προπόνηση με ιμάντες

3 Μύθοι για τον μεταβολισμό σου!

by theman

Ο μεταβολισμός είναι ένα θέμα που σίγουρα θα σε έχει απασχολήσει, είτε ασχολείσαι πολύ με τη διατροφή σου είτε λίγο. Αρχικά, είναι καλό να ξέρεις από τι εξαρτάται ο μεταβολισμός σε κάθε άνθρωπο. Το βάρος, το ύψος και ηλικία είναι οι πιο βασικοί παράγοντες, σημασία όμως έχει και το πόσο ενεργός σωματικά είναι ο καθένας. Τα άτομα με περισσότερο μυϊκό ιστό έχουν μεγαλύτερο μεταβολισμό καθώς οι μύες είναι πιο ενεργοί μεταβολικά σε σχέση με το λίπος.

Θα λέγαμε πως ο μεταβολισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια γύρω από την οποία κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι. Παρακάτω θα αναφέρουμε 3 από τις πιο συνηθισμένες απόψεις σχετικά με τον μεταβολισμό αλλά και το τι ισχύει τελικά γύρω από αυτές!

3 Συνηθισμένες λανθασμένες απόψεις σχετικά με τον μεταβολισμό!

 

Μύθος #1: Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει

προπόνηση με ιμάντες

Ο πιο κοινός μύθος είναι πως ο μεταβολισμός δεν αλλάζει. Αυτό δεν ισχύει καθώς αλλάζοντας τη σύσταση του σώματος μας μπορούμε να αλλάξουμε και το μεταβολισμό μας. Κάνοντας λοιπόν συστηματική γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχα, ιμάντες, βάρη ή και με το βάρος του σώματος μας, έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή στο να μεταβάλλουμε το μεταβολισμό μας.

Αυξάνοντας τους μύες μας, αυξάνουμε και τα μιτοχόνδρια σε αυτούς, τα οποία είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο σώμα. Έτσι, όσο περισσότερα μιτοχόνδρια, τόσο περισσότερες καύσεις και μεγαλύτερος μεταβολισμός!

Δες επίσης: 3 Τρόποι για να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου!

Μύθος #2: Το πράσινο τσάι και οι καυτερές τροφές αυξάνουν τον μεταβολισμό

άνδρας κρατάει πιπεριά

Σύμφωνα με την επιστήμη, δεν υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν θαύματα. Όμως, έχει όντως βρεθεί πως το πράσινο τσάι και το καυτερό τσίλι επιταχύνουν τις καύσεις μας και αυξάνουν προσωρινά τον μεταβολισμό μας. Αυτή όμως η αύξηση και είναι πολύ μικρή και διαρκεί για πολύ λίγο, θεωρείται λοιπόν από πολλούς σχεδόν αμελητέα.

Δες επίσης: Οι 4 καλύτερες τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό!

Μύθος #3: Μια ακραία δίαιτα αποτοξίνωσης ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

ανδρας φτιάχνει smoothie

Ο μεταβολισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά για να καίει θερμίδες. Εάν λοιπόν ένα άτομο κάνει μια ακραία δίαιτα αποτοξίνωσης τότε όχι μόνο δεν ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του αλλά τον μειώνει ακόμα περισσότερο. Να θυμάσαι πως το σώμα είναι πολύ προσαρμοστικό. Έτσι, εάν μειώσεις απότομα τις θερμίδες τότε θα μειωθούν αυτόματα και οι καύσεις, συνεπώς ο μεταβολισμός σου θα υπολειτουργεί!

Δες επίσης: 6 Τρόποι για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου!

Συμπερασματικά, ο μέγιστος μεταβολισμός θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης για μυϊκή ενδυνάμωση. Οι εξαντλητικές δίατιες-νηστείες ή συγκεκριμένες τροφές δεν μπορούν από μόνες τους να φέρουν αλλαγή στον μεταβολισμό και στο σώμα σου!

Related Posts