε. Για παράδειγμα, αν σε ρωτήσει για τα ενδιαφέροντα σου, απάντα μόνο για αυτά. Τι σου αρέσει να κάνεις και μην επεκταθείς παραπάνω στην συζήτηση. Γιατί; Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν μπορείς να εστιάζεις στον στόχο σου.

Δες επίσης: Πως να βρεις τον εαυτό σου μετά από μία αποτυχία!

4) Μιλάς άσχημα για τον πρώην εργοδότη σου

κακή συνέντευξη εργασίας

Ένα λάθος που σίγουρα θα αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στα άτομα που μας παίρνουν συνέντευξη είναι να μιλάμε άσχημα για τους πρώην εργοδότες μας. Όσο και να παραπονιόμασταν για την κακή τους συμπεριφορά ή την έλλειψη συνεργασίας, στην νέα μας δουλειά δεν πρέπει να αναφερθούν με άσχημο τρόπο. Γιατί; O τωρινός εργοδότης θα θεωρήσει ότι δεν είσαι έμπιστο άτομο και σε περίπτωση απόλυσης θα κάνεις το ίδιο πράγμα.

Αντί λοιπόν να αναφερθείς με άσχημο τρόπο στο παρελθόν σου, μπορείς να το θέσεις με έναν πιο διπλωματικό τρόπο. Για παράδειγμα μία απάντηση του τύπου, “δεν ήμουν καλυμμένος γιατί ένιωθα ότι οι επαγγελματικές μου σχέσεις ήταν πιο πολύ μονόδρομες παρά αμφίδρομες”.  Έτσι τους δίνεις να καταλάβεις ότι έχεις και εσύ αιτήματα αλλά πρώτα από όλα θες να είσαι αποδοτικός στην δουλειά σου!

Δες επίσης: Πώς να παραμείνεις αποδοτικός δουλεύοντας από το σπίτι!

5) Υπερβάλλεις

γυναίκα κοιτάει το βιογραφικό

Ένα ακόμα λάθος που μπορεί να μας στοιχήσει την δουλειά είναι το να υπερβάλλουμε για τα προσωπικά μας επιτεύγματα και να τα παρουσιάζουμε με υπεροπτικό τρόπο. Αντί να υπερηφανευόμαστε για αυτά μπορούμε απλά να τα παρουσιάσουμε με τον δυναμισμό που αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή. Είναι προτιμότερο να δείξουμε ότι πατάμε στα πόδια μας και στην γη και θέλουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σε ερώτηση του τύπου “γιατί πιστεύεις ότι είσαι ο κατάλληλος για την δουλειά” δεν αρκεί μία απάντηση του τύπου “γιατί μπορώ να τα καταφέρω και έχω προϋπηρεσία”.  Πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι, να προβάλλουμε τα προτερήματα του εαυτού μας και το που μπορεί αυτά να βοηθήσουν στην δουλειά μας.

Δες επίσης: Πώς να ξαναβρείς την όρεξη και το πάθος σου για δουλειά!

6) Δεν προσέχεις την γλώσσα σώματος σου

εργοδότης δίνει χειραψία στον υποψήφιο εργαζόμενο

Πως περιμένεις να εντυπωσιάσεις στην συνέντευξη για δουλειά αν δεν προσέχεις την γλώσσα σώματος σου; Θυμήσου ότι ένα άτομο που είναι σίγουρο για τον εαυτό του, προβάλλει περισσότερη εμπιστοσύνη και σιγουριά έχοντας το στήθος του ανοιχτό και το βλέμμα των ματιών του ψηλά. Επιπλέον, μην σταυρώνεις τα πόδια και τα χέρια σου, δείχνει ότι έχεις πράγματα να κρύψεις. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για να γίνεις συμπαθής είναι να έχεις μία άνεση στο σώμα σου, να μην κλείνεσαι και να στέκεσαι ίσια.

Related Posts