γέλιο ευτυχία παρέα

Οι 4 πιο σημαντικές ορμόνες της ευτυχίας!

by Kostas S.

Οι ορμόνες του σώματος μας, μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Είναι αυτές που καθορίζουν τη διάθεσή μας, που δημιουργούν τα συναισθήματα που έχουμε για τον σύντροφο μας και το πόσο παραγωγικοί είμαστε μέσα στη μέρα. Μπορείς όμως με λίγες καθημερινές πράξεις να επηρεάσεις με τέτοιο τρόπο τις ορμόνες σου που να έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσεις στον εαυτό σου αυξημένα επίπεδα χαράς ως ένα βαθμό. Αυτές οι ορμόνες είναι συγκεκριμένες και μπορείς να τις αυξήσεις με απλούς τρόπους. Πάμε να δούμε λοιπόν πως να επηρεάσεις τις ορμόνες έτσι ώστε να αυξήσεις τα επίπεδα ευτυχία σου.

Γίνε πιο ευτυχισμένος επιδρώντας στις ορμόνες του οργανισμού σου

 

1. Ωκυτοκίνη

αγάπη ευτυχία ορμόνη

Η ωκυτοκίνη ονομάζεται και η ορμόνη της αγάπης και απελευθερώνεται όταν αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε συναισθηματικά με τους ανθρώπους ή με οποιαδήποτε ζωντανό οργανισμό. Μπορείς να την αυξήσεις περνώντας χρόνο με ένα κατοικίδιο, χαϊδεύοντας το ή παίζοντας μαζί του, όπως επίσης όταν παίρνεις κάποιον άνθρωπο αγκαλιά ή κρατιέσαι χέρι χέρι με τον σύντροφο σου. Είναι η ορμόνη που μας προτρέπει να δημιουργήσουμε κοινωνικούς δεσμούς και να αναζητήσουμε σύντροφο.

Δες επίσης: 4 Τρόποι για να γίνεις πιο κοινωνικός!

2. Ενδορφίνες

γέλιο ευτυχία παρέα

 

Οι ενδορφίνες είναι το φυσικό παυσίπονο του εγκεφάλου και όταν αυξάνονται μειώνουν το άγχος και ενισχύουν τη χαρά. Μπορείς να τις ενισχύσεις κάνοντας γυμναστική, κατά προτίμηση με κάποιον φίλο σου, όπως επίσης και όταν γελάς. Το γέλιο αυξάνει τις ενδορφίνες κατακόρυφα οπότε ξεκίνα να πηγαίνεις σε παραστάσεις stand up comedy και να προτιμάς κωμικές ταινίες και σειρές. Επίσης οι ενδορφίνες ενεργοποιούνται όταν τρως μαύρη σοκολάτα, γιατί περιέχει μία ουσία που ονομάζεται Ν-ακυλαιθανολαμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή ενδορφινών.

Δες επίσης: 7 Οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα στον εγκέφαλο

3. Σεροτονίνη

ευτυχία άνδρας ορμόνη

Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την εξισορρόπηση της διάθεσης μας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Επίσης μειώνει και αυτή το άγχος και αυξάνει τη χαρά. Μπορείς να τη παράγεις κάνοντας μία βόλτα στη φύση, ενώ έχει μία ηλιόλουστη μέρα. Αυτό οφείλεται, επειδή η ηλιακή ακτινοβολία θυμίζει στο σώμα μας ότι πρέπει να είναι παραγωγικό λόγω της πρωινής ώρας. Επίσης αυξάνεται με την αερόβια άσκηση που δίνει σήμα στη καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα και σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορεί πιο εύκολα το αίμα στο σώμα μας. Τέλος δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προσπαθείς να πετύχεις κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης.

Δες επίσης: 4 Λόγοι που θα σε πείσουν να ξεκινήσεις το διαλογισμό

4. Ντοπαμίνη

άνδρας κατόρθωμα βουνό

Δες επίσης: 5 Tips για να είσαι πιο παραγωγικός!

Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της απόλαυσης και κατευθύνει το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου μας. Ενεργοποιείτε όταν ακούς ανεβαστική μουσική με έντονο ρυθμό και όταν τρως κάτι γλυκό. Απλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις με τα γλυκά! Επίσης τα οφέλη της ενισχύονται όταν κάνουμε έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο, γιατί το σώμα σου σε επιβραβεύει όταν το ξεκουράζεις. Τέλος όταν ολοκληρώνεις μία εργασία ή μία δουλειά εκκρίνεις αυτή την ορμόνη, επειδή το σώμα σου το αντιλαμβάνεται ως μία επίτευξη ενός κατορθώματος και σε προτρέπει να το ξανακάνεις.

Related Posts