Κινόα πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες

4 Καταπληκτικές τροφές με πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες

by theman

Οι φυτικές πρωτεΐνες και οι ζωικές πρωτεΐνες, είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και επιτελούν πλήθος διεργασιών στο σώμα μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και έτσι ένας μέσος άνθρωπος, ο οποίος δε γυμνάζεται υπερβολικά, μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει τις καθημερινές του ανάγκες μέσα από τη διατροφή του.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος είναι vegan και δεν μπορεί να καταναλώσει τις ζωικές αυτές τροφές; Υπάρχει λύση; Ευτυχώς, ναι! Παρακάτω θα βρείτε μερικές πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες, τις οποίες θα ήταν πολύ ωφέλιμο να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή εάν αναζητάτε φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Και τι σημαίνει πλήρης πρωτεΐνη; Μια τροφή χαρακτηρίζεται πλήρης σε πρωτεΐνες, όταν περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ένας οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει, και τα λαμβάνει μέσα από τη διατροφή.

4 Εναλλακτικές για vegan πηγές πρωτεϊνών!

 

1. Φακόρυζο

Φακόρυζο φυτική πρωτεΐνη Φακόρυζο φυτική πρωτεΐνη

Γενικότερα, το ρύζι σε συνδυασμό με τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ουσιαστικά, αλληλοσυμπληρώνονται. Από το ρύζι λείπει το αμινοξύ λυσίνη το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια. Τα όσπρια πάλι, είναι χαμηλά σε μεθειονίνη, αμινοξύ το οποίο εντοπίζεται στο ρύζι. Εκτός λοιπόν από γευστικός συνδυασμός, είναι και πολύ θρεπτικός. Από ένα 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι με όσπρια θα πάρετε περίπου 8 γραμμάρια Πρωτεΐνης.

Δείτε επίσης: Πως να αντικαταστήσεις τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική!

2. Κινόα

Κινόα πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες Κινόα πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες

Μια ακόμη εξαιρετική επιλογή αν αναζητάτε πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες, είναι και η κινόα. Συνδυάζει από μόνη της και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, και είναι μια πολύ εύκολη και θρεπτική εναλλακτική για όσους αναζητούν φυτικές πρωτεΐνες. Παράλληλα, είναι και μια πολύ καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων ακόμη και ω3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Το superfood, είναι αδιαμφισβήτητα ένας χαρακτηρισμός που της ταιριάζει. Επίσης, μπορείτε να τη συνδυάσετε με πάρα πολλούς τρόπους και να φτιάξετε ένα πολύ νόστιμο και πλήρες γεύμα. Ανά 1 φλιτζάνι θα πάρετε περίπου 8 γραμμάρια Πρωτεΐνης (ενώ ανά 100 γρ αποδίδει 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης).

Δείτε επίσης: 5 Λαχανικά με πρωτεΐνες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου!

3. Φαγόπυρο

Φαγόπυρο φυτικές πρωτεΐνες Φαγόπυρο φυτικές πρωτεΐνες

Το φαγόπυρο, είναι μια τροφή που δικαιωματικά αξίζει μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή είτε δεν τρώτε ζωικές τροφές, είτε όχι. Η διατροφική του αξία είναι εξαιρετικά υψηλή, και η κατανάλωση του φέρνει αναρίθμητα ευεργετικά οφέλη στην υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση φαγόπυρου έχει οφέλη στην καρδιαγγειακή και στην εγκεφαλική λειτουργία, ενώ παράλληλα, είναι μια πολύ καλή τροφή και για διαβητικούς ανθρώπους. Φυσικά, έχει και μια καλή απόδοση πρωτεΐνης, αφού αποδίδει 13γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου φαγόπυρου.

Δείτε επίσης: 5 Βασικά λάθη στην κατανάλωση πρωτεΐνης!

4. Σόγια

Σόγια φυτική πρωτεΐνη Τόφου πλήρης φυτική πρωτεΐνη

Η Σόγια, είναι μια αγαπημένη επιλογή των περισσότερων vegan ανθρώπων. Κυριολεκτικά, είναι μια τροφή που τους λύνει τα χέρια αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παράλληλα ανήκει και στις πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμη, ένας λόγος που είναι τόσο δημοφιλείς στους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή παράγωγά του, είναι και οι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να υπάρξει στην καθημερινή διατροφή. Το τόφου για παράδειγμα, προσφέρει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης τροφής, και είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη επιλογή για υποκατάσταση του κρέατος. Παράλληλα και το γάλα σόγιας, είναι το φυτικό γάλα στο οποίο θα βρούμε την περισσότερη πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα.

Δείτε επίσης: 8 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρωτεΐνη!

Όχι, στην υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεΐνης

Αν λοιπόν, είστε vegan και αναζητάτε τρόπους για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, τότε αδιαμφισβήτητα η παραπάνω λίστα θα είναι πολύ βοηθητική για εσάς. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι και τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά είναι εξίσου σημαντικά και να μην περιορίζετε την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών. Αντίθετα, η κατανάλωση πρωτεΐνης φροντίστε να είναι όση πραγματικά σας αναλογεί, καθώς η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεΐνης δεν έχει δείξει να έχει κανένα όφελος για τον οργανισμό!

Related Posts