κάνε διαλογισμό

10 Τρόποι για να αποβάλλεις το άγχος του lockdown!

by theman

Το άγχος-στρες αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους “αντιπάλους” της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ταλανίζοντας τον σύγχρονο άνθρωπο κατά ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Ένας άνθρωπος ο οποίο ζει κάτω από έντονο άγχος δεν μπορεί να αισθανθεί ή να αποδώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, βιώνοντας ελλείμματα στο ψυχικό, σωματικό αλλά και συναισθηματικό τομέα.

Πως να ξεπεράσεις το συναισθηματικό βάρος του lockdown!

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ζούμε σε μία εποχή όπου τα συνεχή lockdown τείνουν να γίνουν μία συνήθεια, με τις συνθήκες εγκλεισμού να οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη πνευματική φθορά, διαπιστώνουμε πως το άγχος φαίνεται να κυριεύει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναπτύξουμε τους κατάλληλους “μηχανισμούς” για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Στο άρθρο που ακολουθεί σου παρουσιάζονται 10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το άγχος και το βάρος του lockdown, το οποίο διανύουμε.

Δείτε επίσης: 6 Σημάδια ότι έχεις υπερβολικό άγχος!

Δείξε συμπόνοια για τον εαυτό σου

αυτοσυμπόνοια

Η επίδειξη ευσπλαχνίας προς τον εαυτό σου δεν αποτελεί εγωκεντρική πράξη ούτε μία προσπάθεια να “χρυσώσεις” το χάπι για αυτά που βιώνεις και περνάς. Αντιθέτως, η επονομαζόμενη και ως αυτοσυμπόνοια αποτελεί έναν τρόπο εσωτερικής κριτικής και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, μία προσπάθεια για αντιμετώπιση του εαυτού μας με αποδοχή, ενσυναίσθηση, κατανόηση και αγάπη. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν αποτελεί και το ευκολότερο πράγμα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εύκολο να δείξουν συμπόνια στους άλλους, αλλά δυσκολεύονται να επεκτείνουν την ίδια συμπόνια στον εαυτό τους επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν εγωιστές και εγωκεντρικοί. Η αυτοσυμπόνοια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πολλών ζητημάτων ψυχικής υγείας, όπως είναι το άγχος και η ανασφάλεια. Αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίσουμε τον εαυτό μας ενθυμούμενοι ότι αποτελούμε ελαττωματικές και ατελείς οντότητες, όπως κάθε άνθρωπος άλλωστε, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα “δύσκολα” συναισθήματα με καλοσύνη.

Δοκίμασε τον διαλογισμό

κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αποτελώντας έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο ανακούφισης από το στρες. Μέσω του διαλογισμού θα νιώσεις μία εσωτερική ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία η οποία θα σε ωφελήσει τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Ως προς τις μορφές του διαλογισμού αυτές ποικίλουν, με πολλές από αυτές να συνδυάζουν άλλες πνευματικές πρακτικές. Πειραματίσου ψάχνοντας στο διαδίκτυο για διαφορετικά είδη διαλογισμού και επέλεξε αυτό που ταιριάζει περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία σου. Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε πως υπάρχουν τεχνικές διαλογισμού που εστιάζουν στην προσοχή μέσω ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, μίας δραστηριότητας ή μίας σκέψης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του εαυτού σου σε τομείς που αφορούν τη συνειδητοποίηση, τη διανοητική σαφήνεια, τη συναισθηματική ηρεμία και τη σταθερότητα.

Ασχολήσου με κάποια δραστηριότητα-χόμπι

ασχολήσου με ένα χόμπι

Πολλά από τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία βιώνουμε κατά την περίοδο του εγκλεισμού πηγάζουν από την πλήξη και την απογοήτευση που γεννώνται μέσω της μονότονης καθημερινότητάς μας. Για το λόγο αυτό οφείλεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου δραστηριότητες-χόμπι που σε ευχαριστούν και σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Εξάλλου, πότε θα έχεις ξανά την ευκαιρία να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της ημέρας;  Είτε αυτό λέγεται γυμναστική, μαγειρική, κηπουρική είτε οτιδήποτε άλλο, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξαναζωντανέψεις και πάλι το πάθος σου.

Μίλα με την οικογένεια και τους φίλους σου

μίλα με κοντινά σου πρόσωπα

Η συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να είναι το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους. Μη φοβάσαι να μοιραστείς αυτά που νιώθεις και σε προβληματίζουν με τους οικείους σου. Στη χειρότερη περίπτωση αυτό που θα λάβεις είναι μία αγκαλιά, μία συμβουλή και μία μικρή νότα αισιοδοξίας. Καθόλου άσχημα, έτσι; Βέβαια, το να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου με την οικογένεια και τους φίλους σου δεν θα σε ωφελήσει μονάχα στον τομέα της προσωπικής σου ψυχολογικής κατάστασης, αλλά θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τους δεσμούς σου με τα εν λόγω πρόσωπα. Παράλληλα, η αίσθηση της πλήξης και της απομόνωσης θα μετριαστεί, ενώ το γεγονός πως και άλλοι άνθρωποι συμπάσχουν με σένα θα σου δώσει μία περαιτέρω ψυχολογική ώθηση. Η συνομιλία μέσω βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις συνδεδεμένος με τους αγαπημένους σου που βρίσκονται μακριά αυτόν τον καιρό.

Απέφυγε την καφεΐνη και τη νικοτίνη

απέφυγε την καφεΐνη και το τσιγάρο

Την περίοδο αυτή είναι σημαντικό να αποφύγεις ή τουλάχιστον να μετριάσεις την κατανάλωση ποτών ή σκευασμάτων που περιέχουν καφεΐνη καθώς και τη χρήση του τσιγάρου. Η διεγερτική φύση των ουσιών που βρίσκονται στα παραπάνω ενδέχεται να αυξήσουν το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σου, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση καλών-υγιεινών συνηθειών ύπνου, οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω προβλήματα υγείας. Προσπάθησε να αντισταθμίσεις τις ποσότητες πρόσληψης νικοτίνης και καφεΐνης καταναλώνοντας νερό, τσάι και φυσικούς χυμούς. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σου θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος.

Δείτε επίσης: 5 Απλά μυστικά για μία πιο ευτυχισμένη ζωή!

Ακολούθησε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

κράτα μία ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και η υγιεινή διατροφή θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα με το σώμα σου, και κατά συνέπεια θα σου προσδώσουν μία πιο θετική ψυχολογία. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι το τσάι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα θα σε βοηθήσουν στον αγώνα σου ενάντια στο άγχος. Στον αντίποδα, θα πρέπει να αποφύγεις την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και “κακούς” υδατάνθρακες (τυποποιημένα προϊόντα) καθώς αυτές τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου κάτι που θα οδηγήσει μετέπειτα σε απότομη πτώση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα σου, προκαλώντας σου έτσι περαιτέρω άγχος καθώς και ένα αίσθημα κούρασης.

Κράτα ένα προσωπικό ημερολόγιο

κράτησε ένα ημερολόγιο

Το να κρατάς ένα προσωπικό ημερολόγιο μπορεί να σου φαίνεται ως μία αρκετά “παιδιάστικη” και κοριτσίστικη πρακτική, ωστόσο, η εν λόγω συνήθεια αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για τη διαχείριση του άγχους σου όσο και για την καταγραφή-εξερεύνηση των προσωπικών σου συναισθημάτων. Μία τέτοια πρακτική θα σε βοηθήσει να δεις με μία πιο κριτική ματιά (σαν ένας άλλος εξωτερικός παρατηρητής) διάφορα γεγονότα της ζωής σου, καθώς και συναισθήματα  (αρνητικά και θετικά) που συνδέονται με αυτά, ενισχύοντας έτσι τα επίπεδα της αυτογνωσίας σου.  

Βάλε περισσότερο γέλιο στη ζωή σου

χαμογέλα περισσότερο

Το γέλιο όχι μόνο “φωτίζει” τη διάθεσή σου, αλλά προκαλεί και πολλές θετικές φυσικές αλλαγές στο σώμα σας. Είτε βλέπεις μία κωμωδίας στην τηλεόραση, είτε διαβάζεις ένα αστείο βιβλίο, είτε παρακολουθείς κάποιο αστείο βίντεο στο διαδίκτυο, το γέλιο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ανακούφισης από το άγχος. Όταν γελάς, τα ποσοστά πρόσληψης του οξυγόνου στο σώμα σου ενισχύονται, διεγείροντας  την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες του σώματος σου, ενώ παράλληλα βοηθά τον εγκέφαλό σου να απελευθερώσει παραπάνω ενδορφίνες (σε αυτές οφείλεται το αίσθημα της ευφορίας). Με λίγα λόγια το γέλιο σε βοηθά να διατηρήσεις τη σωματική αλλά και συναισθηματική σου υγεία. Επομένως, την επομένη φορά που νιώσεις άσχημα μέσα στη μέρα, κλείσε την τηλεόραση, παράτα τις ειδήσεις και δες κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις. 

Βρες την καλλιτεχνική-δημιουργική πλευρά σου

ασχολήσου με την τέχνη

Η τέχνη αποτελεί μια ειρηνική, χαλαρωτική και εμπνευσμένη δραστηριότητα για τον άνθρωπο μέσω της οποίας μπορεί να δημιουργήσει ή απλά να απολαύσει την όλη διαδικασία. Η δημιουργία και η απόλαυση στην τέχνη θα σε βοηθήσει να ξεχαστείς από τα προβλήματά σου, μεταφέροντάς σε σε έναν κόσμο χαρούμενων συναισθημάτων. Επίσης, η διαδικασία της προσωπικής παραγωγής τέχνης θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου, ενώ παράλληλα θα σε “θωρακίσει” από φαινόμενα άγχους, κατάθλιψης ή άλλου συναισθηματικού τραύματος, χαλαρώνοντας το μυαλό και το σώμα σου. Το καλύτερο με οποιαδήποτε τέχνη είναι πως δεν χρειάζεσαι και ιδιαίτερο ταλέντο για να επωφεληθείς από αυτήν, αρκεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Πιάσε λοιπόν τα πινέλα, τους καμβάδες, τις κιθάρες, τα τραγούδια και αφέσου στον όμορφο κόσμο της τέχνης. 

Κοιμήσου καλά

κοιμήσου καλά

Δείτε επίσης: Πως βλάπτεις την υγεία σου χωρίς να το ξέρεις!

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, τη συγκέντρωση και τη γενικότερη λειτουργία της μηχανής που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχεις μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, η οποία θα συνοδεύεται από ένα περιβάλλον ησυχίας και συσκότισης (έτσι θα έχεις έναν πιο “ποιοτικό” ύπνο). Αν τώρα η μονοτονία της ημέρας δεν σε κουράζει, δυσκολεύοντάς σε με τον τρόπο αυτό να κοιμηθείς μία συγκεκριμένη ώρα, μπορείς να δοκιμάσεις να ακούσεις μία χαλαρωτική μουσική προτού κοιμηθείς.  Σε κάθε περίπτωση απέφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών και καφέ τις βραδινές ώρες.

Related Posts