άντρας κάνει διαλογισμό στο σπίτι

Βελτίωσε τη ζωή σου με 10′ διαλογισμό κάθε μέρα!

by theman

Την εποχή όπου το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη μαστίζουν, η ανάγκη για ψυχική ηρεμία είναι αισθητά αυξημένη. Φυσικά το να βρεις την προσωπική σου γαλήνη και ηρεμία είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί υπομονή. Και θα έχεις ακούσει πολλούς να μιλάνε για διαλογισμό. Τι είναι ο διαλογισμός; Ουσιαστικά είναι μια νοητική άσκηση με άπειρα οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σου. Ο διαλογισμός βοηθάει στη διαχείριση σκέψεων και συναισθημάτων, στην μείωση του άγχους, την συγκέντρωση και την συνολική ευεξία. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία μπαίνεις σε απόλυτη χαλάρωση, απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις και εστιάζεις στις αισθήσεις σου.

10 λεπτά διαλογισμού καθημερινά αρκούν για να σε φέρουν σε βαθύτερη επαφή με τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στη καλή ψυχολογία όσο και στην σωματική σου υγεία καθώς αυτά τα δύο σχετίζονται άμεσα. Εδώ θα βρεις απλά βήματα για το πως να διαλογιστείς στο σπίτι σου!

Γίνε πιο ήρεμος και χαρούμενος κάνοντας διαλογισμό!

 

Βρες ένα ήσυχο μέρος και δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα

άντρας κάνει γιόγκα στο σπίτι

Είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα ήσυχο δωμάτιο με μέτριο φως και θερμοκρασία. Πρέπει να απομακρύνεις οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει τη προσοχή όπως το κινητό ή το laptop σου. Αν θες να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για χρονόμετρο φρόντισε να έχεις απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις. Ζήτησε να μην σε ενοχλήσουν για 10 λεπτά σε περίπτωση που δεν μένεις μόνος.

Δες επίσης: 14 Ψυχολογικά τρικ που πρέπει να γνωρίζεις!

Κάθισε σε μια άνετη στάση

άντρας κάνει διαλογισμό στο σπίτι

Κάθισε οκλαδόν στο πάτωμα με ίσια την σπονδυλική σου στήλη. Εναλλακτικά ή για αρχή μπορείς να κάθεσαι σε μια καρέκλα με τα πέλματα σου να ακουμπάνε καλά στο έδαφος. Κλείσε τα μάτια σου και κράτα αυτή τη στάση για το υπόλοιπο της άσκησης. Κατά τη διάρκεια μπορεί να τύχει να θες να ξυστείς ή να ανοίξεις τα μάτια σου. Προσπάθησε να μην ενδώσεις και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στην άσκηση. Να θυμάσαι ότι ο εθισμός στους περισπασμούς είναι το τέλος σε κάθε τι παραγωγικό!

‘Νιώσε’ κάθε σημείο του σώματος σου

άντρας κάθεται οκλαδόν

Ενώ σιγά σιγά μπαίνεις στη κατάσταση διαλογισμού ξεκίνα να παίζεις με τις αισθήσεις σου. Εστίασε τον νου σου σε κάθε σημείο του σώματος σου ένα-ένα. Αυτή η διαδικασία ενδοσκόπησης θα σε κάνει να έρθεις σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό σου και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Ξεκίνα από τα χέρια ή τα πόδια σου και έπειτα ‘ανέβα’ προς τα πάνω.

Δες επίσης: 16 Καθημερινές συνήθειες για Καλύτερη Σωματική και Ψυχική Υγεία!

Έλεγξε την αναπνοή σου και εστίασε σε αυτήν

άντρας διαλογίζεται στο σπίτι

Οι αναπνοές είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του διαλογισμού. Οι αναπνοές ‘σε καθαρίζουν’ ψυχικά και σου δίνουν την αίσθηση ότι εκπνέεις την αρνητική ενέργεια. Κάνε εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα αργά και σταθερά. Εστιάσε την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Η σύνδεση νου και αναπνοής θα σου δώσει την έντονη αίσθηση του εδώ και τώρα, θα εστιάσεις δηλαδή στο παρόν. Έτσι οι αρνητικές σκέψεις που σε απασχολούν θα φύγουν για λίγο από το μυαλό σου.

Δες επίσης: 3 Μυστικά της ψυχολογίας για να γίνεις ειδικός στην επικοινωνία!

Νιώσε την απόλυτη χαλάρωση

νεαρός άντρας κάνει γιόγκα

Μετά από την άσκηση με τις αναπνοές θα νιώσεις μια έντονη χαλάρωση στους μύες του σώματος σου. Και η ψυχή σου όμως θα είναι πιο ήρεμη και γαλήνια. Απόλαυσε αυτά τα λίγα λεπτά όπου δεν σκέφτεσαι τίποτα και απλώς απολαμβάνεις τη πλήρη ηρεμία. Έτσι το μυαλό σου θα κάνει ένα διάλειμμα από τις χιλιάδες σκέψεις και πληροφορίες που πρέπει συνεχώς να επεξεργάζεται.

Αναγνώρισε πότε το μυαλό σου ξεφεύγει

άντρας με τα χέρια στο κεφάλι

Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του διαλογισμού το μυαλό σου να φέρει στην επιφάνεια διάφορες σκέψεις. Για αρχή αυτό είναι φυσιολογικό και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίζεις όποτε συμβαίνει αυτό και να διώχνεις τις σκέψεις αυτές. Έχεις τη δύναμη να ελέγξεις τις σκέψεις σου αρκεί να το θέλεις. Όπως ξανά είπαμε εστίασε στις αναπνοές σου και το σώμα σου για να αδειάσει το μυαλό. Με εξάσκηση μπορείς να γίνεις πολύ καλός σε αυτό και έτσι να αποκτήσεις περισσότερο τον έλεγχο στο τι σκέφτεσαι γενικά.

Ένταξε τον διαλογισμό σου στη καθημερινή σου ρουτίνα

συνέπεια

Για να δεις αποτελέσματα κάνοντας διαλογισμό θέλει εξάσκηση. Με μια φορά μπορεί να νιώσεις ευεξία και χαλάρωση, δε θα αλλάξεις όμως τη ζωή σου. 10 λεπτά κάθε μέρα αρκούν για αρχή, στη συνέχεια μπορείς να αυξήσεις τον χρόνο για να αυξήσεις και τα αποτελέσματα. Προσπάθησε να είσαι συνεπής και να αφιερώνεις αυτόν τον λίγο χρόνο κάθε μέρα. Μετά από λίγες βδομάδες θα παρατηρήσεις μια αλλαγή σε εσένα γενικότερα στη ζωή σου.

Related Posts