όχι στα αναψυκτικά διαίτης

Γιατί τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι τόσο αθώα;

by theman

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ένα από τα πρώτα πράγματα που μειώνεις είναι τα αναψυκτικά. Είναι αλήθεια πως τα αναψυκτικά περιέχουν πολλές πόσιμες περιττές θερμίδες ενώ δεν σου προσφέρουν τίποτα άλλο. Πάντα υπάρχει η επιλογή για αναψυκτικά διαίτης, όπου πολλοί τα επιλέγουν για να αντικαταστήσουν αυτά με την περιττή ζάχαρη. Ωστόσο, ούτε αυτά είναι η καλύτερη λύση αφού και αυτά κρύβουν πολλά προβλήματα.

Εάν είσαι σε μια διαδικασία που προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις, τότε πρέπει να δεις παρακάτω. Εάν επιλέγεις τα light αναψυκτικά τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσεις γιατί τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι τόσο αθώα;

Κι όμως τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι τόσο καλά!

 

Τα γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη

αναψυκτικό τύπου cola light

Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως ασπαρτάμη.  Ειδικοί εξηγούν πως η ασπαρτάμη που περιέχεται στις light εκδόσεις των αναψυκτικών, ανοίγουν την όρεξη και σε κάνουν να θέλεις να πιεις περισσότερο αλλά και να φας. Τα γλυκαντικά αυτά ενεργοποιούν το κομμάτι του εγκεφάλου που ενεργοποιεί και η ζάχαρη. Βασική διαφορά είναι ότι τα γλυκαντικά το ικανοποιούν κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα το σώμα σου να ζητά ακόμα περισσότερο από αυτή τη γλυκιά ουσία.

Δες επίσης : 5 Συνήθειες που σαμποτάρουν τους κοιλιακούς σου

 

Δεν περιέχουν κάποιο θρεπτικό συστατικό

ετικέτα με συστατικά αναψυκτικού

Με λίγα λόγια, είναι μια περιττή κατανάλωση. Τα αναψυκτικά , κατά γενικό κανόνα, όχι μόνο τα διαίτης, δεν έχουν κάποιο συστατικό που θα κάνει καλό στο σώμα σου. Στα συστατικά τους θα βρεις : ανθρακούχο νερό, γλυκαντικά, τεχνητή γεύση, χρώμα, συντηρητικά και καφεΐνη. Μήπως να το ξανασκεφτείς πριν καταναλώσεις μια cola διαίτης;

Δες επίσης : 7 Σημαντικοί λόγοι που δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά!

 

Τα γλυκαντικά δεν συνδυάζονται καλά με την καφεΐνη

άνδρας κρατάει ποτήρι με αναψυκτικό

Είναι γνωστό πως τα περισσότερα αναψυκτικά, κυρίως αυτά που είναι τύπου cola, περιέχουν καφεΐνη. Το θέμα είναι ότι τα αναψυκτικά στην light μορφή τους περιέχουν περίπου 33% παραπάνω καφεΐνη σε σχέση με την κλασική τους μορφή. Έτσι, ένας καταναλωτής μπορεί να εθιστεί πιο εύκολα σε αυτά. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, μια light cola μπορεί να εθίσει ακόμα περισσότερο.

Δες επίσης : 8 Ευεργετικά ροφήματα για να χάσεις βάρος!

 

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να συνδεθούν με την πρόσληψη βάρους

άνδρας κρατάει την κοιλιά του

Αντίθετα με τον σκοπό τους, αυτά τα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους. Ο λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα τεχνητά γλυκαντικά όπως ανταποκρίνεται στη ζάχαρη. Έτσι, θα σε κάνει να ζητάς ακόμα περισσότερη ποσότητα, θα θέλεις να τρως παραπάνω γλυκά και φαγητό. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως υπέρβαροι άνθρωποι που σταμάτησαν να πίνουν κανονικά αναψυκτικά και επέλεξαν τα light, έτρωγαν περισσότερο μέσα στην ημέρα και χρειαζόντουσαν παραπάνω θερμίδες.

Δες επίσης : 7 Σημαντικοί λόγοι που δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά!

 

Πότε πρέπει να προσέξεις την κατανάλωση τους;

όχι στα αναψυκτικά διαίτης

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας εκτός από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Κάποια από αυτά είναι ο πόνος στο στομάχι και την κοιλιά καθώς και δυσπεψία. Υπάρχουν μερικά καμπανάκια που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όταν καταναλώνεις τέτοιου είδους αναψυκτικά. Πότε ,λοιπόν, πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών;

  1. Όταν προσπαθείς να απέχεις από αυτά αλλά δεν κρατιέσαι με τίποτα.
  2. Όταν πίνεις ενώ ξέρεις ότι δεν πρέπει και ότι σου κάνει κακό.
  3. Όταν θέλεις να σταματήσεις και όλο κάνεις πίσω και δεν βάζεις όριο στην κατανάλωση.

Δες επίσης : 5 Απλοί τρόποι για να τρως λιγότερη ζάχαρη!

Αυτά είναι τα κύρια καμπανάκια που υποδεικνύουν εθισμό σε τέτοιου είδους αναψυκτικά. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις εκδόσεις με την κανονική ζάχαρη, αλλά τελικά μπορεί να προκαλέσουν χειρότερα θέματα. Διάβασε, ενημερώσου και επίλεξε αυτό που κάνει καλό στην υγεία και το σώμα σου. Μην παρασύρεσαι από ταμπέλες που λένε light ή no sugar. Άλλωστε το νερό είναι το καλύτερο για το σώμα  και την υγεία σου!

Related Posts